Problemy w pracy .Mobbing - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Problemy w pracy .Mobbing

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1 Ostatnio edytowany przez Asia2828 (2021-07-29 17:30:11)

Temat: Problemy w pracy .Mobbing

Witam Serdecznie.

Potrzebuję pomocy i wsparcia .Pracuje na stałe w jednej z Sieci Sklepów Spożywczych w moim mieście . Obecnie sytuacja jest taka że panująca tam atmosfera i ludzie z którymi przebywam działają wyniszczająco na moje zdrowie i ogólne samopoczucie. Doświadczam ze strony współpracowników i kierowniczki obelg ,wyzwisk i poniżenia .Nie ma tam nawet jednej osoby z którą mogłaby na ten temat szczerze porozmawiać. Przytoczę kilka sytuacji żeby dokładnie nakreślić problem.

-Kierowniczka używa w moim kierunku różnej maść wulgaryzmów i wyzwisk . Kilka dni tematu położyła mi na moim rejonie pracy skrzynkę z piwem i tak ją zostawiała .Następnego dnia miała do mnie pretensje o tą skrzynkę (że nie poukładałam tego piwa na pólkach ) gdy jej powiedziałam że nie mówiła iź mam coś z tą skrzynką zrobić to próbowała mi wmówić że jak najbardziej mi to tłumaczyła Na koniec dodała że mam zrobić z tą skrzynką porządek bo mi przyâ˜â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠⠘â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠i nią w łeb.

-Gdy pracuje na kasie ,czasami z powodu braku drobnych rozmieniam pieniądze pomiędzy dwoma kasami. Gdy kierowniczka rozliczała pewnego razu kasy i okazało się że w jednej brakuje 10 zł to powiedziałam jej że możliwe ze są w mojej ,być może z pośpiechu się gdzieś walnęłam to mi zaserwowała tekst. A przyâ˜â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠ać Ci za to?

-Mając ubrudzony fartuch w pracy (który brudzi się bardzo szybko praktycznie po 2 dniach ze względu na to że pracuje fizycznie ) to kierowniczka mi powiedziała że mam się przebrać w coś świeżego i czystego bo następnym razem jak będę tak wyglądać to mnie wyâ˜â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠â˜â ˜☠â˜â˜☠â˜â˜☠i z roboty.

-Gdy pracowałam bez wolnego przez półtorej tygodnia to byłam dość zmęczona pracą i było to po mnie widać ,to kierowniczka wraz z zastępczynią śmiały się ze mnie że wyglądam jakby mnie walec drogowy przejechał i spytały się mnie czy mogą mi zrobić zdjęcie żeby to upamiętnić.

-Ostatnio byłam 3 dni na zwolnieniu lekarskim z powodu silnej reakcji alergicznej na ukoszenie pszczoły /osy .Jestem alergikiem i astmatykiem .Ze względu na to że nie pojechałam od razu do szpitala po tym incydencie tylko poszłam do pracy to ręka mi spuchła i wdał się stan zapalny i nie byłam w stanie nią ruszać .Przez czas zwolnienia brałam serię zastrzyków sterydowych i leżałam na ojonie pod kroplówką. Gdy wróciłam do pracy to dostałam opieprz za zwolnienie lekarskie od kierowniczki i zastępczyni za to że nie było mnie w pracy ,ponieważ one uważają że to nie jest wystarczający powód do zwolnienia i one mają swoje sprawy /życie/ urlopy a ja sobie bimbam i zrobiłam im świństwo . Rok temu była podobna sytuacja tym razem miałam unieruchomioną spuchniętą nogę i wylądowałam w szpitalu brałam leki dożylnie przez kilka godzin i lekarz wystawił mi zwolnienie na 4 dni z zaostrzeniem że nie jestem w stanie chodzić. Było tak samo dostałam reprymendę od kierowniczki która mi powiedziała że mam się zastanowić czy w ogóle chce z nimi pracować skoro biorę zwolnienie bo one mają swoje życie i sprawy.

-ja odpowiadam za dział monopolowy z alkoholem i piwem i napojami. Współpracownice nie zajmują się swoimi działami tylko cokolwiek co znajdą na magazynie to zrzucają na mój dział ,nie pytając się czy mogą czy cokolwiek i to zostawiają. Zrzucają mi stary towar z magazynu gdy przyjeżdża nowy do wyłożenia . A ja latam jak głupia próbując nadgonić a one dokładają i dokładają . To jest ponad moje możliwość fizyczne i mam wrażenie że robią to świadomie i specjalnie. Gdy ostatnio miałam pierwszą zmianę i 5 minut przed koniec pracy zeszłam z kasy do toalety to zastępczyni miała do mnie pretensje że nie wykładam nowego towaru z magazynu który przyjechał ( a zawsze zajmują się tym osoby na drugiej zmianie ) bo przez te 5 minut mogłabym wiele zrobić .-_-

To wszystko się skumulowało na przestrzeń czasu i zdecydowałam się odejść z pracy . Problem z w tym że jestem już tam ponad 3 lata i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie ,chce złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron żeby ten okres skrócić a potem iść na zwolnienie przez ten czas. Czuje się źle w tej pracy nie tylko psychicznie ale i zdrowotnie .Bóle brzucha ,kolki nerwowe ,zimna potliwość , biegunki ,problemy ze snem. Obawiam się też utraty pracy ze względu na kredyt który posiadam ale chyba nie mam wyjścia bo z czasem się wykończę. Boje się przeciwstawić tym kobietom ,zwyczajnie się ich boje i nie potrafię się obronić.

Macie może jakieś inne pomysły jak to rozwiązać?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-07-29 17:39:30)

Odp: Problemy w pracy .Mobbing

To wszystko się skumulowało na przestrzeń czasu i zdecydowałam się odejść z pracy . Problem z w tym że jestem już tam ponad 3 lata i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie ,chce złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron żeby ten okres skrócić a potem iść na zwolnienie przez ten czas. Czuje się źle w tej pracy nie tylko psychicznie ale i zdrowotnie .Bóle brzucha ,kolki nerwowe ,zimna potliwość , biegunki ,problemy ze snem. Obawiam się też utraty pracy ze względu na kredyt który posiadam ale chyba nie mam wyjścia bo z czasem się wykończę.

Nie szukałaś w tym czasie innej pracy? Pytałaś w innych sklepach w mieście czy kogoś nie potrzebują? Czemu tam się męczysz? Szkoda zdrowia.

3

aniuu1 napisał/a:

To wszystko się skumulowało na przestrzeń czasu i zdecydowałam się odejść z pracy . Problem z w tym że jestem już tam ponad 3 lata i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie ,chce złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron żeby ten okres skrócić a potem iść na zwolnienie przez ten czas. Czuje się źle w tej pracy nie tylko psychicznie ale i zdrowotnie .Bóle brzucha ,kolki nerwowe ,zimna potliwość , biegunki ,problemy ze snem. Obawiam się też utraty pracy ze względu na kredyt który posiadam ale chyba nie mam wyjścia bo z czasem się wykończę.

Nie szukałaś w tym czasie innej pracy? Pytałaś w innych sklepach w mieście czy kogoś nie potrzebują? Czemu tam się męczysz? Szkoda zdrowia.

Wiesz ,miałam nadzieje że coś  zmieni z czasem na lepsze albo ze problem jest we mnie , starałam się wykonywać swoje obowiązki należycie .

4

No tak, ale możesz popytać w innych sklepach czy jest praca. Chyba lepszy pomysł niż się zwalniać i stresować czy będziesz mieć z czego płacić kredyt.

5 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2021-07-29 19:43:18)

Asia2828 napisał/a:

Problem z w tym że jestem już tam ponad 3 lata i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie ,chce złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron żeby ten okres skrócić a potem iść na zwolnienie przez ten czas.

Chyba nie zrozumialam; Chcesz dać wypowiedzenie i już dziś zakładasz, że pójdziesz na zwolnienie lekarskie do końca tego wypowiedzenia? A z jakiego powodu jeśli można spytać?

6

Salomonka napisał/a:
Asia2828 napisał/a:

Problem z w tym że jestem już tam ponad 3 lata i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie ,chce złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron żeby ten okres skrócić a potem iść na zwolnienie przez ten czas.

Chyba nie zrozumialam; Chcesz dać wypowiedzenie i już dziś zakładasz, że pójdziesz na zwolnienie lekarskie do końca tego wypowiedzenia? A z jakiego powodu jeśli można spytać?

chyba wyjaśniłam  o co chodzi.

7

A wiesz, że dostaniesz takie zwolnienie od lekarza?
Bo, że pójdą na rękę w sklepie i zgodzą się, żeby pracownik nie przychodził, to nie wiem czy bym liczyła.

8

Asia2828 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
Asia2828 napisał/a:

chyba wyjaśniłam  o co chodzi.

Tak, wyjaśniłas że jesteś w pracy wykorzystywana i masz w niej problemy. Tylko zastanów się co napisałaś; Chesz, czyli dopiero masz zamiar dać wypowiedzenie w jakimś tak nieokreślonym bliżej czasie, a potem pójść sobie na zwolnienie lekarskie, jakby obowiązkiem lekarza było wystawienie ci zwolnienia, bo już nie chcesz tam pracować.

Wybacz, własnie tak to zrozumiałam, a to jest zwykłe oszustwo. Zwolnienie bierze się kiedy jest się chorym, nie kiedy nam to pasuje z pewnych względów. Co do reszty zgadzam się z tobą, powinnaś się zwolnić i poszukać innej pracy. Jednak jak to zrobisz, to chyba też nie pozostaje bez znaczenia.

9 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2021-07-30 08:24:02)

aniuu1 napisał/a:

A wiesz, że dostaniesz takie zwolnienie od lekarza?
Bo, że pójdą na rękę w sklepie i zgodzą się, żeby pracownik nie przychodził, to nie wiem czy bym liczyła.

Mam zamiar iśc do specjalisty i przedstawić problem mówiąc co się dzieje, chyba uzyskam jakąś pomoc. Mogę też wypowiedzieć umowę w trybie natychmiastowym podając za przyczynę mobbing. Ale będzie to dla mnie dodatkowy stres i obciążenie.

Salomonka napisał/a:

Tak, wyjaśniłas że jesteś w pracy wykorzystywana i masz w niej problemy. Tylko zastanów się co napisałaś; Chesz, czyli dopiero masz zamiar dać wypowiedzenie w jakimś tak nieokreślonym bliżej czasie, a potem pójść sobie na zwolnienie lekarskie, jakby obowiązkiem lekarza było wystawienie ci zwolnienia, bo już nie chcesz tam pracować.
Wybacz, własnie tak to zrozumiałam, a to jest zwykłe oszustwo. Zwolnienie bierze się kiedy jest się chorym, nie kiedy nam to pasuje z pewnych względów. Co do reszty zgadzam się z tobą, powinnaś się zwolnić i poszukać innej pracy. Jednak jak to zrobisz, to chyba też nie pozostaje bez znaczenia.

Uważasz że obecna sytuacja nie wpływa negatywnie  na stan mojego zdrowia?
poza tym uczęszczam  też na terapie i mam stwierdzone zaburzenie nerwicowe /lękowe z innych względów rodzinny/osobistych .
Wiesz jak ja się teraz czuje?

10 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2021-07-29 20:15:53)

Asia2828 napisał/a:

poza tym uczęszczam  też na terapie i mam stwierdzone zaburzenie nerwicowe /lękowe z innych względów rodzinny/osobistych .

Nie wiem jak się teraz czujesz, bo nie jestem tobą. Mogę sobie tylko wyobrazić co przeżywasz. Jednak próbuje ci naświetlić, że w pewnych kwestiach możesz się przeliczyć i co wtedy, znowu powiesz, że jesteś dyskredytowana? Najkrócej. Co jeśli lekarz nie da ci tego zwolnienia, bo przecież nie ma obowiązku?

Nie lepiej po prostu poszukać innej pracy, dać wypowiedzenie, wykorzystać wszystkie dni wolne, urlopy które ci się należą, wypocząć i zacząć nową pracę z uśmiechem na ustach?

11 Ostatnio edytowany przez Asia2828 (2021-07-29 20:36:47)

Salomonka napisał/a:
Asia2828 napisał/a:

Nie wiem jak się teraz czujesz, bo nie jestem tobą. Mogę sobie tylko wyobrazić co przeżywasz. Jednak próbuje ci naświetlić, że w pewnych kwestiach możesz się przeliczyć i co wtedy, znowu powiesz, że jesteś dyskredytowana? Najkrócej. Co jeśli lekarz nie da ci tego zwolnienia, bo przecież nie ma obowiązku?

Nie lepiej po prostu poszukać innej pracy, dać wypowiedzenie, wykorzystać wszystkie dni wolne, urlopy które ci się należą, wypocząć i zacząć nową pracę z uśmiechem na ustach?

Nie wiem co zrobię jak nie dostanę . A że prawdopodobnie nie mam już  zaległego urlopu to będę musiała tam chodzić  do końca wypowiedzenia i znościc gnojenie mnie ze strony innych pracowników.peszek

12

Albo się dogadasz, zeby wcześniej zakończyć umowę jak coś ci się trafi.
Sprawdz w innych miejscach. Nie wszedzie sa mobberzy. Moze znajdziesz cos lepszego.
A do lekarza zawsze możesz iść jeśli uważasz, że potrzebujesz się skonsultować.

13

Na Twoim miejscu poszedł bym na L4, nawet bym się nie zastanawiał . Podejrzewam że dostaniesz bez problemu .

14

Idź na zwolnienie dziewczyno, nawet się nie wahaj! Trafiłaś do przeokropnego miejsca, współczuję.

15

Dziękuje Wam za pomoc.

Dzisiaj złożyłam wypowiedzenie... tak jak myślałam rozwiązałam umowę z miesięcznym wypowiedzeniem i do końca sierpnia jestem tam uziemiona. Kierowniczka mi powiedziała że mam z nimi pracować do tego czasu bo dziewczyny mają plany i urlopy zaplanowane przez ten okres. Śmieszne .

Jak najszybciej umawiam się na wizytę lekarską i spadam stamtąd. Trochę mi przykro ,straciłam pracę przez te france.

16

Dlaczego śmieszne? Okres wypowiedzenia w każdej firmie jest czasem, kiedy się jeszcze normalnie pracuje.

17 Ostatnio edytowany przez polis (2021-08-02 20:49:05)

Myślę, że śmieszna jest przede wszystkim przełożona, zachowująca się jak Janusz biznesu i burak.

Jeśli masz problemy psychiczne ze względu na atmosferę i mobbing, to myślę, że możliwe, że od psychiatry dostaniesz zwolnienie lekarskie.

18

Czuje się źle w tej pracy nie tylko psychicznie ale i zdrowotnie .Bóle brzucha ,kolki nerwowe ,zimna potliwość , biegunki ,problemy ze snem.

Uważam, że to wystarczający powód, żeby iść na zwolnienie do końca okresu zatrudnienia i uważam, że powinnaś to dla siebie zrobić. Pracodawczyni powinna zostać nagrana i pociągnięta do odpowiedzialności, Masz prawo do L4 i nie decydują o tym współpracowniczki, pracodawca ani nawet Ty, tylko lekarz. Uważam, że ochrona zdrowia psychicznego również leży w zakresie lekarzy

19 Ostatnio edytowany przez polis (2021-08-03 12:39:26)

Monoceros napisał/a:

Uważam, że to wystarczający powód, żeby iść na zwolnienie do końca okresu zatrudnienia i uważam, że powinnaś to dla siebie zrobić. Pracodawczyni powinna zostać nagrana i pociągnięta do odpowiedzialności, Masz prawo do L4 i nie decydują o tym współpracowniczki, pracodawca ani nawet Ty, tylko lekarz. Uważam, że ochrona zdrowia psychicznego również leży w zakresie lekarzy

Dokładnie, nie ma co traktować w takiej sytuacji pracy jak świętości i się męczyć. To nie biznes autorki, że ma się przejmować kto będzie pracował. To jest problem kierowniczki, żeby pracę zorganizować i właściciela jeśli coś jest nie tak. Swoją drogą obowiązkiem pracodawcy jest zapobieganie mobbingowi i w tym wypadku pracodawca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, więc tym bardziej nie ma się co rozczulać nad mobberami i jak oni sobie poradzą, jak autorka pójdzie na L4.

Jak ktoś nie ma szacunku do innych, to niech pracuje sam i robi sam całą robotę. Praca to nie niewolnictwo i pozwolenie na poniżanie.

20 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2021-08-03 16:20:53)

Ja nie załatwiłabym tego tego tak jak autorka, bo robienie na złość pracodawcy idąc na L4 to chyba trochę za malo i to dość dziecinna zemsta za realny mobbing w pracy.
Jednak każdy robi to co uznaje za słuszne smile

I jeszcze jedno; samo wzięcie zwolnienia lekarskiego po wręczeniu wypowiedzenia za porozumieniem stron bez podania konkretnej przyczyny jaką jest mobbing, to żaden dowód w sądzie wprost przeciwnie, a mamy takie czasy że można naprawdę spore odszkodowanie wygrać sądownie, gdy ma się dowody.

21

Salomonka napisał/a:

Ja nie załatwiłabym tego tego tak jak autorka, bo robienie na złość pracodawcy idąc na L4 to chyba trochę za malo i to dość dziecinna zemsta za realny mobbing w pracy.
Jednak każdy robi to co uznaje za słuszne smile

I jeszcze jedno; samo wzięcie zwolnienia lekarskiego po wręczeniu wypowiedzenia za porozumieniem stron bez podania konkretnej przyczyny jaką jest mobbing, to żaden dowód w sądzie wprost przeciwnie, a mamy takie czasy że można naprawdę spore odszkodowanie wygrać sądownie, gdy ma się dowody.

Dla mnie nie ma sensu dalsze męczenie się, tym bardziej że autorka ma problemy zdrowotne ze względu na mobbing. Nawet nie chodziłoby mi wtedy o zemstę, tylko o zadbanie o własne zdrowie psychiczne.

Udowodnienie mobbingu to w ogóle trudna sprawa z tego co wiem od znajomego adwokata, chyba że ma te wyzwiska na emailu i ma w ręku twarde dowody.

Autorce polecam jak najszybciej odejść i odpocząć psychicznie. Jeśli psychiatra da jej L4 to tym lepiej. Mobberzy jakoś przeżyją większą ilość pracy, którą zresztą będą mieli na własne życzenie.

22

Dziękuje za komentarze.

Patrzyłam dzisiaj na swój grafik i pracuje cały tydzień bez dnia  wolnego ,na drugich zmianach .Nawet nie wiem dlaczego tego wolnego nie mam (zawsze jest wolne za sobotę w tygodniu bądź inny dzień i powinna być jakaś adnotacja na ten temat a nie ma ) wcześniej też pracowałam w trakcie drugich zmian na zmianach środkowych od 10-18 teraz tak nie mam . Nie wiem co to jest w ogolę.. tym bardziej nie chce tego kontynuować.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Problemy w pracy .Mobbing

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024