Poirot i Maigret – mistrzowie psychologii
Hercules Poirot i Jules Maigret mają wiele wspólnego, jeśli chodzi o analizę psychologiczną. Obaj potrafią czytać ludzkie emocje i wykorzystują tę umiejętność, by dotrzeć do prawdy. Poirot zwraca uwagę na najmniejsze szczegóły, podczas gdy Maigret polega na swoim doświadczeniu i intuicji. Ich metody różnią się od dedukcyjnych umiejętności Holmesa czy instynktownego działania Marlowe’a.
epicdrama.pl/news/Detektywi-analiza-i-wspolne-cechy-postaci-Sherlocka-Holmesa
Kojak to jest gość. Najlepszy moim zdaniem Colombo. Dedukuje na luzie jakby był na wiecznym haju
Kojak to jest gość. Najlepszy moim zdaniem Colombo. Dedukuje na luzie jakby był na wiecznym haju
Porucznik Columbo
Dla mnie najlepszy po wsze czasy Poirot
Jednak ostatnio oglądałam mnóstwo kryminałow i powiem szczerze, że kilka polskich mnie mocno "wciągnęło".
Poza tym Maigret to legenda, co prawda nie czytałam ani jednej powieści Simenona, ale oglądałam chyba wszystkie dostępne filmy z Megraet. Ostania rola którą przedstawil Rowan Atkinson, majstersztyk. To tylko świadczy o tym, jak zdolny, utalentowany i do tej pory nie do końca "wykorzystany" był to aktor. Mam nadzieję na następne filmy z tej serii.