Nie potrafie sie odblokowac i otworzyc na ludzi ! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Nie potrafie sie odblokowac i otworzyc na ludzi !

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Nie potrafie sie odblokowac i otworzyc na ludzi !

Przeprowadziłam sie do UK kilka lat temu i tutaj zaczely sie moje klopoty z niesmiałoscią. Chociaz kiedy mieszkalam w polsce bylam lubiana pewna siebie i zawsze usmiechnięta, tutaj wszystko sie zmieniło.. nie szukalam nowych przyjazni bo nie lubie sie narzucac i balam sie odrzucenia. Minelo kilka lat a ja mam grupke znajomych - polaków, ale jest mi strasznie ciezko nawiązywac nowe kontakty. Do tego mam ogromne kompleksy i stałam sie bardzo poważna ( w PL zawsze bylam spontaniczna, pelna energii itd) . Bardzo sie zmienilam od czasu kiedy mieszkalam w Polsce, nie mam na nic ochoty.. moj kolejny problem to taki ze nie pozwalam sie polubic. - w takich ogólnych kontaktach ze znajomymi nie ma wiekszego problemu, ale gdy tylko  kogos bardziej polubie albo spodoba mi sie jakis chlopak, odrazu spada na mnie blokada. Staram sie go unikac, nie jestem zbyt miła i otwarta, co może byc odpychające. Ale to tylko dlatego ze ja poprostu boje sie że ludzie mnie odrzucą, dlatego stosuje taki mechanism obronny przez bycie niezbyt otwartą i sympatyczną....martwie sie tym bo oni moga pomyslec ze ja taka jestem! - agnorancka, marudna, niesympatyczna... a mi poprostu za bardzo na nich zalezy! sad  teraz kiedy juz przyzwyczaiłam sie do nowego miejsca i ludzi, wiem ze moge sie zmienic i sprawic zeby znow bylo tak jak dawniej, ale niesmialosc stala sie juz czescią mojego zycia od ktorej bardzo chce ale nie moge sie uwolnic bo nie wiem w czym tkwi problem! do tego baardzo przejmuje sie opiniami innych ludzi.. chociaz w polsce kochalam teatr, tutaj w szkole nie odwaylabym sie zapisac na zajęcia teatralne...wole trzymac sie bezpiecznyc sutuacji niz probowac czegos nowego i boje sie ze nie poradze sobie w zyciu sad

Co ja mam robic??????? sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nie potrafie sie odblokowac i otworzyc na ludzi !

sama widzisz ,ze problem tkwi w tobie-inaczej się zachowujesz,przyjęłaś inny sposób bycia-i masz efekt
napewno sobie poradzisz w życiu tylko musisz uporać się z nowym miejscem i otoczeniem to chwile trwa...
Wcale nie wolisz tej swojej bezpieczności więc przełam się i bądź sobą!

3

Hmm to dziwne, bo ja np. dopiero za granicą mogę odetchnąć. Bo w Pl jest duzo ludzi  nie tolerancyjnych na '' inność''
Sluchaj sama pod sobą dołki kopiesz. Musisz naprawde bardzo chciec się zminic i uwierzyc w to ze dasz radę. Nie boj sie odrzucenia, pamietaj że '' co Cie nie zabije to wzmocni '' . W życiu trzeba ryzykowac by cos osiągnąć. Kurde zapisz się na ten teatr. Ja jestem bardzo nie smialą i nie pewną siebie osobą a mimo wszystko na koncie mam juz kilka występów muzycznych i musical. Teatru balam sie najbardziej,  w szkole juz ucze sie 3 rok i dopiero teraz otworzylam sie na to. I co, jak sie chce to sie potrafi. Ty tez potrafisz, tylko otworz sie na ludzi i na siebie. Jesli ja dalam rade to Ty tez. Zrob dobrą minę i wyjdz w miasto. Jesli bedziesz sie duzo usmiechac wejdzie Ci to wkrew i sama zobaczysz ze beda postepy. Zacznij ogladac komedie, czytac kawaly potem te kawaly komus powtarzaj. Wejdz w '' swiat usmiechu '' wink a zobaczysz ze wszystko bedzie prostrze.

4

martha94- dziwna wlasnie sprawa, bo zazwyczal czlowiek sie za granica otwiera i przelamuje swoja niesmialosc. Ja tez dokladnie jak Megiiii dopiero za granica sie przelamala. Moze dlatego, ze ludzie sa naprawde bardziej tolerancyjni i nikt cie tak nie "scanuje" od gory do dolu. hmmm ja bym zaczela wsio od poczatku, tzn pokazala sie taka jaka zawsze bylam. Przeciez ludzie cie tak na dobra sprawe nie znaja wiec mozesz sie zaprezentowac z jak najlepszej strony. Nie stresuj sie otoczeniem i poprostu badz soba.

5

Frakcjy i Megiii, ja stalam sie niesmiala gdy wyjechalam z Polski bo tam czułam sie między swymi. - zawsze mialam oparcie w znajomych, mialam wielu przyjaciól którym moglam bezgranicznie zaufac i jako nastolatka nie bardzo obchodziło mnie co  obcy ludzie będą o mnie myslec bo przecież jestem w swoim kraju, mam marzenia i cele, wiec pod żadnym względem nie jestem od nikogo gorsza. Dodatkowo odnosilam sukcesy, nauczyciele, rodzina, znajomi i nawet obcy ludzie wmiawiali mi ze jestem dobra w tym co robie a dyrektor mojej nowej szkoly byl dumny ze wybralam wlasnie to gimnazjum. Dlatego chociaz zawsze bylam troche niesmiala, to otoczenie sprawialo ze czulam sie bardzo dowartosciowana. Gdy wyjechalam, wszystko sie zmienilo... musialam zostawic swoich ukochanych przyjaciol i beztroską codziennosc polegającą na spotykaniu sie ze znajomymi. W UK czulam sie obca, nie znalam języka, nie umialam przystosowac sie do nowej szkoly i mlodych ludzi którzy wielokrotnie byli rasistowscy i dawali mi do zrozumienia ze jestem gorsza i ze Anglia to nie miejsce dla polaków. Nie moglam spelniac sie artystycznie, co zawsze bylo moją wielką pasją a ludzie - polacy, których poznalam pochodzili z róznych zakątkow polski i bardzo róznili sie mentalnie od moich dawnych przyjaciól. Dlatego nie moge znalesc z nimi wspolnego języka i nie moge do konca zaufac...tej akceptacji i zaufania brakuje mi chyba najbardziej... co sprawia ze bardzo tesknie za polską i zamknelo mnie na ludzi ...;(

6

Hmm a nie ma możliwości powrotu do Polski ?? pogadaj z rodzicem o Twoich uczuciach, że chciała byś wrócić. A tak wogole ile masz lat ?? Bo ja np, też mam taki motym, że wyprowadzamy się rodziną do usa. Z tym że wiem o tym że napewno za rok-dwa wrócę. Bo w usa nie bedę mogła spełniać się w mojej pasji. Mówią, tam łatwiej jest karierę zrobić. Ale jako wokalistka muszę czuć co spiewam i na scenie to pokazać. Po angielsku po pierwsze nie lubie śpiewać po drugie i tak nie umiem. Tdlatego wrócę. Jesli masz już swoje lata to i sama możesz wrócić tylko nazbieraj sobie trochę pieniędzy na start. Wiem że to rzadna porada dobra, ale przeciesz powinno nas obchodzic też własne szczęście.. prawda ?

Wracaj do Polski!!! wszystko wróci smile

8

Bardzo chciałabym wrócic, ale mam dopiero 16 lat, wiec jeszcze nie moge pojsc na swoje wink  a poza tym zostały mi niecałe 3 lata szkoły i gdybym wróciła do Polski przez wakacje, poszłabym do 2 liceum i  chyba nie bylabym w stanie nadrobic całego materialu do matury z którym nie mialam stycznosci przez 4 lata ;( także pewnie łatwiej będzie zostac tutaj na kolejne 2 lata hmm  i skonczyc college. A może studia już rozpoczne w Polsce ? wink chociaż wszyscy sie ze mnie smieją że nie chce wykorzystac szansy i studiowac w Londynie..;/ no nic, zobaczymy jak to będzie. Pewnie mi sie jeszcze w glowie wszystko poukłada do tego czasu a jak narazie będe życ z tą swoją niesmiałoscią wsrod tych wszystkich fałszywych ludzi. hmm

Aha. i wiem ze to nie dokonca dotyczy tematu, ale może ma ktos porównanie polskiego liceum z zagranicznymi szkołami ? bo jak czytam o tych wszystkich szansach jakie stwarzają polskie licea (chodzi mi głównie o teatr tzn, konkursy, warsztaty teatralne, kółka, wycieczki itp) to mysle sobie że w Polsce ludzie mają większe szanse na lepszą przyszłosc i dobrą prace (nie tylko jesli chodzi o teatr) niż za granicą. Czy polskie licea naprawde są takie kolorowe?? smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Nie potrafie sie odblokowac i otworzyc na ludzi !

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024