Co zrobić w takiej trochę nietypowej sytuacji z dzieckiem ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Co zrobić w takiej trochę nietypowej sytuacji z dzieckiem ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Co zrobić w takiej trochę nietypowej sytuacji z dzieckiem ?

Mam 6-letnią córkę i od kilku dni zauważyłam coś nietypowego. Zazwyczaj to rodzice czytają dzieciom bajki na dobranoc, ale u nas wygląda to inaczej – to ona chce czytać nam. Każdego wieczoru sama wybiera książkę, siada obok i z pełnym zaangażowaniem czyta na głos. Widać, że sprawia jej to dużą radość, czasem nawet zmienia głosy postaci.

Z jednej strony to pozytywne, bo chętnie ćwiczy czytanie, ale zastanawiam się, czy to naturalne, że dziecko w tym wieku przejmuje tę rolę. Może to oznaka, że chce pokazać swoją samodzielność? A może powinniśmy mimo wszystko wrócić do tradycyjnego czytania jej bajek przez nas? Trwa to jakiś tydzień ? Dla mnie to nietypowa sytuacja z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jak na to reagować?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-02-03 00:11:05)

Odp: Co zrobić w takiej trochę nietypowej sytuacji z dzieckiem ?

Nic tylko się cieszyć, nie jest to nic nadzwyczajnego, nie wszystkie dzieci umieją czytać w tym wieku, więc nie wiem w czym widzisz problem.
Dziecko się cieszy, że umie czytać.
Można zadać pytanie chwalisz się, czy żalisz wink

3

wieka napisał/a:

Nic tylko się cieszyć, nie jest to nic nadzwyczajnego, nie wszystkie dzieci umieją czytać w tym wieku, więc nie wiem w czym widzisz problem.

Tu nie chodzi o żadne chwalenie się czy żalenie, po prostu dziwnie się czuję w takiej odwróconej roli, no kto to widział żeby tak małe dziecko czytało rodzicowi bajki na dobranoc ?

4

MirazPe napisał/a:
wieka napisał/a:

Tu nie chodzi o żadne chwalenie się czy żalenie, po prostu dziwnie się czuję w takiej odwróconej roli, no kto to widział żeby tak małe dziecko czytało rodzicowi bajki na dobranoc ?

Często dzieci czytają z radością na jaką im pozwala świadomość że osiągnęły jakiś dotąd zastrzeżony dla dorosłych poziom.

Córka pewnie będzie czytała już od teraz coraz więcej i nie tylko bajki smile Czytanie wcale nie jest taką zapomnianą sprawnością wśród młodych, wystarczy popatrzeć co się dzieje na  targach książek dla młodzieży i na spotkaniach z autorami. Kolejki po autograf na nowej książce ciągną się czasami kilkaset metrów.

Nie masz żadnego powodu do zmartwienia, raczej do radości.

5

Nie ma znaczenia czy na dobranoc czy nie. I dzieciom powinno się czytać niezależnie od pory dnia, skoro była przywyczajona,że tylko się czyta na dobranoc, to nie ma się co dziwić.
Rozumiem, że dziecko zna dobrze alfabet i przeczyta np. podręcznik do pierwszej klasy. Czy za czytanie rozumiesz „czytanie” na pamięć?

6

MirazPe napisał/a:
wieka napisał/a:

Wiesz co córka Ciebie kocha tak po prostu
niby oczywiste  - czasem to zaskakujące jest i różnie się objawia.
Nie szukaj w tym czegoś dziwnego
Masz jakąś ulubiona bajkę ?

7

MirazPe napisał/a:

Mam 6-letnią córkę i od kilku dni zauważyłam coś nietypowego. Zazwyczaj to rodzice czytają dzieciom bajki na dobranoc, ale u nas wygląda to inaczej – to ona chce czytać nam. Każdego wieczoru sama wybiera książkę, siada obok i z pełnym zaangażowaniem czyta na głos. Widać, że sprawia jej to dużą radość, czasem nawet zmienia głosy postaci.

Z jednej strony to pozytywne, bo chętnie ćwiczy czytanie, ale zastanawiam się, czy to naturalne, że dziecko w tym wieku przejmuje tę rolę. Może to oznaka, że chce pokazać swoją samodzielność? A może powinniśmy mimo wszystko wrócić do tradycyjnego czytania jej bajek przez nas? Trwa to jakiś tydzień ? Dla mnie to nietypowa sytuacja z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jak na to reagować?

Dziecko naśladuje rodziców i trzeba się tylko cieszyć, że tak ładnie czyta. Ja bym nie zniechęcała do czytania, a zaproponowała inne książeczki do czytania dla dzieci. W tym pierwszym etapie łatwo odebrać dziecku radość z samodzielnego czytania, więc lepiej ją wzmacniać proponując coraz to inne bajki.

8 Ostatnio edytowany przez Klaryssa (2025-02-10 11:08:44)

Majac 7 lat zaczęłam rodzicom robić teatrzyki (przy użyciu maskotek) - było to wywołane tym by ich uwagę przykuć i by mnie zobaczyli, by nie zauważyli. Oczywiście u Was tak nie musi być ale to tylko moja wskazówka ze cos pozytywnego na pierwszy rzut oka wcale nie musi być czymś aż tak dobrym.

big_smile dziecko chce rodzicow spac polozyc i miec chate wolna

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Co zrobić w takiej trochę nietypowej sytuacji z dzieckiem ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024