Hej.
Mam 44 lata. Od 10 lat jestem w związku z kobietą z 3 dzieci. Ja nie mam swoich.
2 lata temu wzięliśmy ślub kościelny (bez cywilnego).
Fakt że żona ma dzieci mi kompletnie nie przeszkadzał i nie przeszkadza więc ten temat nie będę poruszał.
Natomiast ciążą mi pewne zachowania, kłótnie w związku.
Oboje pochodzimy z rodzin gdzie darcie było na porządku dziennym.
Ja jak i partnerka jestesmy osobami szybko się irytującymi ale mnie to już męczy.
Dodatkowo oboje jesteśmy uparci i potrafimy byc złośliwi.
Kwestia pracy nad sobą to jedno a kwestia relacji to drugie. Są rzeczy które mnie totalnie rozwalają w tym związku.
Szukamy dobrego terapeuty zdalnie ale jednak chciałbym się Was podpytać co sądzicie o poniższych sytaucjach ?
Przykłady:
Ja pracuje zdalnie, żona jeździ do pracy na pół etatu.
Generalnie jest tak że jak ona jest w pracy to ja np. przygotuję obiad, pozmywam i sprzątnę kuchnię ale są dni że tak wejdę w
robotę że tego nie robię. Wtedy żona wraca z pracy i np. musi zrobic dzieciakom obiad i mnie atakuje słowami
"Ty nic nie robisz"
Wtedy ja sie zaczynam wkurzac bo to nie jest prawda. Pytam się czy to co robię i wymieniam przykłady to jest nic ?
A ona wtedy "A co dzisiaj zrobiłeś ?"
TO mówię że akurat dzisiaj byłem tak wciagnięty w robotę że nie miałem chwili przerwy żeby ogarnąć obiad.
I wtedy dodaję "po co mam cokolwiek robić skoro i tak to usłyszę oskarżenie że nic nie robię"
Obrażam się. Na nastepny dzien żona się mnie pyta czy wyniosę pościel a ja jej odpowiadam że "nie bo przecież nic nie robię,
po co mam wynosić jak potem i tak powiesz że nic nie robię"
Jestem na nią wkurzony i to powoduje np. że nie mam ochoty np. ją przytulać i okazywać czułość na co często zwraca
mi uwagę żona że w ogóle się nie przytualamy. Ale ja się czuję zraniony i mnie odrzuca od przytualnia.
To tylko jeden z przykładów naszych sprzeczek. Jak to ogarnąć ?
Mi się wydaje że zalążkiem konfliktu jest żona. Mam racje ?
Jest tego więcej - rzeczy w czym się różnimy. Coraz częściej myślę o zakończeniu relacji stąd poszukiwania psychologa.
Może możecie kogoś polecić dobrego w rozsądnej cenie od par ?