Mam problem z otyłością i nie wiem, co robić ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Mam problem z otyłością i nie wiem, co robić ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Mam problem z otyłością i nie wiem, co robić ?

Nie wiem już, jak o tym pisać, ale mam wrażenie, że moje ciało zaczyna wołać o pomoc, a ja udaję, że tego nie słyszę. Od miesięcy chodzę jak w jakiejś mgle. Ciuchy coraz ciaśniejsze, oddech krótki, a ja wciąż mówię sobie: „od jutra zacznę”, „od poniedziałku”, „po świętach”. Tylko że tych „jutrzejszych dni” nazbierało się tyle, że przestałam je liczyć.

Wczoraj stanęłam na wadze i… nie będę podawać liczby, bo sama się jej wstydzę. Tak jakbym patrzyła na wynik czyjegoś innego życia. A to jestem ja. Moje decyzje, moje zjadane wieczorami emocje, moje stresy, które uspokajałam czekoladą, bo tak było łatwiej. Żeby chwilę było miło, a potem jakoś to będzie.

Ale już nie jest „jakoś”. Czuję się ciężko, fizycznie i psychicznie. I to mnie najbardziej przeraża, że ja nie jem dlatego, że jestem głodna. Ja jem, bo chcę uciec. Od zmęczenia. Od samotności. Od tego, że czuję się czasem niewystarczająca dla samej siebie.

Wieczorem, kiedy wszyscy spali, usiadłam na łóżku i zaczęłam się modlić. Bez wielkich słów, bez formułek. Po prostu powiedziałam: „Boże, ja się w tym gubię. Pomóż mi.” I nie było żadnego cudu, żadnego głosu z nieba. Ale poczułam coś, czego dawno nie czułam — takie ciche przekonanie, że Bóg nie patrzy na mnie z wyrzutem, tylko z troską.

I pomyślałam: może On nie chce ode mnie, żebym od razu zrzuciła dwadzieścia kilo. Może chce, żebym przestała siebie nienawidzić. Żebym zaczęła traktować swoje ciało jak coś, co mi powierzył, a nie jak wroga.

Nie wiem, od czego zacząć. Naprawdę nie wiem. Ale chyba pierwszy raz poczułam, że nie muszę tego robić sama. Może jeśli zrobię jeden krok, naprawdę jeden, to On zrobi ze mną drugi.

A Wy? Czy ktoś z Was też ma problem z wagą, z emocjami, z jedzeniem, które stało się uspokajaczem? Jak zaczęliście zmiany? Bo ja czuję, że muszę, tylko boję się, że znowu zawiodę.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Mam problem z otyłością i nie wiem, co robić ?

big_smile big_smile niezly podszyw

A tak wogole to ja się swojej wagi nie wstydze wszem i wobec ogłaszam, że mam 90 kg wagi, ba nawet swojego wyglądu się nie wstydze ,bo głoszę w swietle ksiezyca, że wyglądam jak nietoperz

Kocham te Twoje podszywy big_smile

3

Kurna to już fest ciąża widoczna

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUx6ZAb4ZXecF-CcdjJRX1intXty1tMLfjVn0vPMphZQPwjyrcCmrc-F7l&s=10

strarzak sam napisał/a:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUx6ZAb4ZXecF-CcdjJRX1intXty1tMLfjVn0vPMphZQPwjyrcCmrc-F7l&s=10

Kurcze śledziłeś mnie i zrobiłeś mi fotkę z ukrycia?!  big_smile

5

strarzak sam napisał/a:

Nie no, ciąża to rośnie do przodu, nie na szerokość big_smile

6

Priscilla napisał/a:
strarzak sam napisał/a:

Nie no, ciąża to rośnie do przodu, nie na szerokość big_smile

Ale to przypadek ciąży spożywczej wink

7

Jack Sparrow napisał/a:

No fakt, gapa ja! wink

Priscilla napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

No fakt, gapa ja! wink

Tak niestety jadłam tyle slodyczy i sie rozstylam do rozmiaru hipopotama  sad

9

Czy rozważałaś pomoc specjalisty, takiego jak dietetyk lub terapeuta, aby wspierać Cię w tej drodze?

cristiandante napisał/a:

Czy rozważałaś pomoc specjalisty, takiego jak dietetyk lub terapeuta, aby wspierać Cię w tej drodze?

Po pierwsze ten temat jest założony przed podszywa po drugie sama jestem na diecie,ale głównie ze względu na zdrowie,a nie wagę  :D

11

Z mojego doświadczenia powiem Ci jedno: nie planuj od razu "wielkiej zmiany", bo to właśnie ten lęk przed gigantycznym wyzwaniem pcha nas w stronę czekolady. Mi bardzo pomogło podejście: "tylko dzisiaj". Nie myślę o 20 kilogramach, tylko o tym, żeby dzisiejszego wieczoru nie zjeść emocji, ale np. wypić herbatę i poczytać.

12

Jak nudno musi ktoś mieć w życiu, by takie głupoty wymyślać -.-"
Ale skąd wiesz Julia, że czasem autor podszywając się pod Ciebie, nie pisze tak naprawdę o sobie? Może on/ona ma problemy, i łatwiej mu mówić jako Ty, niż jako On/Ona sam/a ^^

Melanie93 napisał/a:

Jak nudno musi ktoś mieć w życiu, by takie głupoty wymyślać -.-"
Ale skąd wiesz Julia, że czasem autor podszywając się pod Ciebie, nie pisze tak naprawdę o sobie? Może on/ona ma problemy, i łatwiej mu mówić jako Ty, niż jako On/Ona sam/a ^^

To,że ma problemy to wiadomo od dawna tylko że nie koniecznie z otyłością, a z głowa, bo to normalne nie jest,żeby tyle czasu kogoś papugować  big_smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Mam problem z otyłością i nie wiem, co robić ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024