Tu na ziemi nie obejmiemy swym umysłem potęgi Boga, nawet sercem tylko niektórym udaje się do tych tajemnic zbliżyć.
To oczywiste, bo czy można ogarnąć Wszechmoc która stworzyła człowieka i cały wszechświat.
Jak dla mnie w Piśmie Św. wszystko jest ważne. Nie wystarczy wybrać jeden tylko fragment. Trzeba znać całość.
Odnośnie Pisma Św. chcę dodać, że Słowo to jest żywe to znaczy ma wielką moc przemiany serca człowieka kiedy się je czyta i kontempluje.
Tak samo jak adoracja Najświętszego Sakramentu. Kiedy jesteś stroskany i chory przychodź przed Najświętszy Sakrament, klękaj i trwaj przy Nim, a Pan dopełni resztę.
Moim skromnym zdaniem sama wiara to za mało.
Pismo mówi:
Prawo wolności
10 Choćby ktoś przestrzegał całego Prawa, a przestąpiłby jedno tylko przykazanie, ponosi winę za wszystkie. 11 Ten bowiem, który powiedział: Nie cudzołóż!, powiedział także: Nie zabijaj!5 Jeżeli więc nie popełniasz cudzołóstwa, jednak dopuszczasz się zabójstwa, jesteś przestępcą wobec Prawa. 12 Mówcie i czyńcie tak, jak ludzie, którzy będą sądzeni na podstawie Prawa wolności6. 13 Będzie to bowiem sąd nieubłagany dla tego, który nie czynił miłosierdzia: miłosierdzie odnosi triumf nad sądem7.
Wiara bez uczynków jest martwa
14 Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić?8 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą9.
20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? 21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym?10 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość11, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary12. 2
5 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich13, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
Łudzenie samego siebie
21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
"A do grzesznika Bóg mówi: Czemu wyliczasz moje przykazania i masz na ustach moje przymierze ty, co nienawidzisz karności i moje słowa zrzuciłeś z siebie?.
Z drugiej jednak strony człowiek, który prawdziwie wierzy w Boga, w chwili przejścia, kiedy stanie przed obliczem Jezusa, wybierze Go, dzięki wierze właśnie w miłosierdzie Boga nie potępi siebie mimo, że ujrzy całą swą grzeszność i dlatego Bóg też go nie potępi. Będzie mógł oczyścić się w czyśćcu właśnie i kiedyś stanąć przed obliczem Boga.
Według mojej wiedzy każdy kto uzna swój grzech i żałuje za niego z serca może dostąpić zbawienia.
10 Słuchajcie słowa Pańskiego, wodzowie sodomscy,
daj posłuch prawu naszego Boga, ludu Gomory!
(...)
15 Gdy wyciągniecie ręce,
odwrócę od was me oczy.
Choćbyście nawet mnożyli modlitwy,
Ja nie wysłucham.
Ręce wasze pełne są krwi.
16 Obmyjcie się, czyści bądźcie!
Usuńcie zło uczynków waszych
sprzed moich oczu!
Przestańcie czynić zło!
17 Zaprawiajcie się w dobrem!
Troszczcie się o sprawiedliwość7,
wspomagajcie uciśnionego,
oddajcie słuszność sierocie,
w obronie wdowy stawajcie!
18 Chodźcie i spór ze Mną wiedźcie! -
mówi Pan.
Choćby wasze grzechy były jak szkarłat,
jak śnieg wybieleją;
choćby czerwone jak purpura,
staną się jak wełna.
19 Jeżeli będziecie ulegli i posłuszni,
dóbr ziemskich będziecie zażywać.
20 Ale jeśli się zatniecie w oporze,
miecz was wytępi».
Pan powiedział do Św. Faustyny:
"Im większy grzesznik, tym ma większe prawa do miłosierdzia Mojego" (Dz 723).
"Niech się nie lęka zbliżyć do Mnie żadna dusza, chociażby grzechy jej były jako szkarłat" (Dz 699).
"Niechaj się nie lęka do Mnie zbliżyć dusza słaba, grzeszna, a choćby miała więcej grzechów niż piasku na ziemi, utonie wszystko w otchłani miłosierdzia Mojego" (Dz 1059).
"Niech pokładają nadzieję w miłosierdziu Moim najwięksi grzesznicy. Oni mają prawo przed innymi do ufności w przepaść miłosierdzia Mojego. Córko Moja, pisz o Moim miłosierdziu dla dusz znękanych. Rozkosz sprawiają Mi dusze, które się odwołują do Mojego miłosierdzia. Takim duszom udzielam łask ponad ich życzenia. Nie mogę karać, chocby był największym grzesznikiem, jeżeli on się odwołuje do Mej litości, ale usprawiedliwiam go w niezgłębionym i niezbadanym miłosierdziu swoim" (Dz 1146).
"Duszo w ciemnościach pogrążona, nie rozpaczaj, nie wszystko jeszcze stracone, wejdź w rozmowę z Bogiem swoim, który jest miłością i miłosierdziem samym" (Dz 1486).
"Choćby dusza była jak trup rozkładająca się i choćby po ludzku już nie było wskrzeszenia, i wszystko już stracone - nie tak jest po Bożemu, cud miłosierdzia Bożego wskrzesza tę duszę w całej pełni" (Dz 1448).
"Wszelka łaska wypływa z miłosierdzia i ostatnia godzina pełna jest miłosierdzia dla nas. Niech nikt nie wątpi o dobroci Bożej; choćby grzechy jego były jak noc czarna, miłosierdzie Boże mocniejsze jest niż nędza nasza. Jednego trzeba, aby grzesznik uchylił choć trochę drzwi serca swego na promień łaski miłosierdzia Bożego, a resztę już Bóg dopełni" (Dz 1507).
A skoro dzięki bożemu miłosierdziu nawet największy grzesznik, który dozna skruchy może być zbawiony, to musi być czyściec tam w zaświatach, bo inaczej gdzie miałby odpokutować swoje winy? Poza tym jest w wizjach świętych, uznanych przez Kościół. Dla mnie Chrystus, Jego Kościół, Jego Słowo, Jego Matka i Jego święci to harmonijna całość.
O jednym chcę jeszcze wspomnieć, a mianowicie o miłości. Każdy akt miłości ma w oczach Boga nieskończoną wartość. Co jest tym aktem? To każda rzecz uczyniona bezinteresownie dla dobra drugiego człowieka. To słowo pocieszenia, to uśmiech, życzliwość, wyrozumiałość, wdzięczność, dobra myśl, szczere życzenia, użyczanie ze swego i pomoc, tak o której nikt nie wie, również modlitwa i ofiarowanie swego cierpienia.
Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. 3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, 4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
Na sądzie wartość będą miały tylko i wyłącznie te uczynki, które uczyniliśmy nie dla siebie ale dla innych i dla Boga.
Co nas będzie obciążać? To nienawiść i brak przebaczenia. Te najtrudniej w sobie pokonać. Oplatują one serce jak mrok, odbierają radość i zdrowie, a w końcu uniemożliwiają zbawienie, bo jak mogę prosić Boga o wybaczenie skoro sam nie przebaczyłem?
O wartości pracy
Tak jak we wszystkim tak i w pracy konieczny jest umiar.
Uczciwe wypełnianie swoich obowiązków czy to rodzinnych czy zawodowych jest miłe w oczach Boga. A kiedy trud ich wykonania skłdamy Bogu w ofierze, ma ona wysoką wartość.
Obowiązek jest na równi z modlitwą i dobrym uczynkiem.
Jednak kiedy w pogoni za pieniądzem, coraz lepszym samochodem, domem, wczasami, strojami, pracujemy coraz więcej zaniedbując własny rozwój duchowy i czas przeznaczony dla rodziny, popełniamy grzech.
Nikt nie może dwom panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie.
A jeżeli ktoś ma tak bystry umysł, że z łatwością może zarabiać pieniądze, ma obowiązek pomóc temu bratu, który jest mniej zdolny, ułomny, zaniedbany, głodny i bezdomny.
O tyle bowiem jego talent ma wartość o ile przyczyni się do budowania królestwa bożego.