Chyba nie ten dzial, ale Zaden mi nie pasowal. Czy jakas pani uzywala/uzywa kuleczek laselle?
Chyba nie ten dzial, ale Zaden mi nie pasowal. Czy jakas pani uzywala/uzywa kuleczek laselle?
fizjoterapeuci ich nie polecają, wzmacniają napięcie mięśni w momencie, kiedy większość kobiet ma je już zbytnio napięte.
Jak chcesz faktycznie poćwiczyć, to idź do fizjoterapeuty uroginekologicznego i niech dobierze Ci coś, co podziała, a nie tylko jest reklamowane.
Ale po napięciu przecież następuje rozprężenie i chyba koniec końców efekt powinien być pozytywny? Spinające typowo to są raczej ciężary...ale napinanie mięśni i następujące po tym rozluźnienie działa chyba właśnie rozluźniająco...
Ale po napięciu przecież następuje rozprężenie i chyba koniec końców efekt powinien być pozytywny? Spinające typowo to są raczej ciężary...ale napinanie mięśni i następujące po tym rozluźnienie działa chyba właśnie rozluźniająco...
Ja wolę jednak opinie i rekomendacje fizjoterapeutów niż na logikę te wywody
Większość kobiet ma problem ze wzmożonym napięciem mięśni dna miednicy. Ćwiczenia powinny polegać na ich rozluźnianiu, a nie większym napinaniu, żeby potem rozluźnić. Jak najpierw napinasz jeszcze bardziej, a potem rozluźniasz do stanu wyjściowego, to powiększasz napięcie zamiast rozluźnienia.
Tak czy inaczej ćwiczenia powinien dobrać fizjo.
Wiem, bardziej się zastanawiałem, bo po prostu widziałem takie ćwiczenia na rozluźnianie tych mięśni i część z nich zawierała właśnie albo spinanie i rozluźnianie albo właśnie jakieś akcesoria;). Oczywiście znam też takie, które tego nie mają. Na jutub jest jeden fajny kanał z różnymi ćwiczeniami dla kobiet i mężczyzn, mogę polecić, ale nie na forum;)
Wiem, bardziej się zastanawiałem, bo po prostu widziałem takie ćwiczenia na rozluźnianie tych mięśni i część z nich zawierała właśnie albo spinanie i rozluźnianie albo właśnie jakieś akcesoria;). Oczywiście znam też takie, które tego nie mają. Na jutub jest jeden fajny kanał z różnymi ćwiczeniami dla kobiet i mężczyzn, mogę polecić, ale nie na forum;)
wiesz co, kilka lat temu był szał na te kulki ale fizjo nie polecają, bo na dłuższą metę więcej robią szkody. Jak już jakiś sprzęt to lepiej zainwestować w pelvifly