Dobra para, dobry związek - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dobra para, dobry związek

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Dobra para, dobry związek

W jednym z serwisów internetowych przeczytałam tekst o tzw. dobrej parze. Nie będę przytaczać jego fragmentów, z którymi notabene bardzo się zgadzam, ale chciałabym zapytać jak Wy to pojęcie rozumiecie? Jakie czynniki są dla Was ważne, abyście mogli powiedzieć, że Wasz, albo - w ogólnym ujęciu - czyjś, związek jest dobry? W jaki sposób partnerzy muszą się traktować, rozwiązywać konflikty, na czym się skupiać, o co dbać, a co odpuszczać, żeby miało to szansę na powodzenie i wysoką jakość?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dobra para, dobry związek

Związek jest dobry, gdy ludzie są ze sobą szczesliwi, gdy ich wzajemne potrzeby i pragnienia są zaspokojone. Przynajmniej ja to tak widzę.

3

Cyngli napisał/a:

Związek jest dobry, gdy ludzie są ze sobą szczesliwi, gdy ich wzajemne potrzeby i pragnienia są zaspokojone. Przynajmniej ja to tak widzę.

Najważniejsze jest chyba faktycznie to co pisze Cyngli, czyli żeby wzajemne potrzeby były w miarę zaspokojone (bo całkowicie to się naprawdę bardzo rzadko zdarza). Gdy tak się nie dzieje to zaburza się pewien balans w związku i wszystko zaczyna się sypać. A jakie są te potrzeby to już kwestia indywidualna.

Dobry związek to przede wszystkim szacunek, partnerstwo, lojalność i jak wspomniała Cyngli, wzajemne zaspakajanie potrzeb i pragnień. To wzajemna troska i poczucie bezpieczeństwa.
W takim związku każde ma własną przestrzeń, nie ma zaborczości, ceni się wzajemne zainteresowania.
Dobry związek to umiejętność spędzana ze sobą czasu. To rozwiązywanie konfliktów bez rzucania talerzami, o wyzwiskach nie wspomnę.

Dla mnie dobry związek, to taki związek w którym nie czuję się połową jabłka, tylko całością jako jednostka. Druga osoba może być moim dopełnieniem ale nie uzupełnieniem. W dobrym związku ludzie patrzą w tym samym kierunku, okazują sobie czułość i stoją za sobą murem. Kiedy jedno jest na dole, drugie dźwiga je do góry.

5

Na pewno ważne jest, żeby wzajemne potrzeby były zaspokajane, ale żeby mogły być, to jeszcze trzeba umieć je komunikować, dając w ten sposób drugiej stronie szansę na zmianę, jeśli ta jest potrzebna. Kolejna kwestia - konflikty są nieuniknione i to jakby wpisuję w ryzyko, ale ważne, żeby potrafić je w sposób cywilizowany i konstruktywny rozwiązywać. Jedno i drugie wynika oczywiście z umiejętności i chęci rozmowy.
Dla mnie bardzo istotna jest tzw. uważność na drugiego człowieka, umiejętność odczytywania kiedy potrzebne jest mu wsparcie, a kiedy chwila oddechu. Trzeba się też zwyczajnie lubić, o szacunku nie wspominając, bo bez tego nie ma szans na dobry związek.

6 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2019-07-16 16:58:51)

Dobry związek, hm?
Pytanie brzmi: dobry czy też idealny? Choć wiadomo, że ciężko znaleźć na tym świecie coś idealnego smile

Z pewnością kluczowe są: wzajemny szacunek, zaufanie, lojalność, wsparcie, umiejętność komunikacji, przyjaźż i poczucie bezpieczeństwa. Niebagatelną rolę odgrywa zgodność charakterów, wspólne wartości, poglądy i często też zainteresowania smile W moim środowisku sporo par połączyła wspólna pasja a właściwie to zawód:) Przynajmniej jedno zrozumie drugie, jak się wstaje o 4 rano i idzie z lornetką do lasu smile

7 Ostatnio edytowany przez nudny.trudny (2019-07-17 03:48:55)

Olinka napisał/a:

Jakie czynniki są dla Was ważne, abyście mogli powiedzieć, że Wasz, albo - w ogólnym ujęciu - czyjś, związek jest dobry? W jaki sposób partnerzy muszą się traktować, rozwiązywać konflikty, na czym się skupiać, o co dbać, a co odpuszczać, żeby miało to szansę na powodzenie i wysoką jakość?

w moim przypadku dużo cierpliwości i wyrozumiałości to duża część sukcesu;)z dziewczyną która mnie wyśmiewała i często irytowała się, relacja nie przetrwała długo

Olinka napisał/a:

Trzeba się też zwyczajnie lubić, o szacunku nie wspominając, bo bez tego nie ma szans na dobry związek.

Dokładnie Olinko, lubienie się jest jedną z najważniejszych rzeczy smile

9

Hm..., to chyba też momenty bezbłędnie wyłapywane przez partnera wymagające jego uwagi... jak coś w ten sposób działa to już bardzo dużo działa jak mi się wydaje smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dobra para, dobry związek

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024