Zawarcie malzenstwa a choroba psychiczna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Zawarcie malzenstwa a choroba psychiczna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Zawarcie malzenstwa a choroba psychiczna.

Witam.
Moze od razu przejde do senda. Niektorzy z Was tutaj pewnie wiedza ze bylem kiedys 5 razy w psychiatryku w przeciagu poltorej roku... od razu wracalem jak wychodzilem ze szpitala i tak 5 razy z rzędu, ząglowałem lekami i to ostro... Tam skoro bylem taki kosztowny i nie mialem ubezpieczenia to wpisano mi wbrew mojej woli chorobe psychiczna zeby wyludzic refundacje NFZ na moje dluzsze leczenie...  szpital nie chcial za mnie placic wiec wpisali mi shizofrenie paranoidalna i wten sposob NFZ wszystko pokryl bo w dokumentacji bylem jako osoba chora psyhicznie...

Teraz mam pytanie, czy jesli bede staral sie o slub kiedys to kto mnie bedzie badal pod katem zdolnosci i czy ten ktos bedzie w stanie podwazyc zdanie tamtych lekarzy ktorzy mi wpisali ta nieprawdziwa diagnoze wbrew woli mojej??? Pytam o cos takiego bo jak chodze do lekarzy w tym samym miesice w ktorym to sie stalo to kazdy psychiatra boi sie podwazyc ta diagzone mimo to ze wie ze mowie prawde... jesli tak samo bedzie z orzekaniem do zdolnosci malrzenstwa to jak ja dostane zgode skoro kazdy lekarze nie chce uznac ze tam kiedys w psychiatryku mi wpisali specjalnie niewlasciwa diagnoze...? Moja rodzina wie ze mi ta dokumentacje sfalszowano ale nie wiem czy ich zdanie sie liczy w tym wypadku?
Ogulnie to cierpie na zaburzenia obsesyjno-kompulsywne ale jak mam taka dokumentaje pokrecona to co teraz mam zrobic...?

Czy ktos sie orientuje w temacie i czy wie w jaki sposob taka osoba jak ja byla by badana pod katem tego czy mowie prawde i czy jest to mozliwe zeby jakis ksiadz odwazyl sie mi udzielic slubu...?

Prosilbym serdecznie o wszystkie madre pomysly co tu zrobic w tej sytuacji, dodam ze to wszystko bylo 12 lat temu teraz juz zyje normalnie, biore leki i nie trafiam do psychiatryka.
Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2022-02-01 09:12:50)

Odp: Zawarcie malzenstwa a choroba psychiczna.

Nikt przed ślubem nie sprawdza stanu psychicznego. Nikt nie bada. No chyba, że jesteś ubezwłasnowolniony albo masz opiekuna prawnego. Ale zakładam, że nie. Nie ma czegoś takiego jak orzeczenie zdolności do małżeństwa.
Więc spokojnie ślub możesz brać, natomiast kluczowe jest to, żeby partnerka o wszystkim wiedziała, bo jak zataisz, a ona się dowie, to może dostać nawet kościelke stwierdzenie nieważności i rozwód z Twojej winy.

Swoją drogą może po prostu powinieneś zmienić miejsce zamieszkania, żeby wyrwać się w tego skupiska lekarzy?

3

Pawl1207 napisał/a:

Witam.
  /./

Prosilbym serdecznie o wszystkie madre pomysly co tu zrobic w tej sytuacji, dodam
ze to wszystko bylo 12 lat temu teraz juz zyje normalnie, biore leki i nie trafiam do psychiatryka.
Pozdrawiam

Nie wiem, czy moje pomysły są mądre, ale bez mądrzenia się uważam, że
Skoro diagnoza była /jest/ fałszywa, to możesz sprawę skierować do sadu i sąd
skieruje Ciebie na badania do swoich specjalistów, którzy ustalą jak to z Twoją
chorobą jest.
Zastanawia mnie tylko to, że jak twierdzisz jakiś epizod miał miejsce 12 lat wstecz,
a Ty do teraz jesteś na lekach. Zdrowy człowiek leków nie potrzebuje.
Ty zaś napisałeś, że jest wszystko w porządku, bo leki bierzesz i nie trafiasz do psychiatryka.
Choroby psychicznej nie ukrywaj przed kandydatką na żonę, ale o tym napisała już powyżej "Lady Loka".
Całemu światu jednak nie ma potrzeby Twojej choroby ujawniać.

4

Można brać leki i jednocześnie chorować psychicznie przez całe życie bez konieczności przebywania w szpitalu psychiatrycznym.W końcu jest tyle chorób psychicznych.Zależy na co się choruje.Znam osoby chore psychicznie,które biorą leki a nie trafiają do szpitala psychiatrycznego przez kilka lat.Jak się nie ma epizodów i powodów,a się bierze leki to nie trafia się do psychiatryka tylko chodzi na kontrole do psychiatry-lekarza prowadzącego.

5 Ostatnio edytowany przez Pawl1207 (2022-02-01 15:17:49)

Czyki rozumiem ze zaden ksiadz mi nie zabroni slubu skoro partnerka bedzie chciala za mnie wyjsc??

Obecnie biore leki bo choc nie mam choroby psychicznej to cierpie na zaburzenia obsesyjno kompulsywne i musze na to bac leki przynajmniej przez jakis czas bo przez ta diagnoze to nie mialem odpowiedniego leczenia do tej pory...

A czy wogule ksiadz bedzie mnie pytal czy na cos horuje, co mam mu wtedy powiedziec....?

Mam zamiar zmienic srodowisko leznicze i wyjechac do innego miasta ale to dpiero za jakis czas wink

6

Pawl1207 napisał/a:

Czyki rozumiem ze zaden ksiadz mi nie zabroni slubu skoro partnerka bedzie chciala za mnie wyjsc??

Obecnie biore leki bo choc nie mam choroby psychicznej to cierpie na zaburzenia obsesyjno kompulsywne i musze na to bac leki przynajmniej przez jakis czas bo przez ta diagnoze to nie mialem odpowiedniego leczenia do tej pory...

A czy wogule ksiadz bedzie mnie pytal czy na cos horuje, co mam mu wtedy powiedziec....?

Mam zamiar zmienic srodowisko leznicze i wyjechac do innego miasta ale to dpiero za jakis czas wink

No a z jakiego powodu ksiądz miałby Ci zabronić ślubu?
Poczytaj sobie jakie są pytania na protokole i zobacz. Tam są głównie pytania o zatajone rzeczy. Jeżeli jesteś poczytalny i nie zatajasz, to nie powinno być problemu.

Paweł, może zacznij się interesować tematem jak już będzie kandydatka na żonę? Bo tak na sucho to średnio ma sens.

7

Dobrze rozumiesz, jeśli partnerka będzie zdecydowana wziąć z Tobą ślub wiedząc o chorobie ksiądz go udzieli.
Znam takie małżeństwo. Przed ślubem żona podpisała w kościele oświadczenie, że wie o chorobie i zgadza się na ślub. Ksiądz wymagał takiego oświadczenia aby potem choroba nie była powodem do wystąpienia o unieważnienie małżeństwa.

8 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-02-02 00:30:00)

najpierw to sie skonsultuj z ksiedzem, czy zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne nie stanowia przeciwwskazania do zawarcia malzenswta.
co do schizofrenii to nie mozesz u nastepnego lekarza "zataic" i zeby cie zdiagnozowal od nowa? chyba ze jednak te schizofrenie masz tylko sam tego nie zauwazasz/zaprzeczasz. z jakiegos powodu zaden z poprzednich lekarzy na przelomie 12 lat jakos nie podal diagnozy w watpliwosc. ja wiem, ze lekarzom sie nie chce, ale przez 12 lat jakis jeden pewnie by sie trafil, ktory zweryfikowalby diagnoze, jesli moglaby byc bledna.

9

Ale ja nie mam shizo, a wielu lekarzy juz to podwazylo przeciez...

Jeszcze mnie taka kwestia naszla ze kiedys ogladalem w TV jak para niepelnosprawnyh hciala wziasc slub a im nie hcieli pozwoic i zadawali szzegolowe pytania czy sobie poradza w roznych sprawach... czyli jest cos takiego w koncu jak orzekanie do zdolnosci malzenstwa w koncu czy nie??? Bo jak nie to dlaczego niepelnosprawnym niektorym zabraniaja isc do slubu??? Rozumiem ze jak bede sie zachowywal w miare normalnie i powiem wszystko partnerce i co nie co ksiedzu to nie bedzie problemu tak?

10

Oglądałeś zapewne film o osobach z niedostatkami intelektualnymi i niektóre z nich nie mają prawnej zdolności do podejmowania takich decyzji, czyli zawarcia małżeństwa.
Sądzę, że nie jesteś ubezwlasnowolniony, wiec możesz się żenić. Pozostają kwestie etyczne, życiowe. Czy oboje dacie radę?

11 Ostatnio edytowany przez Pawl1207 (2022-04-03 06:10:54)

Przepraszam ze odkopuje temat ale znalazlem cos takiego...

"Ponieważ ślub wyznaniowy będzie miał skutki cywilne (zostaniecie małżeństwem zgodnie z polskim prawem), wymogi są takie same, jak przy ślubie cywilnym. Ślub możecie wziąć jeśli:

jesteście pełnoletni,
nie jesteście w związku małżeńskim,
nie jesteście ze sobą spokrewnieni w linii prostej oraz nie jesteście rodzeństwem (na przykład nie może wziąć ślubu ojciec z córką, brat z siostrą),
nie jesteście ze sobą spowinowaceni w linii prostej (na przykład nie może wziąć ślubu synowa i teść),
nie jesteście w stosunku przysposobienia (osoba adoptująca i osoba adoptowana).
Jeśli kobieta jest niepełnoletnia, ale ukończyła 16 lat – może wziąć ślub, jeżeli uzyska na to zgodę sądu.
Jeśli osoby są ze sobą spowinowacone – mogą wziąć ślub, jeżeli uzyskają na to zgodę sądu.
Jeśli osoba jest dotknięta chorobą psychiczną albo niedorozwojem umysłowym — może wziąć ślub, jeżeli uzyska na to zgodę sądu."

Ostatnje zdanie... jesli osoba jest chora psychicznie musi uzyskac zgode sadu...
1 jakiego sadu???
2. Jak to sie odbywa na jakich zasadach???
3 co jesli mi wpisano nieprawdziwa diagnoze? Przeciez z doswiadzenia juz wiem ze zaden lekarz nie chce tego podwazyc a przynajmniej w miescie gdzie to sie stalo.
4 czy ja faktycznie bede musial isc do sadu aby uzyskac zgode na slub???

Czy bede mogl np. sobie wziasc zaswiadczenie z innego urzedu cywilnego niz moje miasto?

Chodzi o to ze w moim miescie ludzie niektorzy ludzie wiedza ze jestem chory to i w Urzedzie stanu cywilnego moga wiedziec...

Wychodzi na to ze jest cos takiego jak orzekanie do zdolnosci marzenstwa prawda  sam juz nie wiem o co tu chodzi???

12

Nie masz dziewczyny. Po co rozkminiasz ślub?

13

Lady Loka napisał/a:

Poniewaz juz cos kombinuje w kwesitii dziewczyny... chcialbym zeby to sie zmienilo za niedlugo.

Pozatym jade za 3 miesiace do innego miasta odleglego i duzego zeby sie zdiagnozowac od nowa i chce wiedziec mniej wiecej co lekarze mi powiedza w kwestii malzenstwa?

14

Pawl1207 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Poniewaz juz cos kombinuje w kwesitii dziewczyny... chcialbym zeby to sie zmienilo za niedlugo.

Pozatym jade za 3 miesiace do innego miasta odleglego i duzego zeby sie zdiagnozowac od nowa i chce wiedziec mniej wiecej co lekarze mi powiedza w kwestii malzenstwa?

No ale nawet jak będziesz miał dziewczynę to do ślubu minie dobre kilka lat.
A specjalisci njech diagnozują, po co mają od razu mówić o ślubie?

Uspokój się przede wszystkim.

15 Ostatnio edytowany przez Pawl1207 (2022-06-16 19:06:27)

Taki ksiadz mi powiedzial ze nawet jak pojade do urzedu stanu cywilnego w innym miesicie to oni wpisza moj nr pesel i beda wiedziec na co jestem chory... jest raportowanie zdarzen medycznych przeciez i pod nr pesel sa juz wszystkie wizyty lekarskie zapisane ktore sie odbywaja... Nie wiem co tu mam robic teraz? Ma ktos kompetentne informacje na temat tego jak to wg prawa wyglada?

16

Pawl1207 napisał/a:

Taki ksiadz mi powiedzial ze nawet jak pojade do urzedu stanu cywilnego w innym miesicie to oni wpisza moj nr pesel i beda wiedziec na co jestem chory... jest raportowanie zdarzen medycznych przeciez i pod nr pesel sa juz wszystkie wizyty lekarskie zapisane ktore sie odbywaja... Nie wiem co tu mam robic teraz? Ma ktos kompetentne informacje na temat tego jak to wg prawa wyglada?

Bzdury Ci powiedział, o ile nie jesteś ubezwłasnowolniony, to USC nie ma wglądu w takie dane.

Po co rozkminiasz temat ślubu? Masz już partnerkę, z którą chcesz go brać?

17

Lady Loka napisał/a:
Pawl1207 napisał/a:

Bzdury Ci powiedział, o ile nie jesteś ubezwłasnowolniony, to USC nie ma wglądu w takie dane.

No a raportowanie zdarzen medycznych gdzie jest wszystko wpisane na co chorujemy pod numerem PESEL? Oni wpisze w USC i beda wiedziec...

18

Paweł, z tego co pisałeś to chorujesz na schizofrenie. Bierzesz leki? Te rozkminy o rejestrach chorych mogą świadczyć o zaostrzeniu choroby.

19

Pawl1207 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Pawl1207 napisał/a:

No a raportowanie zdarzen medycznych gdzie jest wszystko wpisane na co chorujemy pod numerem PESEL? Oni wpisze w USC i beda wiedziec...

Nie będą tego widzieć.

20

Foxterier napisał/a:

Paweł, z tego co pisałeś to chorujesz na schizofrenie. Bierzesz leki? Te rozkminy o rejestrach chorych mogą świadczyć o zaostrzeniu choroby.

Nie mam shizofrenii chlopie!!!
Tak mam wpisane bo lekarze musieli wyludzic refundacje NFZ na moje leczenie... lecze sie na zaburzenia obsesyjno kompulsywne, na to nie bylo refundacji wiec mi wpisali shizofrenie...

21

1. Jeżeli osobnik jest pełnoletni i nie został sądownie ubezwłasnowolniony, to żaden USC nie ma prawa odmówić ani żądać jakichkolwiek dodatkowych kwitów o stanie zdrowia.

2. Jeżeli osobnik leczył się psychiatrycznie, to zatajenie tego faktu przy ślubie kościelnym daje podkładkę drugiej stronie do tzw. unieważnienia, czyli rozwodu kościelnego w dowolnej chwili.

3. Jeżeli temat leczenia psychiatrycznego jest sprzed 12 lat, to nie ma opcji, żeby KTOKOLWIEK postronny w jakimś USC czy gdziekolwiek indziej w ogóle o tym wiedział/pamiętał. O ile wszystko jest od dawna ok, jak piszesz... Kłopot w tym, że....

4. ... posty nie wyglądają jakby pisała je osoba zdrowa psychicznie. Nie wiem, czy to schizofrenia czy psychoza, ale opowieści o zmowie w sprawie sfałszowania dokumentacji medycznej + totalne odklejenie od rzeczywistości mechaniki zawierania małżeństwa wyglądają nieciekawie.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Zawarcie malzenstwa a choroba psychiczna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024