Czy istnieje tajemnica prywatnej korespondencji? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy istnieje tajemnica prywatnej korespondencji?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Czy istnieje tajemnica prywatnej korespondencji?

Bez związku z przeczytanymi postami na forum, ale dotyczy problemu w ogóle. Czy  nie wydaje wam się, że coraz częściej tajemnica korespondencji jest pustą wydmuszką prawa zapisanym w Konstytucji?

Wyrażona w Konstytucji zasada dotycząca zagwarantowania wolności komunikowania się i tajemnicy z nią związanej, została uszczegółowiona między innymi w art. 23 Kodeksu cywilnego oraz w art. 82 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych („Prawo autorskie”).
Jak wynika z art. 23 Kodeksu cywilnego, tajemnica korespondencji stanowi jedno z dóbr osobistych człowieka, w związku z czym, pozostaje pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.
(FashionBiznes).
Dziś łatwo udostępnić jakiekolwiek treści zawarte w jakiekolwiek formie. Ogólnie bez zastanowienia niektórzy udostępniają cudza korespondencję na znak świadectwa swojej prawdomówności. Czy tak nie możemy sobie ufać, tak kłamiemy, że inni maja prawo nam nie wierzyć? Czy taka łatwość nie kusi, szczególnie jak chcemy kogoś zdyskredytować?
Głównym bohaterem afery mailowej był nie tak dawno szef pewnej znanej instytucji. Na zagranicznym  gruncie dowiedzieliśmy się o wycieku listów z prywatnymi danymi  Angeli Merkel. 
Wydawałoby się przykład idzie z góry i nikogo nie dziwi udostępnianie prywatnych treści.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy istnieje tajemnica prywatnej korespondencji?

Jak pamiętam, to tu chodzi o dostęp do korespondencji osób trzecich. Swoją korespondencję z kimś innym upublicznić możesz.

3

Ja tak samo mam zamiar upublicznic do calej rodziny i znajomych w Polsce to co ta wiedzma czyli zona mojego brata na mnie pisala

4

Jack Sparrow , tak  czyli można swoją korespondencję, a  to, co ktoś do mnie prywatnie pisze też? smile

Julia, jak na ciebie pisała, to się nie dziwię, że chcesz udostępniać .

5

Według mnie to zależy czego to dotyczy. Domyślam się, że zalążek myśli wziął się z mojego postu, natomiast nie odnosząc się do Niego, uważam że wszystko zależy od tego jakie dane są udostępnione, oraz czego dotyczy temat,oraz prywatnych kwestii moralnych. Daleka też jestem od traktowania tego zero-jedynkowo, uważam, jak wszędzie zresztą, istnieje zasada "to zależy" smile

6 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-07 11:05:07)

Istotka6 napisał/a:

Według mnie to zależy czego to dotyczy. Domyślam się, że zalążek myśli wziął się z mojego postu, natomiast nie odnosząc się do Niego, uważam że wszystko zależy od tego jakie dane są udostępnione, oraz czego dotyczy temat,oraz prywatnych kwestii moralnych. Daleka też jestem od traktowania tego zero-jedynkowo, uważam, jak wszędzie zresztą, istnieje zasada "to zależy" smile

Istotko, nie tyle z twojego postu, raczej ogólnie, bo zauważyłam, że niektórzy jak do mnie piszą czasem kopiują czyjeś prywatne wypowiedzi na dowód prawdziwości swoich.  Nie ma tam nic złego, nie ma inwektyw czy bulwersujących zdań, po prostu tak się przyjęło, że się udostępnia czy kopiuje. Ja sama ze zdumieniem przeczytałam publiczny komentarz, który był kopią mojej wiadomości skierowanej  prywatnie do znajomej osoby.Nie było w nim nic zdrożnego tyle, że użyto tych samych słów kropka w kropkę smile

7

Tamiraa napisał/a:

Jack Sparrow , tak  czyli można swoją korespondencję, a  to, co ktoś do mnie prywatnie pisze też? smile

Julia, jak na ciebie pisała, to się nie dziwię, że chcesz udostępniać .

Tak tym bardziej, ze oberwalo mnie sie od brata przez tego falszywca zaklamanego to tym bardziej to zrobie

8 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-07 14:08:52)

JuliaUK33 napisał/a:

Tak tym bardziej, ze oberwalo mnie sie od brata przez tego falszywca zaklamanego to tym bardziej to zrobie

No, to nawywijasz jeszcze jak tam przyjedziesz.

9 Ostatnio edytowany przez ANB85 (2023-10-08 10:49:54)

Jack Sparrow napisał/a:

Jak pamiętam, to tu chodzi o dostęp do korespondencji osób trzecich. Swoją korespondencję z kimś innym upublicznić możesz.

Nieprawda. Korespondencja to sprawa poufna i adresat nie może upubliczniać  listu od innych osób bez ich zgody. Publikowanie takich treści, np. w internecie, ociera się o kradzież i łamanie prawa autorskiego. Jesteś autorem listu i jego publikacja np. w gazecie, necie, książce bez twojej wyraźnej zgody to już łamanie praw autorskich.

10

ANB85 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Nieprawda. Korespondencja to sprawa poufna i adresat nie może upubliczniać  listu od innych osób bez ich zgody. Publikowanie takich treści, np. w internecie, ociera się o kradzież i łamanie prawa autorskiego. Jesteś autorem listu i jego publikacja np. w gazecie, necie, książce bez twojej wyraźnej zgody to już łamanie praw autorskich.

To zależy od formy i treści. Zarówno nadawca, jak i adresat korespondencji mogą nie wyrazić zgody na jej rozpowszechnianie, powołując się na ochronę swoich dóbr osobistych, a zwłaszcza tajemnicę korespondencji, ochronę prywatności i ochronę czci. Także takiej ochronie podlegają jedynie listy, gdzie masz informacje wrażliwe (dane kontaktowe, dane osobowe, informacje objęte tajemnicą bankową i tak dalej). Jak to jest publikowanie maila od randomowego anona z neta, to to takiej ochrony nie ma. Bo najpierw ktoś musiałby się przyznać z imienia i nazwiska, ze jest autorem takiego maila.

11

Jack Sparrow napisał/a:
ANB85 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

To zależy od formy i treści. Zarówno nadawca, jak i adresat korespondencji mogą nie wyrazić zgody na jej rozpowszechnianie, powołując się na ochronę swoich dóbr osobistych, a zwłaszcza tajemnicę korespondencji, ochronę prywatności i ochronę czci. Także takiej ochronie podlegają jedynie listy, gdzie masz informacje wrażliwe (dane kontaktowe, dane osobowe, informacje objęte tajemnicą bankową i tak dalej). Jak to jest publikowanie maila od randomowego anona z neta, to to takiej ochrony nie ma. Bo najpierw ktoś musiałby się przyznać z imienia i nazwiska, ze jest autorem takiego maila.

Czyli wszyscy jesteśmy randomowe anony z neta?Jakby to nieświętej pamięci Lem ujął... Zdalniki i zdalnice chyba...

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy istnieje tajemnica prywatnej korespondencji?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024