Roznica w wychowaniu dzieci Polska, a Anglia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Roznica w wychowaniu dzieci Polska, a Anglia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-10-05 13:22:42)

Temat: Roznica w wychowaniu dzieci Polska, a Anglia

Dzieci pełnoletnie

1. Samodzielność i niezależność
Anglia:
W Wielkiej Brytanii kładzie się duży nacisk na samodzielność młodych ludzi. Po ukończeniu 18 lat wiele osób wyprowadza się z domu rodzinnego  zwłaszcza ci, którzy idą na studia (często do innego miasta). Rodzice oczekują, że dzieci zaczną same podejmować decyzje i ponosić za nie odpowiedzialność.

Polska:
W Polsce pełnoletnie dzieci znacznie częściej mieszkają z rodzicami nawet po 18. roku życia, a czasem aż do trzydziestki, szczególnie ze względu na trudniejszy dostęp do mieszkań i stabilnej pracy. Rodzice często wspierają dzieci finansowo i emocjonalnie przez wiele lat po osiągnięciu pełnoletności.

2. Wsparcie finansowe i emocjonalne
Anglia:
Rodzice oczekują, że pełnoletnie dziecko podejmie pracę dorywczą (np. podczas studiów) i będzie stopniowo uniezależniać się finansowo. Pomoc od rodziców jest, ale z myślą o nauce samodzielności.

Polska:
Rodzice często długo zapewniają dzieciom wsparcie finansowe – opłacają studia, pomagają z mieszkaniem, a czasem utrzymują dzieci, które nie pracują. Pomoc ta często wypływa z silnych więzi rodzinnych i tradycyjnego podejścia do rodzicielstwa.

3. Relacja rodzic–dziecko
Anglia:
Relacje są bardziej partnerskie i oparte na wzajemnym szacunku do prywatności. Dorosłe dzieci i rodzice często mieszkają osobno i kontaktują się bardziej "dorosło", np. odwiedzając się okazjonalnie.

Polska:
W Polsce relacje bywają bardziej emocjonalne i zażyłe. Rodzice często czują się odpowiedzialni za dzieci także w dorosłości i chcą mieć wpływ na ich decyzje ,co może prowadzić do napięć, jeśli dziecko dąży do niezależności.

4. Oczekiwania wobec dzieci
Anglia:
Oczekuje się, że młody człowiek sam zaplanuje swoją przyszłość i będzie za nią odpowiedzialny. Rodzice pomagają, ale nie narzucają wyborów dotyczących edukacji, kariery czy stylu życia.

Polska:
Rodzice często mają silniejsze oczekiwania co do przyszłości dziecka  wybór studiów, zawodu, a czasem nawet partnera życiowego. Wynika to z tradycyjnych wartości i poczucia troski o „dobrą przyszłość” dziecka.

Różnice w wychowaniu nastoletnich dzieci między Anglią a Polską są również widoczne i wynikają głównie z różnic kulturowych, systemów edukacyjnych, podejścia do wolności i odpowiedzialności oraz stylu życia rodzin. Oto kluczowe różnice:

1. Autonomia i swoboda nastolatków
Anglia:
Nastolatki są od najmłodszych lat uczone samodzielności. Już w wieku 14–16 lat często mają pierwsze prace dorywcze (np. roznoszenie gazet, pomoc w sklepie). Rodzice zazwyczaj dają dzieciom dużo swobody i pozwalają im samodzielnie podejmować decyzje w granicach rozsądku.

Polska:
W Polsce wychowanie nastolatków bywa bardziej "opiekuńcze". Rodzice częściej kontrolują życie dziecka, np. sprawdzają, z kim się spotyka, gdzie wychodzi, jak długo może być poza domem. Samodzielność rozwija się zwykle wolniej, a praca dorywcza wśród nastolatków jest rzadsza.

2. Styl wychowania
Anglia:
Dominuje styl partnerski i wspierający. Rodzice często rozmawiają z dziećmi jak z dorosłymi, zachęcają do wyrażania opinii i uczenia się na błędach. Granice są stawiane, ale dzieci mają prawo głosu.

Polska:
Częściej spotyka się styl autorytarny lub ochronny. Rodzice mają większy wpływ na decyzje dziecka, czasem narzucają zasady bez dyskusji. Kontrola nad życiem dziecka jest silniejsza – co może prowadzić do buntu lub zależności.

3. Rola edukacji i presja szkolna
Anglia:
System edukacyjny kładzie nacisk na indywidualność i rozwój pasji. Oceny są ważne, ale często liczy się także zaangażowanie, praca w grupie, rozwój umiejętności . Rodzice wspierają, ale rzadziej wywierają presję.

Polska:
Edukacja często jest postrzegana jako klucz do przyszłości. Wiele rodzin wywiera dużą presję na dobre oceny, wybór liceum czy studiów. Korepetycje i nauka po szkole są powszechne. Rodzice często kontrolują postępy dziecka i stawiają wysokie wymagania.

4. Podejście do odpowiedzialności
Anglia:
Nastolatki uczą się odpowiedzialności przez praktykę – mogą pracować, same jeździć komunikacją, planować swój czas. Popełnianie błędów jest traktowane jako część procesu dorastania.

Polska:
Rodzice częściej starają się chronić dziecko przed błędami, co może opóźniać naukę odpowiedzialności. Często to rodzic "załatwia" sprawy za dziecko – np. kontaktuje się z nauczycielami, zapisuje na zajęcia, itp.

Relacje z rówieśnikami i czas wolny
Anglia:
Młodzież często spotyka się poza domem, np. w parkach, kawiarniach, czy na wydarzeniach szkolnych. Rodzice rzadziej ingerują w te kontakty.

Polska:
Rodzice częściej chcą wiedzieć, z kim dziecko się spotyka i gdzie przebywa. Młodzież spędza więcej czasu w domu, a spotkania z rówieśnikami są bardziej kontrolowane (np. przez godziny powrotu do domu).

Ja osobiscie juz dawno wybralam angielski styl wychowania corki i pewnie dlatego dostaje taki hejt od polskich matek np na Facebooku   big_smile

Oczywiscie jest to zapis ogolny zdaje sobie sprawe ,ze zdarzaja sie indywidualne wyjatki

Zobacz podobne tematy :
Odp: Roznica w wychowaniu dzieci Polska, a Anglia

Przykład 1
Emma, 17-latka z Manchesteru, samodzielnie planuje wyjazd ze znajomymi na weekendowy festiwal muzyczny. Kupuje bilety online, rezerwuje nocleg, organizuje dojazd i informuje rodziców o planach. Jej rodzice nie ingerują w szczegóły, ufają jej i wiedzą, że poradzi sobie, bo wcześniej stopniowo uczyli ją samodzielności.

Tymczasem Kasia, 17-latka z Krakowa, chce pojechać na podobny festiwal ze znajomymi, ale jej rodzice się nie zgadzają. Uważają, że jest jeszcze za młoda, żeby jechać bez opieki dorosłych, i martwią się o jej bezpieczeństwo. Proszą o numery telefonów wszystkich znajomych, miejsce noclegu i godzinowy plan pobytu, a i tak ostatecznie zabraniają wyjazdu.

Przykład 2:
Tom, 15-latek z Birmingham, codziennie sam dojeżdża do szkoły autobusem, robi zakupy wracając do domu i samodzielnie przygotowuje sobie obiad, gdy rodzice są w pracy. Jego rodzice od dawna uczą go niezależności – ma też obowiązki domowe, jak wyrzucanie śmieci czy sprzątanie pokoju.

Ola, 15-latka z Wrocławia, również chodzi do szkoły sama.  Obiad zawsze czeka na stole, a obowiązki domowe wykonują głównie rodzice. Ola skupia się na nauce i zajęciach dodatkowych, a rodzice uważają, że jeszcze "jest dzieckiem" i nie powinna się przejmować codziennymi obowiązkami.

Przykład 3:
Liam, 16-latek z Leeds, ma swój własny pokój, w którym może spędzać czas tak, jak chce. Wieczorami gra online z kolegami i sam decyduje, o której pójdzie spać  o ile rano wstanie na czas do szkoły. Rodzice szanują jego prywatność i nie wchodzą do pokoju bez pukania. Traktują go jak osobę odpowiedzialną za własne decyzje.

Michał, 16-latek z Poznania, również ma własny pokój, ale jego rodzice regularnie sprawdzają, co robi. Pukają, ale często wchodzą bez czekania, czasem przeglądają jego telefon czy komputer „dla bezpieczeństwa”. Michał ma ustaloną godzinę, o której musi iść spać, a wieczorne granie w gry są często zakazane.

Przykład 4:
Sophie, 17-latka z Brighton, postanowiła przefarbować włosy na różowo i zrobić sobie kolczyk w nosie. Rodzice byli zaskoczeni, ale powiedzieli, że to jej ciało i jej wybór – ważne, żeby czuła się dobrze ze sobą. Rozmawiali z nią o tym spokojnie, nie krytykując jej decyzji.

Natalia, 17-latka z Lublina, też chciała przefarbować włosy i założyć kolczyk w nosie, ale jej rodzice stanowczo się sprzeciwili. Powiedzieli, że to „głupie pomysły”, „jak będziesz dorosła, to sobie rób, co chcesz” i zagrozili, że jeśli to zrobi, straci dostęp do telefonu i kieszonkowego

Przykład 5:
Jake, 16-latek z Liverpoolu, posprzeczał się z nauczycielem w szkole i sam poszedł na rozmowę do pedagoga szkolnego, aby wyjaśnić sytuację. Jego rodzice uznali, że to jego sprawa mogą go wesprzeć, ale nie będą za niego załatwiać konfliktów. Uważają, że to dobry moment, żeby nauczył się rozwiązywania problemów samodzielnie.

Antek, 16-latek z Gdańska, również miał konflikt z nauczycielem. Jeszcze tego samego dnia jego mama zadzwoniła do wychowawczyni, a następnego dnia przyszła do szkoły, żeby „wszystko wyjaśnić”. Uważa, że to jej obowiązek, żeby bronić syna i pilnować, żeby nie został niesprawiedliwie potraktowany.

Przykład: bójka w szkole – 15-latek pobił kolegę

Anglia – Reakcja rodziców

15-letni Ethan z Londynu uderzył kolegę w szkole, powodując u niego złamany nos. Sprawa została zgłoszona do policji i szkoły. Policja wszczęła postępowanie, a chłopak został wezwany do sądu młodzieżowego (Youth Court).

Rodzice Ethana byli zszokowani, ale podeszli do sprawy odpowiedzialnie i spokojnie:

Od razu współpracowali z policją i kuratorem.

Powiedzieli synowi, że musi ponieść konsekwencje swoich czynów.

Nie bronili go „za wszelką cenę”, tylko wyrazili zawód jego zachowaniem.

Pomogli mu napisać list z przeprosinami do ofiary i wspierali go w odbywaniu zasądzonych godzin prac społecznych.

Ich podejście opierało się na przekonaniu, że lepiej, żeby teraz zrozumiał swoje błędy, niż miał powtarzać je w dorosłości.

Polska – Reakcja rodziców

15-letni Mateusz z Katowic również pobił kolegę w szkole, który trafił do szpitala z obrażeniami. Sprawa została skierowana do sądu rodzinnego.

Rodzice Mateusza zareagowali emocjonalnie i obronnie:

Twierdzili, że ich syn był sprowokowany i „bronił się”.

Skarżyli się, że szkoła źle traktuje ich dziecko i nie słucha jego wersji wydarzeń.

Próbowali unikać odpowiedzialności, mówiąc, że „to tylko chłopięca bójka”.

Gdy sąd nałożył nadzór kuratora, byli oburzeni, że ich syn został potraktowany jak przestępca.

Niechętnie współpracowali z kuratorem, traktując to jako atak na autorytet rodzicielski.

Ich postawa była bardziej opiekuńcza i skupiona na ochronie dziecka przed konsekwencjami, niż na zrozumieniu, że popełniło ono błąd.

8 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-10-05 14:48:05)

Chcialam wam napisać, ze ja bardzo zaluje,ze ja,gdy byłam dzieckiem nie zostalam wychowana w angielskim stylu wychowawczym..Nie lubilam wychowania matki, pomimo,ze byla bardziej poblazliwa i ugodowa to za ta poblazliwoscia stala nadopiekunczosc, ktora w wieku 18-20 lat szczególnie mnie dobijala oraz kontrola tego co robie,gdzie wychodze,z kim itd. Podejscie ojca mimo,ze bardziej surowe i stanowcze duzo bardziej mi pasowalo,bo pod ta stanowczoscia kryla sie wieksza wolność, lubiłam słyszec od ojca ,gdy skończyłam 18 lat "jesteś dorosla rob co chcesz" te slowa byly owiane wolnościa,chociaz szybko tez przekonalam sie ,ze kryje sie tez za nimi odpowiedzialnosc. Denerwowala mnie kontrola matki,ze chciala wszystko za mnie robić pamietam sytuacje, gdy zaczęłam myć podłogę nie tak jak ona to robi ,wiec wziela mi mopa z ręki i pokazala w jaki sposob to zrobic. Jakis czas pozniej mialam podobna sytuacje z ojcem powiedzial tylko "nie obchodzi mnie jak to zrobisz, możesz nawet nasr@c i rozmazać, podłoga w pokoju ma być czysta" i wyszedł.  Ja umyłam podłogę swoją metoda ,tak jak mnie było wygodne- efekt podłoga lsnila czystością. Ojciec był surowy,wymagajacy, ale dawal mi wolność,czułam przy nim wolność wyboru,nie czułam się przez niego kontrolowana... już jako nastolatka snułam z koleżankami plany wyprowadzki z domu,gdy będziemy pelnoletnie, planowaliśmy razem coś wynająć. Kiedy w wieku 21 lat oznajmiłam rodzicom,że wyjeżdżam do Anglii do koleżanki,która pomogła mi załatwić pracę reakcja ojca była "wreszcie się usamodzielnisz " i za chwilą matka się drze na ojca "co Ty pier**** gdzie ona do Anglii, tam nie ma nikogo z rodzimy, ledwo z angielskiego zdała". Razem z ojcem musialam przekonywać matkę,że sobie poradzę w końcu niechętnie się zgodziła,ale chyba tylko dlatego, że wyciągnęłam powody prawne i powiedziałam jej "ze według prawa mam pełne prawo wyprowadzić się z domu w wieku 21 lat " wtedy to zrozumiała....chcę wychować swoją córkę inaczej niż wychowywała mnie matka- chce dać jej wolność i odpowiedzialnosc za jej własne czyny,gdy już będzie pelnoletnia. Chce,żeby jej 16 urodziny to nie była tylko jej nowy etap w życiu dorosłości, ale chce tez bym w tym dniu potrafiła odciąć tzw pępowinę i patrzyła na swoją córkę nie jak na swoją własność, że to moje dziecko,że to ja  musze ją mieć przy sobie, że ja jej musze ułożyć życie itd, chce potrafić dać jej wolność z całym pakietem odpowiedzialności za to co zrobi

9

Julka dlaczego spamujesz pod własnym tematem, wklejając kilka wiadomości jedna pod drugą?

Palec Boga napisał/a:

Julka dlaczego spamujesz pod własnym tematem, wklejając kilka wiadomości jedna pod drugą?

To nie jest spam .W sumie to juz skonczylam- napisałam.co chciałam napisac i teraz czekam na ewentualne odpowiedzi

11

Julia life in UK napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

To nie jest spam .W sumie to juz skonczylam- napisałam.co chciałam napisac i teraz czekam na ewentualne odpowiedzi

Czyli co? Już czas na pokemony?

12

Dzieci pełnoletnie

Anglia:
W Wielkiej Brytanii kładzie się duży nacisk na samodzielność młodych ludzi. Po ukończeniu 18 lat wiele osób wyprowadza się z domu rodzinnego  zwłaszcza ci, którzy idą na studia (często do innego miasta). Rodzice oczekują, że dzieci zaczną same podejmować decyzje i ponosić za nie odpowiedzialność.

A jak z czynszami w Anglii, w porównaniu do zarobków?

13 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-10-05 20:04:30)

Samba napisał/a:

Dzieci pełnoletnie

Anglia:

A jak z czynszami w Anglii, w porównaniu do zarobków?

Szczerze to niewiem,bo mnie ten problem nie dotyczy. Ponieważ mi mieszkanie oplaca urzad. Zarobki tez mnie od lat nie interesuja wogole ja sie na prawie pracy nie znam

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Roznica w wychowaniu dzieci Polska, a Anglia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024