Z dnia na dzień wyskoczyła mi dziwna wysypka - jak w temacie. Nie swędzi, nie boli, ale bąble są dosyć duże, wypukłe i na środku mają taki jakby punkt z suchą skórą (nie wiem jak to inaczej opisać). Czy ktoś miał coś podobnego?
Uprzedzając pytania - byłam u dermatologa, ale doktor stwierdził pokrzywkę uczuleniową, mówiąc, że co z tego, że nie swędzi, że z czasem na pewno zacznie. Otóż minął tydzień i nadal nie swędzi, więc to chyba jednak nie to a pryszczy coraz więcej...
2 2021-02-01 01:23:12 Ostatnio edytowany przez Ajko (2021-02-01 01:26:40)
Co sie wydarzyło w ostatnim czasie nowego u ciebie? Jakiś składnik jedzenia, kosmetyk, a może cos innego ci przyjdzie do głowy.
Co sie wydarzyło w ostatnim czasie nowego u ciebie? Jakiś składnik jedzenia, kosmetyk, a może cos innego ci przyjdzie do głowy.
Zupełnie nie. Ani nowy płyn do prania/płukania ubrań, ani nic nowego w diecie. Jedyne co to dzień wcześniej, przed pojawieniem się bąbli, byłam u dentysty. Tylko nie wiem czy to w ogóle jest możliwe żeby np dostać uczulenie na znieczulenie, które objawiało by się w taki sposób i od tygodnia nie chciało zejść...
4 2021-02-01 01:40:05 Ostatnio edytowany przez Ajko (2021-02-01 01:45:12)
Wszystko jest możliwe, jak najbardziej reakcja alergiczna na znieczulenie również. Czytam też, że może taka nieswędząca wysypka wystąpić przy jakiś chorobach wirusowych, przeziebieniu. Czy jakieś objawy zaziębienia miałas może w ostatnim czasie? Ja miałam np wysypkę po witaminie c w proszku. Tylko dziwne, ze cię trzyma ciagle bo jakby nie było juz alergenu wprowadzanego to powinnaś zauważać poprawę.
5 2021-02-01 03:13:05 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2021-02-01 03:25:12)
Hmmm, zbyt mało informacji....
Jak długo się wysypka utrzymuje, czy jedne bąble znikają i pojawiają się nowe? Kiedy się pojawiają, w nocy, w dzień, po posiłkach....
To może być uczulenie a równie dobrze insekty. (np. pluskwy) Nieraz można coś złapać w środkach komunikacji, w hotelach.
Wysyłka alergiczna zwykle mija po kilku godzinach, a następnie może się pojawić nowa. Można brać wapno (pastylki musujące).
Acha, wysypka czasem towarzyszy korona wirusowi....
Może być to alergia, może kurzajki, może pasożyty, ale jedno jest pewne - zmień dermatologa.
Mięczak zakaźny -- wysypka po basenach i przenoszone drogą płciową.
Odwiedź różnych dermatologów...
To jest prawdopodobnie mieczak zakazny, przenoszony rowniez droga plciowa.
Zmien lekarza.
Mięczak zakaźny występuje na całym świecie. Zazwyczaj chorują dzieci do 5. roku życia oraz dorośli w wieku 15-29 lat. U osób dorosłych zakażenie często przenosi się drogą płciową. Bywa, że towarzyszy on innym schorzeniom przenoszonym drogą płciową, zwłaszcza u osób, które mają wielu partnerów seksualnych. Ale zakazić można się również poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami, np. zabawkami, ręcznikiem. Chorobę można złapać na basenie, w hali sportowej, w czasie masażu.
Czynnikiem zakaźnym jest wirus z rodziny Poxviridae. Specjaliści wyróżniają dwa typy tego wirusa MCV-1 oraz MCV-2. Większość zakażeń jest wywołana przez pierwszy typ wirusa.
Marsz do DOBREGO dermatologa.
Popatrz w necie na zdjecia.