Ciąża żony a bezsenność (syndrom kuwady?) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża żony a bezsenność (syndrom kuwady?)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Ciąża żony a bezsenność (syndrom kuwady?)

Cześć
postanowiłem zapytać drogie Panie o poradę. Żona jest w ciąży, to będzie nasze pierwsze dziecko. Jest w finiszu drugiego trymestru, obecnie w szpitalu prewencyjnie (krótka szyjka, w szczególności przy ruchach dziecka), ale ogólnie wszystko ok.
Wydawało mi się, że kwestia ciąży tak za bardzo do mnie jako faceta "nie dociera" - ok, cieszyłem się, ale wiadomo.. dopóki sam nie dotknę, nie wezmę w ręce to nie to samo.

Tymczasem pojawiło się co innego. Zdarzająca się bezsenność. Nigdy nie miałem z tym problemu, kładłem się, spałem jak zabity i było ok, no chyba że jakiś hałas obudził, ale poza tym zero problemów ze snem.
W ciągu ostatniego miesiąca już 4 przypadki (w tym 2 w tym tygodniu) że obudziłem się w nocy w okolicach 2-3 i koniec spania, napływ najróżniejszych myśli (i dom i praca i w ogóle wszystko) no i koniec, zero, nie zasnę i tyle, potem w ciągu dnia "flaki z olejem".

Myślałem że to może przez jedzenie.. ale na ogół jem zdrowo. Aktywności tez nie brakuje, dbam o siebie bo pracę mam siedzącą więc po niej zawsze jest coś na rozluźnienie.
Stres i praca... może jakiś czynnik, bo od stycznia mam nowe stanowisko, dużo więcej odpowiedzialności, dużo więcej obowiązków, ale z drugiej strony bywały już dużooo bardziej męczące okresy w pracy i nic mi nie dolegało więc... sam nie wiem, czy to jest powodem.

Natknąłem się na informacje o syndromie kuwady - niby niektórym facetom się udziela ciąża partnerki i mają podobne objawy. W sumie jak się zastanowię to... skoki nastroju fakt, są. Te przypadki bezsenności, a i jakieś zachcianki smakowe nietypowe się trafiły.
Tak więc myślę.. może to jest właśnie to? Od początku naszego związku z żoną (4 lata, niecały rok po ślubie) świetnie się dogadywaliśmy, nigdy nie było poważnych kłótni, żadnych "cichych dni", było za to dużo zrozumienia i takiej obustronnej empatii, wykrywania że coś się dzieje nie tak.

Myślę więc czy to jest to, czy może szukać przyczyn gdzie indziej no i przede wszystkim, jak z tym sobie poradzić - bo jednak bezsenność całkowicie burzy mi jakiś wypracowany porządek (choć pewnie przygotuje na to co będzie za jakiś czas big_smile )

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża żony a bezsenność (syndrom kuwady?)

Nie czytałam o syndromie kuwady ale ja obstawiam zwyczajnie przewlekły stres, być może związany z ciąża zony, nadchodzącymi zmianami dla Waszej rodziny itp. Około 3 w nocy następuje wyrzut hormonów stresu m.in. kortyzolu co u osób doświadczonych stresem albo nerwicą jest przyczyną wybudzenia. Ja cierpię na nerwice od kilku lat. Teraz jest ok ale na początku zanim poznałam diagnozę i podjęłam leczenie budziłam się najpierw co jakiś czas a później już codziennie w nocy i zanim spojrzałam na zegarek to z granicą błędu 10 min wiedziałam że jest 3:00.

3

Bezsenność nie ma raczej nic wspólnego z ciążą, chyba, że się tym faktem stresujesz.
A tak masz od kiedy żona jest szpitalu, od początku jej ciąży czy wcześniej?

4 Ostatnio edytowany przez lukasamd (2022-04-01 10:09:32)

@feniks35:
Hm, tylko jak się zastanawiam, to w sumie nie ma u mnie jakichś większych powodów na nabawienie się nerwicy. Ok, bywa stresująco w pracy, ale nic nietypowego i jak pisałem, bywa gorzej.
Na co dzień jestem zwyczajnie zadowolony, szczęśliwy itd. No chyba że to jakieś podświadome działanie i nagromadzenie spraw, nad którymi się nie ma kontroli (sprawy z ciążą + wojna za miedzą + może to właśnie w pracy)? Nie wiem, nigdy czegoś takiego nie miałem. Czytając o możliwych objawach, nic nie pasuje u mnie to tego, więc strzelam, że nie to

@wieka
Nieco stresuję, bo to jednak zmienia dużo i zmieni dużo w życiu - miałem do kwestii potomstwa stosunek neutralny bo po prostu nie wiem jak sprawdzę się jako ojciec. Do tej pory małych dzieci nie tykałem, nawet jak np. ktoś z rodziny chciał abym potrzymał to zawsze było "nie" - nie bo to odpowiedzialność. Wiem od znajomych że nawet jak ktoś tak miał to po tym jak w danej rodzinie się pojawiło, facet nagle świata poza dzieckiem nie widział i liczę, że będzie podobnie.
Żona jest w szpitalu drugi tydzień. Już drugi raz - była 2 tyg w szpitalu, potem 2 tyg. w domu i teraz już znów 2 tyg. w szpitalu, jest szansa że w przyszłym wyjdzie

5 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-01 10:33:29)

Tak jest z dziećmi, można innych dzieci nawet nie lubić specjalnie, a swoje to całkiem co innego.

Nerwica nie ma za wiele wspólnego z nerwowością, ale na sen na pewno ma wpływ stres.
Pij herbatki wyciszajace, melisę, napar z szyszek chmielu jest dobry, choć niesmaczny, są też dedykowane herbatki na sen.

Żona niech na własną prośbę nie wychodzi ze szpitala, w domu się oszczędza bo krótka szyjka może gozić przedwczesnym porodem, a wiele kobiet to lekceważy i ignoruje zalecenia lekarskie.

6

Tak, wiemy o tym - teraz ma przede wszystkim leżeć i pachnieć jak to się mówi. Poza tym raczej będzie zakładany pessar. Ja mam pracę zdalną więc może być w domu, zawsze to większy komfort psychiczny dla nas obojga

7

Nie wiem skąd wyczytales ze przypisuje Ci nerwice. Napisalam ze bezsenność o tej porze to często kwestia stresu LUB nerwicy a potem dodałam ze ja mam nerwice i takie wybudzenia znam. Nie znam Cie zeby określić czy sugerować czy masz nerwice czy nie ale stres to raczej pewnie czujesz z racji samego faktu ciąży. Nocny natłok myśli o różnych sprawach tez sugeruje jakiś rodzaj napięcia.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża żony a bezsenność (syndrom kuwady?)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024