Koleżanki skręciły w prawo a ja w lewo - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Koleżanki skręciły w prawo a ja w lewo

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Koleżanki skręciły w prawo a ja w lewo

Mam dwie koleżanki. Zazwyczaj dogadywaliśmy się bardzo dobrze, mimo że one były raczej mocno lewicowe, a ja, tak powiedzmy, trochę na prawo od centrum. Przed pandemią obie weszły w związki i jak się spotkaliśmy po niemal trzech latach, doszedłem do wniosku, że one skręciły w prawo - nie radykalnie co prawda - a ja coraz bardziej skłaniam się w kierunku centryzmu światopoglądowego, nawet w niektórych kwestiach zbliżając się na lewo (prawa zwierząt, budownictwo socjalne)

Zaobserwowałyście podobne zjawiska w swoim otoczeniu? Podobno pandemiczna samotność sprawoskręciła mężczyzn, ale póki co są to tezy głównie leciwych koneserów wiagry.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Koleżanki skręciły w prawo a ja w lewo

Zauważyłam, że lepiej nie rozmawiać o polityce (i nie ujawniać swoich poglądów), jeśli nie chce się stracić przyjaciół

3 Ostatnio edytowany przez stodwa (2023-03-27 18:18:34)

Ostatnie kilka lat odsłoniły ogrom patologii w mediach, powstały niezbite dowody na masę rzeczy które mieszają ludziom w głowach a były dotąd uważane tylko za podejrzenia, ściemę albo teorię spiskowców, to jest ten moment kiedy człowiek nie wie komu już wierzyć bo nagle okazało się że większość rzeczy w mediach (jak nie wszystkie) to ściema oparta tylko o to że ktoś komuś zapłacił za jej robienie. Kiedyś takie myślenie było by idealnym przykładem dla jakiegoś psychiatry żeby dać diagnozę, a dzisiaj to realna rzeczywistość.

4

Ludzie w polityce kierują się emocjami co jest totalną głupotą. W życiu należy kierować się zdrowym rozsądkiem a nie ideologią bo te się zmieniają.
I nie, mężczyźni nigdzie nie skręcili.

5

R_ita2 napisał/a:
Grasse napisał/a:

Zaobserwowałyście podobne zjawiska w swoim otoczeniu?

Ja zauważyłam podobne zjawisko u siebie. Nie wiem czy w ogóle piszę na temat bo nie jestem zbyt biegła w podziałach politycznych i nie o nich chcę rozmawiać, ale skupie się na jednym aspekcie- większość moich koleżanek ze studiów (w tym ja) po prostu wyrastała z wielu lewicowych poglądów i im były starsze tym bardziej skręcały w prawo (w tym ja) i to był wynik dojrzewania ...  ...Tak jak pisałam- mało na temat bo nie jestem biegła w podziałach politycznych ale chodzi mi tylko o obserwacje typów zachowań panów z jednej lub drugiej strony barykady.

Teraz się wszyscy podniecają, że na Konfederację głosuje 36% mężczyzn 18-40 podejrzewam, że do 30 jest to odsetek jeszcze większy. Istotnie, testosteron buzuje, a kobiety raczej wolą starszych - aczkolwiek argument incela, użyty ostatnio przez podwiagrowanego Tuska może im poparcie tylko napędzić. A kobiety koło 40 - tak jak moja była przełożona w korpo - wyraźnie ciągną do modelu konserwatywnego, ale to może być również skutkiem oswojenia sukcesu zawodowego.

Chociaż mam wrażenie, że u niektórych radykalnie prawicowych kobiet poglądy to wynik syndromu poaborcyjnego.

6

Grasse napisał/a:

Teraz się wszyscy podniecają, że na Konfederację głosuje 36% mężczyzn 18-40 podejrzewam, że do 30 jest to odsetek jeszcze większy.

A skąd masz te bzdety?

7

R_ita2 napisał/a:
Grasse napisał/a:

A kobiety koło 40 - tak jak moja była przełożona w korpo - wyraźnie ciągną do modelu konserwatywnego, ale to może być również skutkiem oswojenia sukcesu zawodowego.

To może być... czyli gdybasz. A jakby tak się zagłębić w temat to co takiego w życiu Twojej przełożonej mogło się wydarzyć, że zaczęła ciągnąć w stronę modelu konserwatywnego? Rozczarowała się tymi "nowoczesnymi" męzczyznami? Ja znam wiele rozczarowanych kobiet po 40tce swoimi partnerami z pięknymi frazesami na ustach o partnerstwie, a tak naprawdę te kobiety ciągną po parę etatów czyli cały dom na ich głowie, bo Pan nawet nie potrafi być głową rodziny (a kobieta szyją ; ) ) tylko kolejnym dzieckiem do obsługi. Ja w swoim nieco konserwatywnym modelu mam taki luz i high life, że głowa mała, niczym nie muszę się przejmować. Mi w prawej wygodnie. Jak i moim koleżankom. Już nie mówiąc o takich aspektach jak ciąża, porody, wychowywanie małych dzieci. Ci z Lewa zawsze jak mantrę powtarzali, że ciąża to nie choroba, że trzeba pracować ile się da i to nic wielkiego, normalny stan fizjologiczny i szybki powrót do pracy bo KARIERA. A dla mnie to stan błogosławiony wymagający szczególnej troski, opieki, uwagi i budowania więzi- co Panowie z prawa zawsze popierali i myśleli tak samo, chuchali i dmuchali, bo wspaniałe błogosławieństwo. Już nie mówiąc o pozostaniu z dzieckiem w domku do 2-3 roku życia by ten ważny czas spędziły z mamą. Gloryfikacja macierzyństwa- spotykałam to tylko u Panów z prawej.

Ogólnie w mojej firmie dało się również zaobserwować wysoki jak na Szczecin odsetek osób chwalących PiS - ale to może też pokłosie pracowania z Niemcami i tym samym mniejszej skłonności do zachwycania się niemczyzną.

Co do gloryfikacji macierzyństwa - posłowie Artur Dziambor i Jakub Kulesza, których bardzo cenię założyli zespół opieki porodowej; niestety Konfederaci pozbyli się ich stawiając na cynicznego Mentzena.

8

Na czym miałaby polegać ta opieka porodowa? Rozumiem, że to opieka w trakcie porodu ...
No, chyba że masz na myśli poporodową

9 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-03-27 22:52:09)

.

10

Grasse napisał/a:

Ogólnie w mojej firmie dało się również zaobserwować wysoki jak na Szczecin odsetek osób chwalących PiS - ale to może też pokłosie pracowania z Niemcami i tym samym mniejszej skłonności do zachwycania się niemczyzną.

Ale tutaj nie ma co się dziwić
- budowa tunelu
- zapowiedzi rozbudowy możliwości portu
- próba zrobienia z Odry drogi rzecznej
= wizja rozwoju.

11

maku2 napisał/a:
Grasse napisał/a:

Teraz się wszyscy podniecają, że na Konfederację głosuje 36% mężczyzn 18-40 podejrzewam, że do 30 jest to odsetek jeszcze większy.

A skąd masz te bzdety?

Był ostatnio jakiś sondaż, sam widziałem. 30 kilka procent na K. w najmłodszej grupie wiekowej mężczyzn.

12

rakastankielia napisał/a:
maku2 napisał/a:
Grasse napisał/a:

A skąd masz te bzdety?

Był ostatnio jakiś sondaż, sam widziałem. 30 kilka procent na K. w najmłodszej grupie wiekowej mężczyzn.

No ok.
Ale nie że 36% mężczyzn głosuje na K tylko 36% mężczyzn głosujących na K jest w tym wieku.
A to zmienia wydźwięk sondażu.

13 Ostatnio edytowany przez rakastankielia (2023-03-28 02:09:24)

maku2 napisał/a:
rakastankielia napisał/a:
maku2 napisał/a:

A skąd masz te bzdety?

No ok.
Ale nie że 36% mężczyzn głosuje na K tylko 36% mężczyzn głosujących na K jest w tym wieku.
A to zmienia wydźwięk sondażu.

No nie, to jest poparcie w danej grupie wiekowej dla poszczególnych partii, a nie że spośród wszystkich tyle jest w konkretnej grupie. Gdyby chodziło o to drugie, to pewnie byłoby więcej, bo myślę, że spokojnie ponad połowa wyborców K. to są właśnie ci najmłodsi.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Koleżanki skręciły w prawo a ja w lewo

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024