Moralny obowiązek odpowiedzi na dociekliwe pytania - tak czy nie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Moralny obowiązek odpowiedzi na dociekliwe pytania - tak czy nie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1 Ostatnio edytowany przez mja2404 (2020-05-17 10:36:57)

Temat: Moralny obowiązek odpowiedzi na dociekliwe pytania - tak czy nie?

Hej! Czy jeśli 2 osoby znają się już od jakiegoś czasu, są we w miarę bliskiej relacji i dochodzą do tego nieodwzajemnione uczucia jednej ze stron do drugiej (obie strony wiedzą na czym stoją i że nic więcej z tego nie wyniknie) daje to przyzwolenie osobie z większym zaangażowaniem emocjonalnym na wypytywanie o to czy ta druga się z kimś przespała (tak, pytania są w prost o to, czy się z daną osobą przespała a nie np. czy są w zwiazku)? I czy ta druga strona ma moralny obowiązek na takie pytanie odpowiadać?  Dodam tylko że jest ona bardzo prywatną osobą i jest to fakt doskonale znany.

Kłócę się na ten temat ze znajomym i chciałabym, żeby wypowiedziały się osoby bezstronne.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moralny obowiązek odpowiedzi na dociekliwe pytania - tak czy nie?

nigdy nie ma moralnego obowiązku odpowiadania na jakiekolwiek pytania, które ktoś Ci zadaje.

3

Jak wyżej. Czyżby ktoś chciał usprawiedliwić wścibstwo? wink

4

SaraS napisał/a:

Też mi się właśnie tak wydaje, ale jak mu o tym powiedziałam stwierdził że prawie wszyscy by się z nim zgodzili, więc chcę mu udowodnić że jednak nie ma racji xd

5

Poruszamy się w świetle opinii, póki co, każdy może mieć swoją, tu bohater wątku ma opinię sprzeczną z Twoją.
Dlaczego chcesz mu cokolwiek udowadniać?
Dlaczego nie możesz przejść do porządku dziennego nad różnicą waszych opinii?
Po co Ci "racja"?

6

Wielokropek napisał/a:

Poruszamy się w świetle opinii, póki co, każdy może mieć swoją, tu bohater wątku ma opinię sprzeczną z Twoją.
Po co Ci "racja"?

Bo nie chce przyjąć odpowiedzi, że nie mam najmniejszej ochoty i zamiaru odpowiadać na takiego typu pytanie. Kiedy mu mówię, że jest to coś, o co raczej nie wypada pytać, odpowiada, że mam moralny obowiązek dać mu odpowiedź i wszyscy normalni ludzie by się z nim zgodzili. Ja niby tego nie widzę, bo najwyraźniej fakt, że nie posiadam zbyt wielu bliskich znajomych oznacza, że nie wiem co mówię.

7

taki związek to przykre dla 1 oosoby i atmosfera dla obu jest chora. Szczertość jest dobra i powinna mieć zawsze miejsce. Prawda uzdrawia, kłamsto jątrzy.  Moralność nie ma z tym nic wspólnego tu chodzi o współtworzenie przestrzeni albo miłości albo przyjażni albo niepewności i braku bezpieczeństwa.  Brak serca i schodzenie na mędrkowanie rozumu to ponizające i dla ciebie i dla innych

8

On może sobie nie przyjmować odpowiedzi, bo jemu zależy tylko na jednym: na Twym przywiązaniu do niego. To, że on chce być blisko Ciebie, to jedno. To, że Ty chcesz być blisko niego, to drugie.

Masz wpływ na swoje zachowanie, na jego - niewielkie, by nie rzec - żadne.

9

kretzschmar napisał/a:

taki związek to przykre dla 1 oosoby i atmosfera dla obu jest chora. Szczertość jest dobra i powinna mieć zawsze miejsce. Prawda uzdrawia, kłamsto jątrzy.  Moralność nie ma z tym nic wspólnego tu chodzi o współtworzenie przestrzeni albo miłości albo przyjażni albo niepewności i braku bezpieczeństwa.  Brak serca i schodzenie na mędrkowanie rozumu to ponizające i dla ciebie i dla innych

Pewnie, że szczerość jest dobra, nikt też nie mówił nic o kłamaniu. Po prostu uważam że jeśli się nie jest w związku to drugiej osobie nic do tego czy ktoś się z kimś przespał czy nie. Nie ma to żadnego znaczenia dla relacji poza wprowadzaniem w dyskomfort

10

Odpowiedź na dane pytanie leży tylko i wyłącznie w kwestii DOBREK WOLI pytanego, zatem to raczej prawo do odpowiedzi a nie obowiązek.

11

Myślę, że dla własnego zdrowia psychicznego, nie warto tkwić w dziwnych, żeby nie powiedzieć chorych układach.

12 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-05-17 14:04:11)

mja2404 napisał/a:
SaraS napisał/a:

Też mi się właśnie tak wydaje, ale jak mu o tym powiedziałam stwierdził że prawie wszyscy by się z nim zgodzili, więc chcę mu udowodnić że jednak nie ma racji xd

Czy chodzi o tego samego faceta co w poprzednim temacie?
Tego który kocha się w tobie od 2.5 roku i z którym podtrzymujesz relacje koleżeńską?
Tego, który ma depresje i zaburzenia?
To ten co stał kilka miesięcy pod domem poprzedniej dziewczyny która go odrzuciła?

13

mja2404 napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

Po co Ci "racja"?

Bo nie chce przyjąć odpowiedzi, że nie mam najmniejszej ochoty i zamiaru odpowiadać na takiego typu pytanie. Kiedy mu mówię, że jest to coś, o co raczej nie wypada pytać, odpowiada, że mam moralny obowiązek dać mu odpowiedź i wszyscy normalni ludzie by się z nim zgodzili. Ja niby tego nie widzę, bo najwyraźniej fakt, że nie posiadam zbyt wielu bliskich znajomych oznacza, że nie wiem co mówię.

Ja nie widzę problemu.
Mówisz, że nie chcesz o tym rozmawiać i dyskusja powinna być zakończona.
Jeżeli nie jest, to po co tkwisz w takich znajomościach?

14

To odpowiedz, że nie musi się z Tobą zgadzać, wystarczy, że przyjmie do wiadomości, że nie życzysz sobie takich pytań. A jak marudzi dalej, przekonuje itd., to powyższe zdanie powtarzasz do znudzenia, słowo w słowo, generalnie tryb: zapętlanie i do oporu. wink

15 Ostatnio edytowany przez cataga (2020-05-17 21:39:29)

...

16

cataga napisał/a:

''nie ma niedyskretnych pytań, są tylko niedyskretne odpowiedzi'' 
jak pan nie rozumie,że wchodzi ci w życie z buciorami, należy go osadzic. 
krotkie - nie twoja sprawa, albo delikatniejsze- wolę tę sprawę zostawić dla siebie i nie chcę więcej rozmawiać na ten temat.
nie jesteś ani " moralnie" ani nijak zobowiązana do spełniania wścibskości swojego znajomego.  I uważaj, bo tacy ludzie, jak zauważą ,że sięugniesz, nie poprzestaną na tym jednym pytaniu, a za jakiś czas będą jescze bardziej wscibscy, a na twoją opozyzję , zbagatelizują , ba i nawet jeszcze się obrazą" bo przecież na tamto pytanie wtedy, w marcu, co to i tamto , odpowiedzialaś, a teraz nagle nie chcesz, co się ugryzło" i to ty wyjdziesz na zarozumialą i fochowatą.  Bądż konsekwentna, twoje samopoczucie i twoj dobrostan jest ważniejszy od zapewnienia rozrywki wścibskim chamom

Przeczytaj jej poprzedni wątek i oceń jeszcze raz kto tu komu zapewnia rozrywkę.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Moralny obowiązek odpowiedzi na dociekliwe pytania - tak czy nie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024