Witam co polecacie na przewlekły suchy kaszel? Z góry dziękuję
Ile czasu juz trwa? Mnie pomaga sok z cytryny normalnie na lyzke wyciskam i kilka dni jestem zdrowa.
Witam co polecacie na przewlekły suchy kaszel? Z góry dziękuję
Lekarza.
ewcia 80 napisał/a:Witam co polecacie na przewlekły suchy kaszel? Z góry dziękuję
Lekarza.
No byłam dostałam kapsulki do wdychania i niezbyt pomogly
Ile czasu juz trwa? Mnie pomaga sok z cytryny normalnie na lyzke wyciskam i kilka dni jestem zdrowa.
Od lekkiego przeziębienia we wrzesniu
Jaki jest ten kaszel, męczacy, duszący, z jaką czestotliwością? Miałaś rtg płuc?
Jaki jest ten kaszel, męczacy, duszący, z jaką czestotliwością? Miałaś rtg płuc?
Nie duszący w ciągu dnia w nocy nie nie miałam rtg osłuchowo czysto
8 2024-11-25 12:06:58 Ostatnio edytowany przez wieka (2024-11-25 12:08:48)
Jak nie jest męczący, pozostaje nawilżać gardło i czekać aż sam minie.
Jak się tym stresujesz to warto zrobić ob i crp, żeby wykluczyć stan zapalny.
Bez przecinków piszesz to do końca nie wiadomo czy miałaś rtg czy nie, jeśli nie, to powinnaś zrobić.
Jak nie jest męczący, pozostaje nawilżać gardło i czekać aż sam minie.
Bez przecinków piszesz to do końca nie wiadomo czy miałaś rtg czy nie, jeśli nie, to powinnaś zrobić.
A czym nawilżać?
Zrob sobie wywar z tymianku na kaszel jest dobry
wieka napisał/a:Jak nie jest męczący, pozostaje nawilżać gardło i czekać aż sam minie.
A czym nawilżać?
Możesz ssać gardlox, są też inne preparaty nawilżające, zapytaj w aptece, Larimax w sprayu jest dobry na gardło, jeśli jest podrażnione.
Polecam Ci na noc coś co wyhamuje kaszel - są teraz dostępne tabletki z levodropropizyną (np. Sovletusan), i w przeciwieństwie do innych typu thicodin nie otępiają. Dodatkowo na nawilżenie sluzowki gardla gelovoxx do ssania (drogi ale serio dobry) + syrop z prawoślazu
Ja ze swojej strony proponuję syrop Supremin. Jest bardzo skuteczny.
Polecam Ci na noc coś co wyhamuje kaszel - są teraz dostępne tabletki z levodropropizyną (np. Sovletusan), i w przeciwieństwie do innych typu thicodin nie otępiają. Dodatkowo na nawilżenie sluzowki gardla gelovoxx do ssania (drogi ale serio dobry) + syrop z prawoślazu
Nie mam kaszlu w nocy. To takie pokaszlyywanie w dzień
15 2024-12-02 22:13:42 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-12-02 22:14:03)
Azawierucha1! napisał/a:Polecam Ci na noc coś co wyhamuje kaszel - są teraz dostępne tabletki z levodropropizyną (np. Sovletusan), i w przeciwieństwie do innych typu thicodin nie otępiają. Dodatkowo na nawilżenie sluzowki gardla gelovoxx do ssania (drogi ale serio dobry) + syrop z prawoślazu
Ile czasu trwa kaszel? Ja tak kaszlalam dlugie tygodnie, Pozniej wyszlo, ze przez refluks
ewcia 80 napisał/a:Azawierucha1! napisał/a:Polecam Ci na noc coś co wyhamuje kaszel - są teraz dostępne tabletki z levodropropizyną (np. Sovletusan), i w przeciwieństwie do innych typu thicodin nie otępiają. Dodatkowo na nawilżenie sluzowki gardla gelovoxx do ssania (drogi ale serio dobry) + syrop z prawoślazu
Ile czasu trwa kaszel? Ja tak kaszlalam dlugie tygodnie, Pozniej wyszlo, ze przez refluks
No Tak od września,. A co ci pomogło jak przez refluks, czy jeszcze kaszlesz?
17 2024-12-02 22:19:11 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-12-02 22:19:52)
New Me napisał/a:ewcia 80 napisał/a:Nie mam kaszlu w nocy. To takie pokaszlyywanie w dzień
Musze unikac pewnych pokarmow np pomidorow, kawy, miety, cytrysow, czekolady i tlustych potraw
Zaczęłabym od inhalacji zwykłą solą fizjologiczną. U mnie w domu na kaszel, katar, górne i dolne drogi oddechowe zawsze stosujemy inhalacje. Bardzo łagodzą objawy i wspomagają leczenie nawet przy zapaleniu oskrzeli czy płuc. Jeśli nie masz inhalatora to polecam apteo pulmo care, sprawdzony z 4 trybami pracy (a to rzadkość) no i produkowany w UE a nie w Chinach.
Dodatkowym sposobem, który czasem stosuję przy uporczywym kaszlu po jakiejś infekcji, to detusan (na kaszel dla palaczy) - wiem że brzmi dziwnie ale ktoś mi kiedyś polecił i działa:)
New Me napisał/a:ewcia 80 napisał/a:Nie mam kaszlu w nocy. To takie pokaszlyywanie w dzień
Co do refluksu, to u mnie dziwna sprawa, bo mam duży problem a na gastroskopii nie wyszło, że mam. Po jednej czekoladce musze brać 2 tabletki na zgagę, nieraz cofa mi się, czasem jak jem to czuję ucisk. Pilnuję diety ale czasem bezmyślnie coś zjem i cierpię. Nie wiedziałam, że przy refluksie jest kaszel...