Chciałem zapytać czy ktoś miał z tym styczność. Mianowicie chodzi mi o shortowanie czyli grę na spadki na giełdzie. Jakbym miał załóżmy z 20 tys to czy opłaca się tam wrzucić ? Np 500 zł kosztuje załóżmy akcja KGHM to mógłbym pożyczyć 40 akcji sprzedać potem tanieją na 200 zł i odkupić oddać i różnice mam dla siebie. Tak to działa w teorii, tylko czy udałoby mi się żeby tak się stało ? W 2-3 dni mógłbym zarobić z 50 tys wtedy ale to duże ryzyko bo cena może nie tylko że nie spaść ale i wzrosnąć wtedy mógłbym się już od razu wieszać na linę. Czy opłaca podejmować się tak dużego ryzyka ?
Jeśli jesteś na etapie zadawania takich pytań, to nie, nie opłaca się.
Chciałem zapytać czy ktoś miał z tym styczność.
Nie podążaj tą drogą.
Masz wolny hajs, to sobie jedź na wakacje. Przynajmniej coś zobaczysz, może kogoś poznasz, kto wie może to będzie przygoda życia i będzie co wspominać w przyszłości.
Druga opcja jest taka - załóż sobie choćby konto na IBKR, wpłać €300, zacznij czytać o spółkach które działają w Twojej branży. W branży jaką znasz.
Wybierz te mające solidną sytuację i może nawet wypłacają dywidendy. Możesz kupować mikro-udziały, więc nie musisz od razu wydawać całego hajsu.
To nie jest łatwy piniondź jak może się wydawać.
Szczególnie, gdy nie wiesz jak będziesz reagować, gdy rynek tąpnie.
Finalnie, jeśli nie wiesz co zrobić z załóżmy, jak piszesz, z 20tyś - chętnie je przyjmę w ramach darowizny, gdyż bez doświadczenia na giełdzie i tak te pieniądze się rozpłyną.
Gra na spadki, czyli shortowanie, na giełdzie to inwestycja bardzo ryzykowna i zaawansowana. Wymaga dogłębnej wiedzy na temat rynków finansowych, analizy technicznej i fundamentalnej, a także doświadczenia w handlu akcjami. Opcja shortowania wiąże się z potencjalnymi stratami i dużym ryzykiem, szczególnie jeśli cena akcji rośnie zamiast spadać.
Ważne jest, aby zrozumieć, że zakup akcji na krótką sprzedaż wymaga pożyczania akcji od brokera i zwracania ich w przyszłości. W przypadku, gdy cena akcji wzrośnie, a nie spadnie, będziesz zobowiązany do odkupienia akcji po wyższej cenie, co może prowadzić do znaczących strat.
Decyzja o inwestowaniu na giełdzie powinna być poprzedzona dokładnym zrozumieniem ryzyka i odpowiednim przygotowaniem. Warto skonsultować się z doświadczonym doradcą finansowym lub specjalistą od inwestycji, który pomoże Ci ocenić ryzyko i korzyści związane z shortowaniem akcji.
Pamiętaj, że każda decyzja inwestycyjna powinna być podejmowana na podstawie własnych badań, wiedzy i rozsądku finansowego. Inwestowanie na giełdzie zawsze wiąże się z ryzykiem, więc ważne jest, aby być świadomym tego ryzyka i działać odpowiedzialnie.