kradzież telefonu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: kradzież telefonu

Sprawa jest o tyle dziwna, że cały czas widzę lokalizację mojego telefonu a policja milczy.
Tydzień temu skradziono mi w galerii telefon (iphone7) posiadał wszelkie blokady i namierzanie lokalizacji. Na kamerach widać kto i kiedy mi go zabiera ze stolika podczas gdy ja odwracam się za córką, oraz dokąd odchodzi. Sprawę niezwłocznie zgłosiłam policji, ale oni milczą.
Myślicie że takie telefony są w ogóle odzyskiwane przez policję? Przecież na dobrą sprawę mają wszystko jak na dłoni. Ktoś używa mojego telefonu bo od tygodnia zmienia lokalizacje (przemieszcza się) lecz jest wciąż w tym samym mieście.
Czy ktoś z was miał podobną sytuację? Czy policji udało się odzyskać telefon? Przecież to nie może być tak że złodziej bezkarnie bawi się moim telefonem a policja nic z tym nie robi... Może dla nich to błacha sprawa, ale dla mnie ten telefon miał dużą wartość (kupa zdjęć, kontaktów, zapisków).
Myślicie że powinnam mieć nadzieję, że policja coś z tym zrobi czy raczej nie mam na co liczyć?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2019-03-10 00:45:46)

Odp: kradzież telefonu

Nie wiem, jak to jest z kradzieżą. Ja miałam do czynienia z innym czynem karalnym. Otrzymałam taką informację od policji - ponieważ osoba zaprzestała czynności karalnych, jej nazwisko nie może mi być ujawnione. Dla mnie absurd. Powinien być ukarany, np. poprawczakiem (bo to osoba nieletnia).

3

Koleżance ukradli telefon z szafki w pracy. Widocznie ktoś miał praktykę i potrafił otworzyć. Oczywiście zgłosiła, i kierownictwu, i na policję, telefonu nie znaleziono. Na monitoringu w firmie podobno nie było nic widać. Moim zdaniem dałoby się prześledzić, kto się do tych szaf zbliżał i wyeliminować osoby po kolei.
Policja raczej nie zawraca sobie tyłka kradzieżami telefonów, smutne ale prawdziwe. "Niska szkodliwość", podobnie, jak okradzenie emerytki przez naciągacza chodzącego po domach.

4

Nie skradziono mi telefonu, ale padłam kiedyś ofiarą oszustwa - zapłaciłam za towar, który do mnie nie dotarł, a sprzedawca uciął jakikolwiek kontakt ignorując mailowe zapytania i próby połączenia się przez telefon. Kwota była niewielka, ale chodzi o zasadę, dlatego wydrukowałam wszystko co miałam dostępne i udałam się z tym na policję. Zgłoszenie przyjęto i już następnego dnia u delikwenta pojawił się dzielnicowy. Tuż po tym ja z kolei dostałam zapytanie czy życzę sobie wysyłkę towaru, czy zwrot wpłaconej kwoty. Sprawa została też z automatu (przez policję) zgłoszona do prokuratury, ale z uwagi na niską szkodliwość czynu oraz naprawę szkody, umorzono ją.

Mam nadzieję, że uda Ci się odzyskać telefon, ale tak na przyszłość - wszystkie cenne dane i zdjęcia warto przesyłać do chmury. Gdyby nie to, to podczas awarii swojego urządzenia już straciłabym wszystkie fotki, które nie zostały zrzucone na komputer. W chmurze zapisuję też wszystkie kontakty i treść sms-ów. Naprawdę warto z tej możliwości korzystać.

5

Kiedyś zostawiłam telefon w sklepie w koszyku. Następna osoba weszła do sklepu i wzięła sobie ten mój telefon.
W sklepie były kamery.
Zgłosiłam na policję i po przejrzeniu kamer już było wiadomo, kto go sobie przywlaszczyl.
To osoba z tej samej miejscowości, to nie było problemu z rozpoznaniem i odszukaniem jej.
Policja pojechała do domu tej osoby i odzyskała mój telefon. Choć wypierala się, że nie wzięła żadnego telefonu. Ale po oświadczeniu, że są nagrania w końcu się przyznała.
Policja poinformowała, że mogę sama założyć sprawę tej osobie, ale ja odpuściłam.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024