Lęk i stres spowodowany pierwszą pracą w wieku 24 lat. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk i stres spowodowany pierwszą pracą w wieku 24 lat.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Lęk i stres spowodowany pierwszą pracą w wieku 24 lat.

Hej wszystkim smile

Jestem osobą zmagającą się od wielu lat z zaburzeniami psychicznymi, zaczęło się to w wieku nastoletnim od skrajnej nieśmiałości, dalej były już zaburzenia lękowe, fobia społeczna a na końcu depresja. Moje życie było jednym wielkim dramatem, lęk jaki odczuwałam był nie do opisania. Było tak przez wiele lat bo paradoksalnie - bałam się zadzwonić czy pójść do lekarza po pomoc. Przez to wszystko byłam kompletnie wycofana z życia. Zero znajomych, pracy. Moim jedynym zajęciem były studia.

Na szczęście z pomocą rodziny w końcu poszłam po pomoc, obecnie jestem na lekach pod opieką lekarza, plus czekam w kolejce do psychologa (kolejki są nie z tej ziemi jeśli chodzi o psychologa na NFZ). Szczerze mogę powiedzieć, że jest lepiej. Dlatego zdecydowałam się w końcu pójść do pracy, mojej pierwszej. I tu zaczyna się problem.

Lęk powraca i to na ogromną skalę, nie pomaga nic. Będąc w pracy mam wrażenie, że nic  nie umiem, do niczego się nie nadaję, wszystkim przeszkadzam i na pewno mnie zaraz zwolnią. Pracuję w sklepie, więc do moich obowiązków należy rozkładanie towaru czy obsługa klienta. Ale że pracuję od niedawna nie wiem jeszcze wielu rzeczy, nie jestem w stanie od razu odpowiedzieć komuś gdzie coś jest na półce, czy mamy dany przedmiot w ofercie, albo jakie mamy promocje. A praca na kasie fiskalnej to lęk na innym poziomie. Nie wiem co klikać, mieszają mi się linijki, nie wiem czy wbijam dobrą cenę, robi mi się ciemno przed oczami, trzęsą mi się ręce. Ogólnie nie jest kolorowo, jak sobie pomyślę że mam tam wrócić, to robi mi się słabo.

Chciałabym też dodać, że cały ten lęk jest jak najbardziej w mojej głowie, bo współpracownicy są mega pomocni i mili, nawet wrednych klientów jeszcze nie spotkałam. A mimo to nie panuję nad swoim własnym ciałem.

Tutaj pojawia się moje pytanie, czy uważacie że jestem w stanie to przezwyciężyć sama? Czy może pośpieszyłam się z tą pracą i powinnam poczekać na tę psychoterapię? Zależy mi na pracy bo nie chcę już dłużej obciążać finansowo rodziny, przez ostatnie lata czułam się już jak jakiś pasożyt. Z drugiej strony mam szczęście mieć bardzo wyrozumiałą i wspierającą rodzinę, która mówi mi, że jeśli ta praca mnie za dużo kosztuje, to powinnam zrezygnować i poczekać jeszcze chwilę, aż bedzie lepiej z moją psychiką?

A wy jakie macie zdanie? Bo ja już sama nie wiem co robić.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lęk i stres spowodowany pierwszą pracą w wieku 24 lat.

Jeśli masz problemy w pracy to zawsze możesz  poświęcić jej więcej czasu żeby je wyeliminować .
Przychodź godzinę albo dwie przed wyznaczonym czasem i pracuj nad brakami. Możesz w tym czasie spokojnie oglądać półki żeby zapamiętać co gdzie jest ułożone, kilkakrotnie przeglądnąć gazetki z promocjami żeby zapamiętać aktualną ofertę, przyglądać się z boku jak koleżanki pracują na kasie fiskalnej i pytać o to czego nie wiesz, oraz zobaczyć jak one sobie radzą z pytaniami, na które nie znają odpowiedzi. Najlepiej przychodź w czasie gdy pracuje osoba do której masz zaufanie i chętna do pomocy. Możesz nawet się z nią umówić, że przyjdziesz w dodatkowym czasie skorzystasz z jej doświadczenia, a potem podziękuj i odwdzięcz jakimś drobiazgiem bombonierka czy coś w tym stylu.

3

Czy coś złego wydarzyło się w Twoim życiu co spowodowało takie objawy? To wspaniale, że Twój stan się poprawia:) Może spróbuj wytrwać w tej pracy, zwłaszcza, że jak piszesz, masz tam wokół siebie życzliwych ludzi. A co sądzisz o tym, żeby zainwestować zarobione pieniądze i pójść prywatnie na psychoterapię? Mogłabyś na bieżąco omawiać i przepracowywać trudne sytuacje z pracy. Pewnie będzie Ci dużo łatwiej, gdy za jakiś czas nabierzesz doświadczenia i będziesz pamiętać gdzie co jest w sklepie. Pięknie piszesz o swojej rodzinie, przyjmij pomoc z ich strony i bądź wdzięczna, będą szczęśliwi gdy staniesz na nogi i powiesz że to w dużej mierze dzięki nim.

4 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-05-12 14:48:16)

na moje oko pracujesz krotko i brak ci poprostu doswiadczenia i "wprawy". dlatego czujesz sie jeszcze niepewnie, moze sie tez zdarzyc jakas pomylka albo mozesz poprostu czegos niewiedziec. to normalne.
nie rezygnuj, ale zbieraj doswiadczenie.

5

Pracę stracić zawsze można, a takie doświadczenie teraz może być dla Ciebie bardzo pomocne. Póki uważasz, że dajesz radę - czerp jak najwięcej. Nie wiadomo w jakim stanie będziesz za jakiś czas. Na razie są początki, one są ekstremalnie stresujące. Może za kilka dni wejdziesz w jakiś tryb, nie będzie aż tylu nieznanych czynników?
Zastanawiam się jakie masz metody na wracanie do równowagi? Jak sobie pomagasz?

Rozumiem, że masz jakieś przekonania, które Ci mówią, że to źle, że nie odpowiadasz od razu, i że to problem, że nie wiesz z miejsca jakie są promocje. Ale musisz zdać sobie sprawę, że te myśli nie są prawdą. Prawdą i logicznym założeniem jest to, że jak ktoś jest nowy to potrzebuje czasu żeby się nauczyć, i jak jest początkujący to musi zadawać dużo pytań. I że jak czegoś nie wie, to dlatego, że dopiero dołącza, a nie dlatego, że jest beznadziejny. W chwilach, gdy przychodzą ci takie myśli do głowy, przywołaj logiczne jednak argumenty i powiedz je na głos, zwłaszcza do klienta "jestem tu od niedawna, muszę zapytać szefa", "dopiero zaczynam pracę, proszę poczekać podczas gdy sprawdzę jaką mamy promocję". Bycie nowym jest stresogenne ale kiedyś tym nowym trzeba być, żeby być starym i wszystko wiedzieć.

ja mam takie zdanie ze cale twoje zycie jest za lekkie i przyjemne, zero adrenaliny, zero stresu o jutro ....stad twoje leki. Mysle ze miesiac a tam niech bedzie 7 dni, w Rio ...Fawela Rocinha spawi ze pokochasz zycie , prace a twoj stresik przeminie albo bedzie wydawal ci sie poprostu smiechem na sali.
A powaznie to nikt nie ogarnia swiezej roboty i nie smiga jak rumba..kazdy sie gubi i miota wszystkiego poczatki sa smieszne. Wez troche zluzuj.
Nawet jak sie pomylisz i 20x to swiat sie nie zawali...ktos sie wpieni , komus guma w majtach peknie a zycie toczyc sie bedzie dalej, najwyzej w innej pracy.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk i stres spowodowany pierwszą pracą w wieku 24 lat.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024