Hej jestem tutaj nowa na tym forum przeczytałam ostatnio o Was w gazecie,więc postanowiłam do Was dołączyć.
Mam dylemat jestem na 3 roku zarządzania o specjalności hotelarstwo i turystka i chciałabym zmienić kierunek, bo sądzę, że z tym kierunkiem w mojej okolicy niczego nie osiągnę w przyszłości i myślę o pójściu na studia magisterskie z zarządzania funduszami unijnymi. jak myslicie czy to dobry pomysł??ten kierunek jest teraz na topie wszyscy poszukują dotacji i funduszy z unii więc to ma jakąś przyszłość. Tylko pytanie co sobie pomysli pracodawca widząc licencjat z jednego kierunku a magistra z drugiego??i czy w ogóle kończąc licencjat z hotelarstwa będę mogła dostać się na trochę odmienny kierunek?? Dodam tylko jeszcze, że obecnie studiuje na uczelni prywatnej a chciałam magisterke robić też zaocznie,( bo pracuje), ale na uniwersytecie. czekam na wasze sugestie i porady:)
Hmm wydaje mi sie, ze jesli tak czujesz mozesz zmienic kierunek... I mozna miec takze inne kierunki na licencjacie jak i magisterce... Ja mam troszke inny problem. Niedlugo skoncze studia pedagogiczne i marzy mi sie np. magisterka z nauk technicznych itp. co jest po prostu nie mozliwe, bo trzeba zaczac od licencjatu...
no a ja jestem w trakcie matury i chcę iść na pedagogikę o specjalności "resocjalizacja", a potem magisterkę robić z "pomocy społecznej i socjoterapii", myślę że to dobra droga do tego by w przyszłości zostać jakimś terapeutą np. dla małżeństw, czy ludzi uzależnionych, albo dla kobiet bitych przez mężów
o kurcze to faktycznie dość diametralna zmiana...kierunku a co jest twoja motywacja do podjecia tej decyzji??
bo to dość rozbieżne kierunki...:(i lipa bo trzeba zaczynac wszytsko "od poczatku" ja nie wiem czy bym się zdecydowała na taki krok
Postudiach pedagogicznych mam mala szanse na znalezienie pracy a tez zarobki sa mniejsze. Gdybym miala inzyniera to juz dawno mialabym prace... A tak to jestem juz rok na bezrobociu.
Myślę że zmiana kierunku po licencjacie to w wielu przypadkach dobry pomysł a w niektórych konieczność. Studiuję pracę socjalną, a magisterki z tego kierunku nie ma, najbardziej pokrewna jest socjologia i pedagogika społeczna. Magisterka bardziej związana z moim kierunkiem jest tylko zaoczna praca socjalna i komunikacja społeczna czy też doradztwo zawodowe...
Szczerze mówiąc pójście w innym kierunku to o tyle dobry pomysł że ma się wiedzę z kilku dziedzin i na takiego pracownika dużo lepiej się patrzy i ma się do niego większe zaufanie
Wiesz co, to zależy od programu obu kierunków. Na pewno, jeśli uważasz, że zmiana kierunku da Ci większe możliwości, to warto spróbować.
Ja po licencjacie z bezpieczeństwa wewnętrznego na uczelni publicznej zaczęłam magisterkę z administracji na WSKZ i nie miałam z tym problemów. Część przedmiotów pokrywała się z programem, a wszystkie uzupełniające nadrobiłam sobie we własnym zakresie, bo te studia są online, więc uczysz się kiedy masz czas.
A pracodawcami się nie przejmuj, bo najważniejsze, żebyś miała doświadczenie w zawodzie, z którym wiążesz przyszłość. No a na studiach takie doświadczenie zdobędziesz podczas praktyk.
8 2023-06-02 16:05:47 Ostatnio edytowany przez JedynyRealista (2023-06-02 16:06:00)
Wiesz co, to zależy od programu obu kierunków. Na pewno, jeśli uważasz, że zmiana kierunku da Ci większe możliwości, to warto spróbować.
Ja po licencjacie z bezpieczeństwa wewnętrznego na uczelni publicznej zaczęłam magisterkę z administracji na WSKZ i nie miałam z tym problemów. Część przedmiotów pokrywała się z programem, a wszystkie uzupełniające nadrobiłam sobie we własnym zakresie, bo te studia są online, więc uczysz się kiedy masz czas.
A pracodawcami się nie przejmuj, bo najważniejsze, żebyś miała doświadczenie w zawodzie, z którym wiążesz przyszłość. No a na studiach takie doświadczenie zdobędziesz podczas praktyk.
Mam nadzieje ze przez te 13 lat ktore minely OP zdazyla juz skonczyc te studia xd