Musze przede wszystkim zadbać o zdrowsze odżywianie. Nie zdrowe, bo ja to wiem,że nie dam rady w 100% jeść zdrowo,jestem od slodyczy za bardzo uzależnionia,ale bez problemu je ograniczylam i chce wprowadzic wiecej zmian w moim odżywianiu,bo to jest ważne, gdy ma się problemy ze zdrowiem
Jest wiosna,niedlugo bedzie lato,wiec jest dobry czas na jedzenie wiecej warzyw i owoców
Też czesciej wybieram pieczywo pełnoziarniste,zamiast bialego chleba i wogole ostatnio mam jakas dziwna faze na ziarna typu slonecznik,sezam i inne, wiec moze mi brakuje jakis witamin
Nie moge mleka i jego przetworow,dlatego stosuje ich roslinne zamienniki
Smaże to juz naprawde rzadko,bo w sumie nie mam czesto siły stac nad patelnia i wole robić, takie obiady,ktore nie wymagaja sterczenia przy kuchence,tylko wrzucam do gara,samo sie gotuje i przychodze na gotowe,tak,wiec zupy i potrawy jednogarnkowe jeżeli juz mam energie do gotowania to sa dla mnie wybawieniem. Juz dawno nie obieralam ziemniakow, ani innych warzyw,bo nie mam czesto na to energii, dlatego korzystam z mrozonych warzyw jak gotuje, lub daje swieze warzywa typu pomidor,papryka,garsc szpinaku itd,takie,ktore szybko i łatwo mozna nawet bez dokladnego obierania wrzucic do garnka. A,gdy mam dni gorsze to jedzenie zamawiam,wybierajac zdrowsze opcje lub po prostu kupuje online gotowe salatki,kanapki,owoce itp-także nawet pomimo chronicznego zmęczenia to staram sie,żebym razem z corka zdrowo się odzywiala, ale niestety przez moje uzaleznienie do slodyczy to jeszcze idealnie nie jest
Czasem zastanawiam się nad dieta roślinna, czy ona jest zdrowa dla mnie-wiem,że weganizm nie jest dla wszystkich
Tak sobie myślę, zeby przejść na diete wegetariańska i kontynuowac jedzenie ryb, tak jak zima zalecil mi lekarz
Jem tez duzo mniej tłuszczu,bo nawet nadmiar tych roslinnych szkodzi,szczególnie na wage ciała
Najgorszy problem mam jednak z cukrem
Natomiast zrezygnowalam z platkow sniadaniowych całkowicie, a wcześniej je jadlam na mleku roslinnym. Są takie grupy slodyczy z których mi łatwo zrezygnować np ciastka,wafelki,cukierki,a są takie,gdzie nie potrafię np czekolady,desery,ciasta itp,więc postanowiłam zrezygnować z tych grup slodyczy,z ktorej dam rade zrezygnować
Też dużo slodyczy postanowilam zastępować owocami, bo w owocach jest zdrowy cukier
No i też napoje gazowane,to koniecznie muszę z nimi skończyć z tym syfem
Ze słonych przekąsek tez mi jest łatwo zrezygnować,wiecie ja mogę nie zjesc chipsów,czy popcornu itp i jest ok,ale bez slodyczy to nie przezyje wiecej jak 2 dni