Badanie na przeciwciała ANA - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Badanie na przeciwciała ANA

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Badanie na przeciwciała ANA

Dzień dobry,

od kilku lat zmagam się z dziwnym bólem brzucha. Miałam robione badania typu morfologia, jakieś próby wątrobowe, ogólne moczu, USG brzucha, OB i CRP. Wszystko wyszło OK. Poza podwyższonymi monocytami w morfologii i badaniem ANA1, czyli na obecność ciał przeciwjądrowych. Ponieważ wynik wyszedł pozytywny kazano mi wykonać ANA2 i otrzymałam wynik że "stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych dających na komórkach Hep-2 typ świecenia ziarnisty i chromosomów w mianie 1:1280.  Nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA: Ro, La, Jo-1, Scl-70, nRNP i Sm."

czy jest tutaj na forum ktoś, kto wykonywał takie badanie i wie o co w nim chodzi albo zna się na medycynie i potrafi mniej więcej zinterpretować wynik? Wiem, że muszę z wynikiem udać się do lekarza ale przez tego koronawirusa nie można się nigdzie dostać sad czas leci a ja się martwię. Pomóżcie bo już wariuję z nerwów... Czy te wyniki oznaczają, że mam tocznia? To chyba straszna choroba....?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-11-02 21:39:17)

Odp: Badanie na przeciwciała ANA
monetka444 napisał/a:

Dzień dobry,

od kilku lat zmagam się z dziwnym bólem brzucha. Miałam robione badania typu morfologia, jakieś próby wątrobowe, ogólne moczu, USG brzucha, OB i CRP. Wszystko wyszło OK. Poza podwyższonymi monocytami w morfologii i badaniem ANA1, czyli na obecność ciał przeciwjądrowych. Ponieważ wynik wyszedł pozytywny kazano mi wykonać ANA2 i otrzymałam wynik że "stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych dających na komórkach Hep-2 typ świecenia ziarnisty i chromosomów w mianie 1:1280.  Nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA: Ro, La, Jo-1, Scl-70, nRNP i Sm."

czy jest tutaj na forum ktoś, kto wykonywał takie badanie i wie o co w nim chodzi albo zna się na medycynie i potrafi mniej więcej zinterpretować wynik? Wiem, że muszę z wynikiem udać się do lekarza ale przez tego koronawirusa nie można się nigdzie dostać sad czas leci a ja się martwię. Pomóżcie bo już wariuję z nerwów... Czy te wyniki oznaczają, że mam tocznia? To chyba straszna choroba....?

Każdą chorobę można przechodzić i lekko, i strasznie. Nawet jedna i ta sama osoba może przechodzić okresy remisji i zaostrzenia. Na przeciwciałach dokładnie się nie znam, nie analizuję wyników, uznając, że od tego mam lekarzy, ale jakieś podobne oznaczały u mnie zespół Sjogrena. Jest cała grupa chorób z tej "rodziny". Są to choroby reumatyczne, autoimmunologiczne i tzw. układówki, bo atakują wiele narządów, ich objawy są złożone.

Trzymaj się i nie przerażaj na zapas. Ja z Sjogrenem żyję już co najmniej 10 lat (nie wiadomo, ile przełaziłam z nierozpoznanym) i daję radę, choć bywają gorsze chwile

Na Facebooku są grupy wsparcia dla chorych, poszukaj. Ja jestem u "Sjogrenów", gdzie wspieramy się nawzajem i służymy radami.

3

Wyników nie jestem w stanie Ci zinterpretować, ale mogę Ci powiedzieć, że z chorobami autoimmunologicznymi da się żyć. Raz lepiej, raz gorzej ale da się.
Moja młodsza siostra ma toczeń (diagnoza trwała wiele lat, debatowano nawet nad twardziną układową, ale oficjalnie stanęło na toczniu).
Jak choroba jest w remisji to da się całkiem normalnie funkcjonować. Jest wiele grup na facebooku zrzeszających osoby dotknięte takimi schorzeniami, są też kampanie typu Reumatyzm ma młodą twarz, która poświęcała trochę uwagi takim chorobom jak toczeń. Warto wchodzić z tymi ludźmi w kontakt i dzielić się doświadczeniami.

Ale jak to z chorobami- bywa i bardzo ciężko i trzeba się z tą prawdą zmierzyć,niestety. W najgorszym okresie moja siostra była prawie 4 miesięce na zwolnieniu lekarskim,  bo nie była w stanie normalnie funkcjonować. "Bolało" ją nawet wstawanie z łóżka, nie wspominając o szeregu innych dolegliwości, konieczności unikania słońca, które u niej zaostrzał wszystkie objawy, co dla 25latki było dramatem. Ale oprócz tego epizodu przez lata całkiem normalnie funkcjonowała smile
Jeśli to faktycznie będzie toczeń, to pamiętaj, że już z Tobą zostanie. Wizja choroby "na zawsze" jest bardzo obciążająca i wiem jak mojej siostrze pomogła grupa wsparcia i kilka spotkań z psychologiem. Wspólne problemy zbliżają ludzi.

4

Wygląda na auto-immuno. Nie wiem na jakim tle.
Mi diagnozowali nawet stwardnienie rozsiane.
Moje rady: b1, b9, magnez, potas, cynk, sód. Na pierwszy rzut.

5

Dzięki za słowa otuchy! smile Poradźcie proszę, jakie badania powinnam wykonać by nie marnować czasu w oczekiwaniu na wizytę? Pewnie gdybym przyszła z badaniami już do lekarza to przyspieszyłabym postawienie diagnozy?

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Badanie na przeciwciała ANA

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024