Byłem u spowiedzi, i chciałbym przyjmować komunię przez dłuższy czas niz jedna niedzielę, przynajmniej dopóki nie popełnie grzechu cieżkiego, i staram się tego nie robić. Ale wynikł pewien problem, grzech myśli, pożadliwości. Zrobiło się ciepło, dziewczyna coraz bardziej rozebrane na ulicy. Żyję w czystości, i niestety jak mam okazję to patrzę, np w kolejce w sklepie, i....mam różne myśli nieskromne, one same wchodzą mi do głowy, jeśli np dziewczyna ma krótką sukienkę czy spodniczke, i spojrzę na nogi to zaraz pojawia mi się obraz w myśli co jest tam pod sukienką, etc,czy to dyskwalifikuje mnie z przyjmowania komunii?
Byłem u spowiedzi, i chciałbym przyjmować komunię przez dłuższy czas niz jedna niedzielę, przynajmniej dopóki nie popełnie grzechu cieżkiego, i staram się tego nie robić. Ale wynikł pewien problem, grzech myśli, pożadliwości. Zrobiło się ciepło, dziewczyna coraz bardziej rozebrane na ulicy. Żyję w czystości, i niestety jak mam okazję to patrzę, np w kolejce w sklepie, i....mam różne myśli nieskromne, one same wchodzą mi do głowy, jeśli np dziewczyna ma krótką sukienkę czy spodniczke, i spojrzę na nogi to zaraz pojawia mi się obraz w myśli co jest tam pod sukienką, etc,czy to dyskwalifikuje mnie z przyjmowania komunii?
Pożądanie to nie grzech tylko naturalna reakcja twojego organizmu na bodźce zewnętrzne. W tym przypadku stymulantem twojego układu nagrody jest lub są kobiety. A dokładnie to piersi i pośladki. Czysta biologia kolego. Nie ma się z czego spowiadać. Im szybciej to zrozumiesz tym lepiej dla ceibie. W przeciwnym razie zostaniesz seksualnym frustratem.
W pojęciu grzechu bardzo ważna też jest wola. To jest trochę jak z przestępstwem. Zupełnie inna sprawa jeśli kupisz świadomie kradziony przedmiot, a inna jeśli kupisz przedmiot i później okaże się że był kradziony. Co innego jak pijany jedziesz i kogoś zabijesz, a co innego jak na skutek niespodziewanej awarii twój samochód zboczy z toru jazdy i kogoś zabijesz. Niby efekt ten sam, ale czynnik premedytacji zmienia kwalifikacje zdarzenia.
Jeśli kobieta budzi twoje pożądanie, to jest biologia. Nie wygrasz z tym. Jeśli z powodu tegoż pożądania będziesz dążył do seksu, to już pojawia się element twojego wyboru i będzie to grzech.
Nie jestem teologiem, ani znawcą Pisma. Staram się w swoim widzeniu Boga unikać wizerunku okrutnika który stworzył ludzi takich jakimi są tylko po to żeby się nad nimi pastwić zakazami których i tak nie są w stanie dotrzymać. Jeśli to faktycznie miałoby tak wyglądać, to i tak nie miałbym u niego szans. Wolę wizerunek dobrego ojca który kiedyś przyjął ludzka postać aby pokazać że jest jednym z nas i potrafi nas zrozumieć, a nasze starania i intencje są więcej warte niż przestrzeganie listy regułek które są nam dane przez tego czy innego faryzeusza.
Dziękuję wam, za odpowiedzi
Grzech ciężki musi być w pełni dobrowolny, świadomy i dotyczyć ciężkiej materii. Jeżeli te myśli pojawiają się bez Twojej pełnej zgody na nie, to wtedy jest to grzech lekki i możesz przyjmować Komunię świętą bez natychmiastowej spowiedzi. Ale przy następnej spowiedzi świętej warto wyznać ten grzech, bo częsta spowiedź z grzechów lekkich oczyszcza i umacnia duszę, wspiera w rozwoju duchowym. Dlatego na spowiedzi dobrze jest wyznawać nie tylko grzechy ciężkie, ale lekkie też.
Myślę, że skoro żyjesz w czystości, a takie myśli nie są od Ciebie zależne, czy też walczysz z nimi, gdy się pojawiają to spokojnie możesz na razie podchodzić do Komunii św, bo to nie jest grzech w pełni dobrowolny. Ale na następnej spowiedzi to wyznaj.
Z Panem Bogiem.