Czy ten tekst jest despotyczny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy ten tekst jest despotyczny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Czy ten tekst jest despotyczny

Moj mąż mówi do mnie „rob to co do ciebie należy”.
Nigdy nie wydaje mi się ze
To co robię jest wystarczające a sam nie zrobi tak żeby nam było łatwiej zakończyć dzień.

Przieciez takie teksty są despotyczne czy jak

Wydaje mi się ze jest z
Domu gdzie kobieta ma zasuwać cały dom. Tylko ze zapomniał ze ja tez pracuje na cały etat.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy ten tekst jest despotyczny

Uzgodnijcie, jaki jest podział obowiązków domowych/życiowych między wami.
Wtedy, ty też będziesz go mogła dziennie  rozliczać z wykonanych prac.
Dotychczas mąż zachowuje się jak taki domowy GURU, a ty do roboty... niby też to jakiś podział już jest.

3

alusiq napisał/a:

Wydaje mi się ze jest z
Domu gdzie kobieta ma zasuwać cały dom.

Wydaje Ci się?
Wyszłaś za mąż za faceta, którego nie znasz?

Ciekawe co Tobą kierowało przy podejmowaniu decyzji, że właśnie ten facet a nie żaden inny będzie dla Ciebie najlepszą osobą na życie? Właśnie masz okazję to zweryfikować.

A tekst, którego używa Twój mąż, jest w pewnym sensie despotyczny, bo ma wydźwięk taki, że „wymaga bezwzględnego posłuszeństwa”. Ale czasy niewoli się skończył i masz wiele możliwości. Radzę zacząć od rozmowy, która jeszcze przed ślubem powinna mieć miejsce.

4

Zgadzam się z MagdaLeną.
Co komu należy robić w związku, od porozumienia w tej kwestii zależy.
Należy (tych leży, zależy i należy narobiło się) ustalić między sobą, co,  kto i w jakim zakresie jest zobowiązany do czego. Twardo stanąć przy swoim, by doprowadzić do partnerstwa. Bo na tym prawdziwy związek obecnie powinien się opierać.

5

alusiq napisał/a:

Moj mąż mówi do mnie „rób to co do ciebie należy”.

Na pewno takie słowa są niezbyt uprzejme.
Czy są "despotyczne" ? To zależy. Jeżeli ustaliliście jakiś podział obowiązków w gospodarstwie domowym, on się z nich wywiązuje a Ty nie, to te słowa choć niezbyt grzeczne mogą byc uzasadnione (piszę "mogą być uzasadnione", bo to co opisałaś to dla mnie trochę za mało, żeby mieć tu jakieś konkretne zdanie).
Jeżeli uznać je za uzasadnione, nazywanie go "despotą" zaognia w niepotrzebny sposób sytuację, ponieważ w jego mniemaniu on nie jest "despotą"- tylko po prostu robi co do niego należy (to co jak rozumiem kiedyś uzgodniliście), i oczekuje że i Ty będziesz to robić.
W takim razie, w jego oczach Ty atakujesz go dlatego, żeby odwrócic uwagę od tego, że sobie z czymś nie radzisz. Taka Twoja taktyka raczej nie pomoże ci w osiągnięciu jakiegoś sensownego kompromisu.
Na Twoim miejscu nie koncentrowałbym się na nim, ale na Twojej trudności w ogarnięciu swojej części obowiązków.

Skoro uważasz, że podział obowiązków jest niesprawiedliwy, to uczciwie przyznaj że nie radzisz sobie z nimi (z taką ich ilością), jesteś przeciążona, a sytuacja wymaga skorygowania tego kto co robi w domu. Dla dobra Was obojga.

Dopiero jego reakcja na Twoją prośbę o zmianę dotychczasowego stanu rzeczy, pozwoli na dokładniejszą ocenę jego postepowania.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy ten tekst jest despotyczny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024