Witam,
Może ja, jako świeżo upieczona debiutantka dodam coś od siebie.
Bardzo ciężko jest w Polsce wydać książkę młodej osobie bez wcześniejszych publikacji. Wydawnictwa wolą zarówno sprawdzone nazwiska,jak i sprawdzone, schematyczne historie.
Jest jednak grupa wydawnictw, które nie boją się debiutantów, jak np Novae Res.
Jest to stosunkowo młode wydawnictwo, ale wcale nie gorsze od tych wielkich, znanych i uwielbianych, jak Amber, Zielona Sowa itd.
Jestem autorką z tego wydawnictwa, dlatego bardzo chętnie opiszę współpracę z tą firmą, jak i sam proces wydawniczy.
Wielkim plusem jest krótki czas oczekiwania na odpowiedź od wydawcy po przesłaniu im próbki tekstu. Czas oczekiwania to około 1-1,5 miesiąca. Po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi wysyłamy wydawcy cały tekst, a kiedy całość ich zainteresuje zaczyna się proces wydawniczy po uprzednim podpisaniu umowy. Novae Res wydaje ksiażki w dwóch opcjach - z wkładem finansowym autora lub bez. W dystrybucji nie ma różnicy, czy dopłaciłeś do wydania, czy też nie - wszystkie powieści trafiają do księgarni internetowych i stacjonarnych (takich, jak Empik, czy Matras). Różnica jest w honorarium autorskim(ten który płacił za powieść otrzymuje nieco większy procent) i pewnie kilku szczegółach, ale sam autor, jak i jego powieść jest traktowany tak samo bez względu na tryb wydania.
Kontakt z wydawnictwem jest bardzo szybki, wszyscy wydają się być bardzo mili i pomocni, dlatego w razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości służą pomocą.
Autorzy mają również wgląd do tego ile egzemplarzy jego powieści zostało sprzedanych, jak i ile na tym zarobił.
Osobiście jestem bardzo zadowolona ze współpracy i mam zamiar wydawać tam kolejne powieści