zostawił mnie w ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » zostawił mnie w ciąży

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: zostawił mnie w ciąży

Witam,

Piszę, bo już brak mi mocy. Myślę o bardzo złych rzeczach. Ostatnio zbyt poważnie. Jedyne, co trzyma mnie przy życiu, to to, że noszę w sobie maleństwo, które kocham. Mężczyzna, którego kochałam od lat, zostawił mnie w ciąży. Jestem sama, w obcym kraju, ciąża jest specyficzna ze względu na koronawirusa. O ciąży wie może parę osób. Jestem w tym wszystkim sama. Moi rodzice nie wiedzą o ciąży, bo jest mi zwyczajnie wstyd. Odkąd zaszłam w ciążę, przestał się mną interesować, przestał interesować się dzieckiem. Nie pyta, nie dzwoni. Boję się bycia samotną matką, boję się, że nie dam sobie rady finansowo i psychicznie. Wcześniej mimo odległości były wspólne plany. Teraz zostałam w 5 miesiącu ciąży sama, ze wszystkim na mojej głowie i kredytem za mieszkanie. Płaczę codziennie i zastanawiam się dlaczego tak się stało. Rozumiem, że mam zmienne nastroje, ale mówiłam mu wprost, że czuje się niekochana i samotna w tym związku, to szantażował mnie samobójstwem. Ostatnio miałam mocne plamienia. Chciał, żeby dać mu znać jak coś się dzieje. Dwa dni próbowałam się dodzwonić, ale nawet nie odbierał. Wycofałam się z życia bardzo. Wydaje mi się, że już nie potrafię ufać i mówić , co czuję. On ma już dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa. Zawsze interesowałam się jego dziećmi. Tak bardzo boli, że jego były chciane i "przegadane" a moje to wpadka, więc nie warto się interesować. Przepraszam codziennie moje dziecko za tą pomyłkę, bo byłam pewna, że bdzie nas kochał. Znaliśmy się ponad 10 lat. Byliśmy przyjaciółmi. Kiedy rozstał się z żoną, czekałam cierpliwie, bo go kochałam. Wiem jestem głupia i nwiwna, ale kochałam. To był pierwszy mężczyzna, którego pokochałam. Byłam silną i przebojową dziewczyną, w parę lat zmienił mnie w płaczącą histeryczkę. Nie wiem gdzie napisać, nie wiem czego oczekuję, przecież nic już się nie zmieni. Chciałabym wrócić do "żywych", ale strach przed krzywdą paraliżuje mnie. Zastanawiam się czy jeszcze kiedykolwiek ktoś pokocha samotną kobietę z dzieckiem. Zastanawiam się jak bardzo trzeba być podłym, aby tak skrzywdzić kobietę, którą niby się kochało i swoje dziecko? Jestem zupełnie nieprzygotowana na to, co będzie. Najbardziej nienawidzę siebie, jak już z braku mocy, wyczerpując wszystkie argumenty, wyzywam go od najgorszych, bo chcę żeby chociaż trochę go zabolało jak postąpił ze mną i z dzieckiem. Nie poznaje siebie, zniszczył mnie tak bardzo, że czuje się nic niewarta. A najbardziej żal mi w tym wszystkim dziecka, że wybrałam dla nas kogoś, kto zostawił nas, bo przestaliśmy mu pasować. Jeszcze 3 miesiące temu obiecał, że nie zostawi i że kocha, a ja głupia wierzyłam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: zostawił mnie w ciąży

Przede wszystkim zacznij myśleć o sobie i dziecku. Musisz się ogarnąć, niestety. Masz prawo do pieniędzy od nas ego na badania, witaminy itp. złóż wniosek do sądu o to. Zaraz po porodzie złóż wniosek o alimenty. Nie słuchaj zapewnień, wszystko na piśmie i w terminie, bo przepadniesz.
Nie jesteś jedyną samotna matka, spokojnie, poradzisz sobie.

3 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-05-04 13:59:11)

Nie wszystko da się przewidzieć w życiu dziewczyno.
Żaden tam wstyd jesteś kobietą to zaszłaś w ciąże co w tym wstydliwego, chociaż pewnie czujesz ten wstyd naprawdę ,ale wstyd bywa fałszywy i irracjonalny.
Nie bądź naprawdę taka okrutna dla siebie bo nie wiesz jak będzie i nikt nie wie.
Jak będziesz tak biadolić i użalać się nad sobą z lubością i stale to nic innego się nie stanie i nie zrobi możesz sobie zaszkodzić.
Zadzwoń do rodziców. Zwróć się po pomoc i pisz na forum .Nie osądzaj się odpuść bo możesz to zrobić
Wyrzuć z siebie emocje dobrze że zaczęłaś od napisania postu .
Zmienne nastroje to normalka nawet u mojej żony się pojawiały a daleki byłem od porzucania jej kiedy była w ciąży.
Nic złego się nie dzieje jeżeli tylko jesteś zdrowa można znaleźć rozwiązanie .
Kochasz i chcesz tego dziecka to najlepszy początek a jak wyjdziesz do ludzi coś się zadzieje może nie od razu ale coś się wymyśli i pojawi jakaś szansa i lepsze możliwość.
Nie ma co się zamartwiać na zapas i tym przejmować ponad miarę w niczym to nie pomaga.

4

paslawek napisał/a:

Żaden tam wstyd jesteś kobietą to zaszłaś w ciąże co w tym wstydliwego, chociaż pewnie czujesz ten wstyd naprawdę ,ale wstyd bywa fałszywy i irracjonalny.
Nie bądź naprawdę taka okrutna dla siebie bo nie wiesz jak będzie i nikt nie wie.
Jak będziesz tak biadolić i użalać się nad sobą z lubością i stale to nic innego się nie stanie i nie zrobi możesz sobie zaszkodzić.
Zadzwoń do rodziców. Zwróć się po pomoc i pisz na forum .Nie osądzaj się odpuść bo możesz to zrobić
Zmienne nastroje to normalka nawet u mojej żony się pojawiały a daleki byłem od porzucania jej kiedy była w ciąży.
Kochasz i chcesz tego dziecka to najlepszy początek a jak wyjdziesz do ludzi coś się zadzieje może nie od razu ale coś się wymyśli i pojawi jakaś szansa i lepsze możliwość.
Nie ma co się zamartwiać na zapas i tym przejmować ponad miarę w niczym to nie pomaga.

Wiesz ten wstyd, to nie ciąża. Jest mi wstyd, że tak dałam się zrobić. Bardziej wstyd przed samą sobą, że tak wierzyłam i ufałam. Wstyd przed tym, że mogłam to przewidzieć.  Jedyne, co, to jestem w o tyle komfortowej sytuacji, że mam pewność, że dam radę finansowo, oczywiście będzie gorzej, ale nie zostanę bez środków do życia. Jest mi zwyczajnie przykro, że przechodzę przez pierwszą ciążę sama i wiem, że mój zły stan odbija się na dziecku. Nie potrafię zrozumieć jak można zostawić własne dziecko, bo ja to ja. Mogłam się znudzić, ale dziecko nie jest niczemu winne.

5 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-05-04 14:46:43)

matylda33 napisał/a:
paslawek napisał/a:

Wiesz ten wstyd, to nie ciąża. Jest mi wstyd, że tak dałam się zrobić. Bardziej wstyd przed samą sobą, że tak wierzyłam i ufałam. Wstyd przed tym, że mogłam to przewidzieć.  Jedyne, co, to jestem w o tyle komfortowej sytuacji, że mam pewność, że dam radę finansowo, oczywiście będzie gorzej, ale nie zostanę bez środków do życia. Jest mi zwyczajnie przykro, że przechodzę przez pierwszą ciążę sama i wiem, że mój zły stan odbija się na dziecku. Nie potrafię zrozumieć jak można zostawić własne dziecko, bo ja to ja. Mogłam się znudzić, ale dziecko nie jest niczemu winne.

Domyślam się że to głównie nie chodzi o ciąże.
Tylko czy przed tym zanim dowiedziałaś się że jesteś w ciąży, były jakieś sygnały, przesłanki że facet się wycofa, przestraszy stchórzy ?Kłamał,pił ,bił,zdradzał,szantażował,manipulował Tobą tak że to doświadczyłaś, wyczuwałaś jakoś czy było coś co się zdarzyło że mogłaś przewidzieć - nawet jeżeli to już nic nie poradzisz na to, koniec kropka zdarzyło i stało się .To też żaden powód do słusznego niesłusznego wstydu.Nie Ty zawiodłaś nie Ty złamałaś słowo nie Ty odpowiadasz za kogoś i czyjeś wybory.Nie można wszystkiego w życiu skontrolować i zapanować nad jakąkolwiek sytuacją czy osobą .
To że ufałaś i wierzyłaś kochając tak jak potrafisz nie oznacza że jesteś naiwna,czy głupia miłość w związku , to też zaufanie przecież, przynajmniej dla mnie to  tyle znaczy.To że facet być może kłamał,udawał albo nie dał sobie rady przerosło go to, nie usprawiedliwia w żaden sposób uciekł po prostu.To nie Twoja wina to on jest nieodpowiedzialny i słaby. Ty nie musisz być taka jak on.
Dobrze że masz pewien komfort finansowy jak widzisz nie jest tak źle po nitce do kłębka mówiłem że coś się wymyśli.Jedno zmartwienie mniej.
To roztrząsanie jego motywów i tego że mogłaś, nie mogłaś przewidzieć to ogranicz w sobie zajmij się planowaniem,organizowaniem życia a nie gdybaniem i rozpaczaniem.Nie ma obowiązku być ciągle nieszczęśliwym,masz wybór .

6

Bardzo ci współczuję i w pełni rozumiem co przechodzisz. Mogę pocieszyć cię tylko słowami, że to co czujesz jest normalne. Dokładnie takie same myśli miałam jak mąż zostawił mnie z półrocznym dzieckiem. Tyle czasu się staraliśmy. To miał być najpiękniejszy czas w życiu. Też zadręczałam się tym jak mogłam (ja!) zgotować dziecku taki los, dlaczego tego nie przewidziałam, a liczba czarnych scenariuszy jak to moje dziecko będzie cierpieć z tego powodu codziennie przygniatała mnie do ziemi tak, że nie mogłam oddychać. Ale wiem z własnego doświadczenia, że TO MINIE. Za jakiś czas pojawi się złość na niego, a później koncentracja na dziecku, które jest tak fantastycznym doświadczeniem, że nie da się tego opisać słowami. Czeka cię wielka radość - niezależnie od tego buca.

Mogę ci tylko powiedzieć, że większość scenariuszy, które teraz piszesz się nie sprawdzi. Być może jemu się odwidzi, jak dziecko przyjdzie na świat będzie chciał być ojcem. Być może poznasz kogoś nowego kto zaopiekuje się wami. Rodzina wbrew pozorom też może zareagować zupełnie inaczej niż ci się teraz wydaje. Tysiące rzeczy może się jeszcze zdarzyć. Poza tym nie mogłaś przewidzieć, że tak się stanie więc się nie obwiniaj.To jego decyzja.

Teraz najważniejsze to nie obwiniać siebie i zorganizować sobie jakąś grupę wsparcia (rodzina, przyjaciółka, psycholog - ktokolwiek). Nie powinnaś tkwić w tym sama. Nie wstydź się swoich uczuć i nie przejmuj płaczem. To normalne i to za jakiś czas minie. Mi pomogły wizyty u psychologa bo nie mam przyjaciół niestety. Pomogło mi też skupianie się na drobnych konkretnych codziennych czynnościach, typu dziś zrobię to lub tamto i tego się trzymać. Nic nie planuj w przyszłości, nie snuj marzeń o tym co by było gdyby to się nie wydarzyło bo mnie to strasznie zwalało z nóg. Dziś mam ponad roczne dziecko i jest moim największym szczęściem.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » zostawił mnie w ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024