Jak wydać własną książkę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Jak wydać własną książkę?

Jakiś czas temu zaczęłam pisać "dla zabawy" opowiadanie. Sprawiało mi to dużą przyjemność, głowa pękała od nowych pomysłów więc pisałam. No i jakoś tak wyszło, że wyszła z tego książka. Komu ją pokazać, jak sprawić by została wydana i w ogóle co zrobić żeby ktoś mógł się o niej dowiedzieć?

Proszę o porady by inni również wiedzieli, co robić  w podobnej sytuacji smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wydać własną książkę?

wiesz też chciałabym napisac książkę..mam dużo pomysłów...ale...tez nie wiem jak wydac..
myślę iż trzeba zabrać rękopis i po prostu zanieść do wydawcy...
wszystko zalezy czy chcesz sama zapłacić za jej wydanie czy zrobić to na koszt wydawcy...czy też sponsora...

3

Znaleźć dobrego wydawcę to jeszcze nie wszystko. Chyba, że kogoś stać aby sam sobie wydał książkę,  czy opowiadania. Często trzeba choć częściowo sponsorować. Ktoś niedawno wyszedł z taką propozycją, więc zrobiło mi się tylko przykro, bo jak na razie to nie stać mnie finansowo. Przestałam szukać, ale może skoro jest nas więcej piszących.... Pewnie warto szukać dalej. Jeśli chodzi o opowiadania, czy powieść w odcinkach to można spróbować wysłać do pisma "Bluszcz" Nic się nie płaci, a nagrodą za zamieszczenie jest np. pióro i oczywiście satysfakcja. Znam osobę, której opowiadanie właśnie tam zamieszczono. Moje czeka. chociaż wątpię. Przynajmniej redakcja odpisała, że bardzo dziękuje za opowiadania itd. Wydawnictwo Astrum, Zysk i Spółka, Fabryka słów i wiele innych. Powodzenia.

4

Jeśli tekst masz już gotowy i przygotowany, to drukujesz ok. 30% (początkowe rozdziały) i wysyłasz gdzie się da. Bardzo ciężko się przebić. Latami czeka się aż ktoś w wydawnictwie weźmie tekst do ręki i przeczyta. Jak już taki cud się stanie i zakwalifikują Cię do debiutów, to czekają Cię ze 3 lata w kolejce do wydania. No chyba, że będziesz mieć wielkie szczęście, ktoś zobaczy to co napisałaś i uzna, że to trzeba wydać, bo to będzie bestseller i zarobek dla wszystkich. Niestety tak to wygląda. Oczywiście można wydać samemu, ale to kosztuje. Można też poszukać sponsorów, którzy w zamian za logo na okładce i przemyconą w tekście reklamę pokryliby koszt wydania.

5

dziewczyny a po co chcecie sie pchac do wydawcy i robić drukowane książki? Przecież tak coraz wiięcej ludzi korzysta z e-booków, bo są tańsze i jest do nich lepszy dostęp. Macie mnóstwo stron, gdzie możecie taką książkę sobie wydaj jako e-book, np. pressmo.pl. Mają bardzo fajna ofertę, wcale nie drogą i poza tym możecie sie promować w sieci. Ah ten nasz naród - wszystko tylko książki i książki:). Idzmy z duchem czasu:)

6

jeśli jesteś gotowa zapłacić choć część, a na resztę poszukać sponsora np. w swoim mieście to mogę polecić wydawcę.
Ale on raczej nie wydaje książek... tzn. broszury, a ostatnio poezję.

na stronach wydawnictw są informację jak do nich wysyłać książki. po prostu poczytaj tam, czego oczekują.

7 Ostatnio edytowany przez judyta201175 (2011-11-28 21:15:24)

samotna_nieszczesliwa napisał/a:

Jakiś czas temu zaczęłam pisać "dla zabawy" opowiadanie. Sprawiało mi to dużą przyjemność, głowa pękała od nowych pomysłów więc pisałam. No i jakoś tak wyszło, że wyszła z tego książka. Komu ją pokazać, jak sprawić by została wydana i w ogóle co zrobić żeby ktoś mógł się o niej dowiedzieć?

Proszę o porady by inni również wiedzieli, co robić  w podobnej sytuacji smile

Witaj. Nie wiem czy to Cię urządza ale na początek możesz wydać książkę w formie elektronicznej tzw. e-book. Polecam dwa wydawnictwa: wydaję.pl lub RW2010 oba wydają za darmo. Ja wydałam niedawno swój tomik poezji w RW2010, pomogli mi nawet w zrobieniu okładki tylko wcześniej napisałam do biura obsługi z taką prośbą. Co do wydania papierowego to rzeczywiście trzeba sporo czasu i pracy żeby wydać książkę. Chociaz i e-book nie daje gwarancji zainteresowania, ja swój tomik reklamuję gdzie tylko sie da i jeszcze nikt nie kupił a jest juz w sprzedaży prawie 2 miesiące. Ale zawsze warto spróbować...pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia smile

8

Pisałam już wcześniej w podobnym wątku. Przede wszystkim gratuluję napisania książki smile
Ja proponuję zrobić listę wydawnictw, w których wydawane są książki podobne do Twoich i zorientować się jakich próbek oczekują. Są wydawnictwa, które proszą o fragment książki+ konspekt, inne chcą całości, jeszcze inne oczekują tylko wydruku komputerowego albo wyłącznie załącznika w e-mailu. To pierwszy krok.
Następnym jest wysłanie tekstu do upatrzonych wydawnictw i... część najgorsza, czyli czekanie na wiadomość. Wiem... To trwa... Wydawnictwa odpowiadają różnie: możecie uzyskać odpowiedź po 1 dniu (z całą pewnością negatywną), po tygodniu, po miesiącu albo wcale. W każdym bądź razie, jeśli jakieś wydawnictwo się zainteresuje to da znać. I naprawdę nie warto zniechęcać się jedną lub dwiema odmowami.
Sam proces wydawniczy (kiedy już książka zostanie zaakceptowana) zależy od wielu czynników: od szczęścia, planu danego wydawnictwa, korekty, albo tematyki. Jeśli miałybyście szczęście to książka może ukazać się w ciągu roku. Czasem jednak trzeba czekać kilka lat. Piszę tu o publikacjach bez wkładu finansowego.
Można też ułatwić sobie wejście na rynek. Po to są konkursy literackie- uczestnictwo w nich to szansa zdobycia nagród oraz szlifów na autorskiej niwie.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki smile

9 Ostatnio edytowany przez DamaKameliowa (2011-12-02 17:19:10)

Witam,
Może ja, jako świeżo upieczona debiutantka dodam coś od siebie.
Bardzo ciężko jest w Polsce wydać książkę młodej osobie bez wcześniejszych publikacji. Wydawnictwa wolą zarówno sprawdzone nazwiska,jak i sprawdzone, schematyczne historie.
Jest jednak grupa wydawnictw, które nie boją się debiutantów, jak np Novae Res.
Jest to stosunkowo młode wydawnictwo, ale wcale nie gorsze od tych wielkich, znanych i uwielbianych, jak Amber, Zielona Sowa itd.
Jestem autorką z tego wydawnictwa, dlatego bardzo chętnie opiszę współpracę z tą firmą, jak i sam proces wydawniczy.
Wielkim plusem jest krótki czas oczekiwania na odpowiedź od wydawcy po przesłaniu im próbki tekstu. Czas oczekiwania to około 1-1,5 miesiąca. Po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi wysyłamy wydawcy cały tekst, a kiedy całość ich zainteresuje zaczyna się proces wydawniczy po uprzednim podpisaniu umowy. Novae Res wydaje ksiażki w dwóch opcjach - z wkładem finansowym autora lub bez. W dystrybucji nie ma różnicy, czy dopłaciłeś do wydania, czy też nie - wszystkie powieści trafiają do księgarni internetowych i stacjonarnych (takich, jak Empik, czy Matras). Różnica jest w honorarium autorskim(ten który płacił za powieść otrzymuje nieco większy procent) i pewnie  kilku szczegółach, ale sam autor, jak i jego powieść jest traktowany tak samo bez względu na tryb wydania.
Kontakt z wydawnictwem jest bardzo szybki, wszyscy wydają się być bardzo mili i pomocni, dlatego w razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości służą pomocą.
Autorzy mają również wgląd do tego ile egzemplarzy jego powieści zostało sprzedanych, jak i ile na tym zarobił.

Osobiście jestem bardzo zadowolona ze współpracy i mam zamiar wydawać tam kolejne powieści smile

10

DamaKameliowa napisał/a:

Witam,
Może ja, jako świeżo upieczona debiutantka dodam coś od siebie.
Bardzo ciężko jest w Polsce wydać książkę młodej osobie bez wcześniejszych publikacji. Wydawnictwa wolą zarówno sprawdzone nazwiska,jak i sprawdzone, schematyczne historie.
Jest jednak grupa wydawnictw, które nie boją się debiutantów, jak np Novae Res.
Jest to stosunkowo młode wydawnictwo, ale wcale nie gorsze od tych wielkich, znanych i uwielbianych, jak Amber, Zielona Sowa itd.
Jestem autorką z tego wydawnictwa, dlatego bardzo chętnie opiszę współpracę z tą firmą, jak i sam proces wydawniczy.
Wielkim plusem jest krótki czas oczekiwania na odpowiedź od wydawcy po przesłaniu im próbki tekstu. Czas oczekiwania to około 1-1,5 miesiąca. Po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi wysyłamy wydawcy cały tekst, a kiedy całość ich zainteresuje zaczyna się proces wydawniczy po uprzednim podpisaniu umowy. Novae Res wydaje ksiażki w dwóch opcjach - z wkładem finansowym autora lub bez. W dystrybucji nie ma różnicy, czy dopłaciłeś do wydania, czy też nie - wszystkie powieści trafiają do księgarni internetowych i stacjonarnych (takich, jak Empik, czy Matras). Różnica jest w honorarium autorskim(ten który płacił za powieść otrzymuje nieco większy procent) i pewnie  kilku szczegółach, ale sam autor, jak i jego powieść jest traktowany tak samo bez względu na tryb wydania.
Kontakt z wydawnictwem jest bardzo szybki, wszyscy wydają się być bardzo mili i pomocni, dlatego w razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości służą pomocą.
Autorzy mają również wgląd do tego ile egzemplarzy jego powieści zostało sprzedanych, jak i ile na tym zarobił.

Osobiście jestem bardzo zadowolona ze współpracy i mam zamiar wydawać tam kolejne powieści smile

Witaj. Dziękuję, że podzieliłaś sie z nami swoim doświadczeniem i w związku z tym mam pytanie: Czy poezje tez można u nich wydać? Bardzo chętnie bym spróbowała jeśli była by taka możliwość. Pozdrawiam ciepło i gratuluję sukcesu jakim jest wydanie powieści.

11

Dziękuję smile
Niestety, Novae Res nie wydaje poezji.

12

DamaKameliowa napisał/a:

Dziękuję smile
Niestety, Novae Res nie wydaje poezji.

No szkoda, trudno sad ale dziękuję za odpowiedź...pozdrawiam ciepło.

13

a nie rozglądałyście się dziewczyny za rozwiązaniami w postaci np. ebooka? Albo złożenie niewielkim kosztem takiego ebooka na start, aby zacząć go samemu wśród ludzi dystrybuować, np. przez fora, blogi, FB ... budować sobie jakąś społeczność wokół naszej twórczości ... tak najłatwiej dać się też zauważyć. A sieci jest trochę fajnych narzędzi do tego, możecie rzucić okiem na np. pressmo.pl gdzie można złożyć multimedialnego ebooka i takie e-wydanie mieć. Łatwiej w takiej formie też gdziekolwiek to przekazywać pod opinię.

14

Z własnego doświadczenia mogę napisać, że na Waszym miejscu starałabym się jednak o wydanie tradycyjne (w formie książki, a nie ebooka)- nawet, jeśli będzie to znacznie dłużej trwało smile
Judyta- przejrzyj oferty różnych wydawnictw i śmiało startuj do tych, które wydają poezję smile

15

Od e-booka łatwiej jest zacząć a jeśli książka odniesie sukces łatwiej wtedy o negocjacje z wydawnictwami. Self-publishing jest popularnym zjawiskiem i kilku autorów się dzięki niemu wybiło. Virtualo oferuje platformę do samodzielnego wydawania książek. Autor dostaje 50% ze sprzedaży netto. Do tego jego książka trafia do naszej siedzi dystrybucji, w której znajdują się empik, merlin, gandalf, amazonka. To chyba kusząca perspektywa smile

16

Ja ostatnio też wydałam książkę którą sama sfinansowałam, nie jest to nic trudnego, wydawca za to dokładnie mi ją sprawdził, zrobił oprawę graficzną. Wiadomo nie jest tanio ale za to ak wydajesz za swoje to oczekujesz jakości. U mnie padło na wydawnictwo [spam] i sobie chwalę.

17 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-05-11 23:16:55)

Ja się zastanawiam właśnie nad self publishing przy pomocy [spam] mają już wiele książek w swoim portfolio i widzę, że i moja by pasowała treścią do tego co wydają.

Ja też słyszałam o  [spam], przede wszystkim, że dużo osób u nich publikuje i to naprawdę działa, bo dobrze na tym zarabiają, a ich książki są znane.

19

Pisałem do dwudziestu wydawnictw i nie byli zainteresowani. chcieli mnie tylko naciągnąć na pieniądze, sześć tysięcy złotych za wydanie książki. Książka jest w bibliotece Jagiellońskiej i jest znacznie lepsza od szmatławców na rynku. Opowiada o cudownym uczuciu. "Rozmowy z Beatą".

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024