Obrażana przez rodzinę ?. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Obrażana przez rodzinę ?.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Obrażana przez rodzinę ?.

Hello,

Mam taki problem, ze moja rodzina traktuje mnie jako kogoś gorszego, głupszego od  nich, jak osobę która z góry skazana jest na niepowodzenie i niczego w życiu nie osiągnie. Teraz jestem na pierwszym roku studiów i mam takie wrażenie, że moja dalsza rodzina jakby czekała tylko na to, że powinie mi się noga. Nie mówię tutaj o moich rodzicach, bo z ich strony mam wsparcie i zawsze starają się mnie wspierać choć często wytykają mi jakieś błędy czego aż tak bardzo nie biorę do siebie. Chodzi mi o ciotki, dziadków. którzy chyba źle się poczują jak nie mają okazji mi coś wytknąć, czy przedstawić obraz samej siebie w negatywnym świetle.  Wybrałam jako kierunek moich studiów administracje i chcę się uczyć chociaż jeszcze w liceum często wagarowałam i nie przykładam się do nauki. W sumie nigdy się dobrze nie uczyłam ale teraz mam ambicję i wiem czego chcę. Moje kuzynki, kuzyni zawsze mieli dobre oceny, czerwone paski, teraz studiują w renomowanych uczelniach. Nieraz usłyszałam od ciotki abym dała sobie spokój ze szkołą bo i tak nic z tego nie będzie i tylko czas zmarnuje a moi rodzice niepotrzebnie będą wydawać na mnie pieniądze. Zawsze jest właśnie taki kontrast między mną a moim kuzynostwem. Zastanawiam się tylko po co wmawiają mi takie rzeczy, jaki jest tego cel? Ja już sama nie wiem jak mam sie zachowywać w takich sytuacjach....Chyba najlepiej będzie jak zacznę ich całkiem unikać. Może powinnam jakoś wyjść z tego obronną ręka?

thanks
jackyjoy

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Obrażana przez rodzinę ?.
jackyjoy123 napisał/a:

[...]Zastanawiam się tylko po co wmawiają mi takie rzeczy, jaki jest tego cel? Ja już sama nie wiem jak mam sie zachowywać w takich sytuacjach....Chyba najlepiej będzie jak zacznę ich całkiem unikać. Może powinnam jakoś wyjść z tego obronną ręka?

Podstawowe pytanie - znany Ci jest powód takiego deprecjonowania Twoich wyborów/osiągnięć?
Z niczego się to nie bierze, a zdarza się w bardzo wielu rodzinach. Najczęściej jest powodowane jakimś współzawodnictwem w rodzinie (nie zawsze ujawnionym). Do kogoś Cię nagminnie porównują? Kogoś wskazują jako wzór do naśladowania?

3

Być może jakoś zaszufladkowali Ciebie jako nieuka, a może jakoś dowartościowują siebie i swoje dzieci tym że oni są lepsi a Ty gorsza. Pewnie zdrowiej dla Ciebie będzie unikać ich. Fajnie że masz rodziców po swojej stronie, im możesz powiedzieć, że nie masz ochoty iść z nimi do cioci, dziadków, bo od nich zawsze usłyszysz coś przykrego.

4 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-03-10 16:29:49)

Oceny w szkole nie muszą się przekładać ma sukces na studiach czy zawodowy.
Możesz szczerze powiedzieć, jak się czujesz kiedy dają ci takie rady, powiedzieć, że podchodzisz poważnie do studiów i cieszyłabyś się gdyby rodzina Cię wspierała zamiast demotywować.

5

Ja tylko od siebie dodam (z własnego doświadczenia), że nie ma lepszego sposobu na poradzenie sobie z takim problemem, niż udowodnienie wszystkim tym krytykantom w jak wielkim są błędzie. Oczywiście wymaga to wielkiej tolerancji przez lata (tudzież w skrajnej sytuacji ignorancji), no i nie gwarantuje ostatecznego sukcesu. Wielu krytykantów nigdy nie poprzestanie, bo nawet gdybyś osiągnęła bardzo wiele - zawsze okaże się, że zrobiłaś to źle, albo dzięki czyjejś pomocy. Na to nie ma rady. Grubej skóry i dużych pokładów tolerancji życzę.

6

Współczuję Ci. Chore jest takie podcinanie komuś skrzydeł jak tego typu teksty ciotki: "abym dała sobie spokój ze szkołą bo i tak nic z tego nie będzie i tylko czas zmarnuje a moi rodzice niepotrzebnie będą wydawać na mnie pieniądze". Jedno pytanie jak Twoi rodzice reagują na takie teksty?
Moim zdaniem nie powinnaś się przejmować i powinnaś robić swoje. Odradzam Ci również rywalizację z kuzynostwem. Po co Ci to, niech sobie osiągają co chcą, Ty się uczyć i rozwijasz dla siebie nie po to by komuś coś udowodnić.
Te docinki mogą wynikać z chęci dowartościowania się Twoim kosztem.

7

Nie przejmuj się gadaniem tylko rób swoje.
Może tak być, że nawet gdy skończysz te studia to dla rodzinki będą to studia' marne' bo na uczelni nie będącej wysoko w rankingu.
Olewaj to, niektórym toksycznym ludziom nie dogodzisz,

8

Mr_Str4nger napisał/a:

Ja tylko od siebie dodam (z własnego doświadczenia), że nie ma lepszego sposobu na poradzenie sobie z takim problemem, niż udowodnienie wszystkim tym krytykantom w jak wielkim są błędzie. Oczywiście wymaga to wielkiej tolerancji przez lata (tudzież w skrajnej sytuacji ignorancji), no i nie gwarantuje ostatecznego sukcesu. Wielu krytykantów nigdy nie poprzestanie, bo nawet gdybyś osiągnęła bardzo wiele - zawsze okaże się, że zrobiłaś to źle, albo dzięki czyjejś pomocy. Na to nie ma rady. Grubej skóry i dużych pokładów tolerancji życzę.

Ja znam lepszy. Odciąć się od hołoty, choćby była rodziną.

9 Ostatnio edytowany przez R_ita (2021-03-11 02:07:25)

Mr_Str4nger napisał/a:

A wiesz jak szkodliwym zjawiskiem, szeroko opisanym w psychologii jest udowadnianie czegoś innym, szukanie aprobaty i uzależnianie poczucia własnej wartości od osiagnięć, a szczególnie osiągnieć po które sięgamy w celu udowadniania innym swojej wartości?

Jak to mówią "Udowodnij sobie, że nie musisz niczego udowadniać". Wtedy jest wolność i wartość człowieka sama w sobie.

10

Jeśli Ty wiesz do czego dążysz i jakie są Twoje motywacje, ponadto w rodzicach, a oni są tu najważniejsi, masz wsparcie, to najlepsze co możesz zrobić, to nie patrząc na te złośliwe i pozbawione sensu przytyki, po prostu iść wybraną drogą. Pamiętaj przy tym, że nie wszyscy muszą być prymusami, studiować na prestiżowych uczelniach, być lekarzami i prawnikami. Wartość człowieka nie jest mierzalna żadnymi tytułami, zwłaszcza jeśli w parze z tym nie idzie zwykła ludzka życzliwość i kultura. 
Ty z kolei masz pełne prawo wyznaczyć swoją granicę i odciąć się od ludzi, którzy nie życzą Ci dobrze i w których towarzystwie nie czujesz się komfortowo. To oni, nie Ty, mają jakiś problem, a Ty naprawdę nie musisz ani chcieć to rozumieć, ani tym bardziej znosić.

11

Tylko proszę Cię nie porównuj się do innych i nie tłumacz się. Co do tych nieżyczliwych osób, mnie by się odechciało spotkań.

12 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2021-03-11 11:01:27)

Najlepiej nie przejmować się, tylko robić swoje. Jeśli źle się czujesz z rodziną, to przecież nie musisz ich widywać. Zawsze możesz się tłumaczyć, że nie masz czasu na rodzinne spotkania, bo jesteś zajęta nauką smile
Za jakiś czas przestaną cię obmawiać, temat stanie się nieaktualny, bo jak można mówić o kimś że do niczego nie dojdzie, gdy rok po roku zdaje egzaminy na studiach, pnie się wytrwale do dyplomu i do tego tyle czasu poświęca nauce.
Jesteś dopiero na pierwszym roku, więc raczej rzeczywiście pilnuj nauki zamiast się przejmować głupim gadaniem.

Wielu już było takich, którzy zdążyli rodzicom "dać popalić", wyszumieli się za młodu a potem pokończyli studia, często już z rodziną czy dziećmi na utrzymaniu i jeszcze dali radę dobrze się ustawić w życiu i nawet kariery porobić. Są też tacy, którzy z czerwonymi paskami szkoły pokończyli, studia dobre zaliczyli a potem sobie nie poradzili i dziś pracują poniżej swoich kwalifikacji. Dbaj o siebie, ucz się i nie oglądaj się na innych. smile

13

R_ita napisał/a:

A wiesz jak szkodliwym zjawiskiem, szeroko opisanym w psychologii jest udowadnianie czegoś innym, szukanie aprobaty i uzależnianie poczucia własnej wartości od osiagnięć, a szczególnie osiągnieć po które sięgamy w celu udowadniania innym swojej wartości?

Dobra, masz rację. Nie chodziło mi o to, żeby uzależniać poczucie własnego sukcesu od tego czy się komuś coś udowodni czy też nie. Jeśli tak to zabrzmiało - to się wycofuję. Bardziej chodziło mi o to, że jeśli człowiek odetnie się od bzdurnych oczekiwań, krytyk i zarzutów, a skupi się na tym, żeby robić swoje - to jak osiąga samodzielnie wyznaczone sobie cele - to daje wielką satysfakcję - często tym większą im więcej ludzi w Ciebie wątpiło.

R_ita napisał/a:

Jak to mówią "Udowodnij sobie, że nie musisz niczego udowadniać". Wtedy jest wolność i wartość człowieka sama w sobie.

I z tym nie sposób się nie zgodzić.

14 Ostatnio edytowany przez Herlina (2021-03-20 01:52:37)

Szczerze mówię, że nie czytałam odpowiedzi bo to zbyt ciężki temat. Gdybyś chciała - również jestem ofiarą pigułki gwałtu i gwałtu w samym sobie - napisz do mnie na maila to pogadamy.

15 Ostatnio edytowany przez jackyjoy123 (2023-05-30 14:41:22)

zamordowałam skurwieli (w sensie moją rodzine) i moje życie zmieniło sie na lepsze, temat zamykam
własnie przekraczam granice polsko niecmiecką z moim chłopakiem tomaszem terką NIGDY MNIE NIE ZAŁPIECIE

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Obrażana przez rodzinę ?.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024