Czy to juz jest jakies zaburzenie, psychiczne, emocjonalne?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to juz jest jakies zaburzenie, psychiczne, emocjonalne??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Czy to juz jest jakies zaburzenie, psychiczne, emocjonalne??

Co to jest, kiedy facet ma problemy z kontrolowaniem emocji, dusi w sobie dlugo a potem wybucha i juz sie nie kontroluje, wyzywa, przeklina, meczy psychicznie, szantazuje, nagaduje takich rzeczy ze hej, posuwa sie do przepychanek, plucia, wyrzucania mnie z domu, tak, jakby cos w niego wstapilo. Ja to nazywam - nakrecaniem sie, kiedy emocje u niego biora gore nad rozumem.
Mowi i robi rozne rzeczy, ktore ja swietnie pamietam, ale on - nie dosc ze nie pamieta, to jeszcze mi wmawia, ze on nigdy czegos takiego by nie powiedzial! To tak jakby pijak powiedzial, ze nie pamieta, bo mu sie film urwal.
Czy to sie kwalifikuje do jakichs zaburzen psychicznych??? Emocjonalnych?? Czy to normalne??
Powiedzial mi np, ze ja sie do jego kraju przeprowadzilam do niego, tylko po to, zeby go wykorzystac, miec dach nad glowa i jedzenie za jego koszt, do czasu az znajde prace i go zostawie, wiele razy mi to mowil i tym mnie meczyl. WIELE! A teraz mowi, ze nigdy czegos takiego nie powiedzial!! (Ja rzucilam wszystko, prace, kraj, i przenioslam sie do jego kraju by z nim byc)
Takze, 2 razy mowil o samobojstwie, jak mu o tym przypomnialam niedawno, to sie baaaardzo zdziwil, i mowil ze to niemozliwe!

I on uwaza, ze nie ma problemu, ani ze nie jest agresywny, bo mnei nie uderzyl..

Wczoraj w koncu ze mna zerwal, bo chyba przeczuwal, ze to ja z nim zerwe, bo juz mialam dosc. I jak to zrobil? Przez sms, potem maila, nagadal mi, ze to wszystko moja wina, ze to ja mam problem sama ze soba. Dodam, ze tak samo podsumowywal byle partnerki, ze go tak bardzo unieszczeliwily, kiedy on dawal im wszystko, ze go wykorzystaly, i na koniec, ze to ich wina, bo byly psychiczne, kazda o dziwo, miala jakis problem. Ja nie mowie, ze ja nie mam problemow, kto nie ma, ale jak tak mozna zwalic wine na kogos za upadek zwiazku? Kiedy ewidentnie samemu ma sie jakis problem???

Oczywiscie on dalej uwaza, ze nie ma problemu. Mi to tam juz musi zwisac i powiewac, trzeba sie pozbierac, ale tak z ciekawosci pytam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to juz jest jakies zaburzenie, psychiczne, emocjonalne??

Mary nie jest to normalne.
stwierdzenie: uwaza, ze nie ma problemu, ani ze nie jest agresywny, bo mnei nie uderzyl..
mozna miedzy bajki włożyć- przemoc psychiczna- zna takie pojęcie??

generalnie uważam że się nad Tobą zneca a pózniej znaczy gorzej- chyba że w ekspresowym tempie zacznie się leczyc.
nie bedzie Ci to zwisać nigdy- chyba że bedziesz go miała w poważaniu- a jesli tak bedzie nie bedziecie juz parą.

3

Powinno mi to zwisac, bo tyle razy ile on juz ze mna zrywal i mnie z domu wyrzucal, to sama sie w lancuchy zamkne, zeby do niego nie wrocic. wink

Ale czy jest w psychologii jakas nazwa na takie zachowanie? Zaburzenie? czy cokolwiek?

4

O ile dobrze widziałem w innym wątku zerwaliście. Ciesz się z tego i nie zastanawiaj jaka jest przyczyna jego zachowania. Najłatwiej jest agresję i przemoc tłumaczyć jakimiś zaburzeniami czy chorobą. A i możesz się pocieszyć, że odtąd nie będzie Tobie niszczył życia. Choć będzie je niszczył pewnie komuś innemu, a pocieszanie się cudzą krzywdą to nienajlepsze wyjście.
A jeśli nadal chcesz z nim być, to nie tylko on ma jakiś problem, ale Ty również.
Życzę siły i póki co gratuluję wyjścia na prostą, choć jak się czyta podobne historie, to nie zdziwiłbym się jeszcze gdyby nastąpił etap jego przyjścia na kolanach i błagania o wybaczenie.

Pozdrawiam

5

Lista objawów psychopatii według Cleckleya (nieznacznie zmodyfikowana):
Wyraźny urok zewnętrzny i przeciętna lub ponadprzeciętna inteligencja.
Nieobecność urojeń i innych zaburzeń myślenia.
Brak lęku czy innych ?neurotycznych? objawów. Często opanowanie, spokój i łatwość mówienia.
Niesolidność, ignorowanie zobowiązań, brak poczucia odpowiedzialności w sprawach zarówno małej, jak i dużej wagi.
Kłamliwość i nieszczerość.
Brak wyrzutów sumienia.
Antyspołeczne zachowania, które są niedostatecznie umotywowane i słabo zaplanowane, jakby wynikające z niezrozumiałej porywczości.
Słabość osądów i nieumiejętność uczenia się z przeszłych doświadczeń.
Chorobliwy egocentryzm, całkowite skoncentrowanie na sobie, niezdolność do prawdziwej miłości i przywiązania.
Ogólny niedostatek głębokich i trwałych emocji.
Brak prawdziwego wglądu, niezdolność spojrzenia na siebie oczami innych.
Brak wdzięczności za okazane szczególne względy, serdeczność i zaufanie.
Dziwaczne i ekscentryczne zachowania po spożyciu alkoholu i nie tylko ? wulgarność, opryskliwość, gwałtowne zmiany nastroju, wybryki.
Brak poważnych prób samobójczych.
Bezosobowe, prymitywne i powierzchowne życie seksualne.
Brak planów życiowych i niezdolność prowadzenia zorganizowanego życia, za wyjątkiem życia prowadzącego do klęski.

Psychopatia nie jest równoważna z ?antyspołecznością?. Wiele osób z psychopatią nie wchodzi w konflikt z prawem albo konflikty te są drobne i przypadkowe, nie zmienia to jednak faktu, że osobowość psychopatyczna może, i niejednokrotnie jest, podłożem poważnych zachowań kryminalnych.

Poczytaj, może coś z tego dopasujesz do swojego chłopaka, a swoją droga po co Ci psychologiczne określenie jego zaburzeń?

6

jestem w trakcie czytania książki "Psychopaci są wśród nas" i dodałabym jeszcze, że nie należy samemu próbować diagnozować swoich znajomych czy bliskich (chociaż w trakcie czytania nieraz przypominamy sobie ludzi, których spotkaliśmy na swej drodze i zaczynamy się zastanawiać czy aby nie byli oni psychopatami właśnie) ponieważ psychopatię bardzo trudno jest dostrzec człowiekowi nie doświadczonemu. Ponadto potrzeba długich i dokładnych badań przeprowadzonych przez kompetentnych lekarzy aby tą dysfunkcję potwierdzić.
Pamiętajmy o tym, że wiele z objawów psychopatii może również świadczyć o zaburzeniach emocjonalnych czy problemach w komunikacji międzyludzkiej.

MaryMary napisał/a:

Powinno mi to zwisac, bo tyle razy ile on juz ze mna zrywal i mnie z domu wyrzucal, to sama sie w lancuchy zamkne, zeby do niego nie wrocic. wink

Ale czy jest w psychologii jakas nazwa na takie zachowanie? Zaburzenie? czy cokolwiek?

Szanowna Pani,
postawienie diagnozy zaburzeń zachowania, względnie zaburzeń psychicznych i/lub emocjonalnych wymaga przeprowadzenia stosownych badań specjalistycznych. Trudno jest określić ewentualny problem Pani partnera na podstawie informacji zawartych w Pani poście.
Proszę pamiętać, że każdy specjalista, który wypowie się kategorycznie i jednoznacznie na ten temat na podstawie takich informacji zdradzi brak profesjonalizmu. A tym bardziej trudno oczekiwać, by diagnozę sformułowali inni forumowicze...

8

Nie ważne co mu jest,normalny nie jest na pewno.Ważne jest Byś była jak najdalej od niego i na tym powinnaś się teraz skupić.Zyczę powodzenia.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to juz jest jakies zaburzenie, psychiczne, emocjonalne??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024