Strach przed ciążą - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Strach przed ciążą

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Strach przed ciążą

Ciężka sprawa.
Kocham dzieci, bardzo chciałabym być mamą, z mężem wiedzieliśmy, że będziemy rodzicami ale..panicznie boję się bycia w ciąży i choroby dziecka.
Nie boję się porodu, tzn wiadomo nie nieznane ale to nie jest lęk o to.
Nie dopuszczam do siebie myśli, ze dziecko będzie zdrowe, nie potrafię..
W mojej rodzinie ani męża nie ma dzieci z niepełnosprawnościami, wszystko jest dobrze. Żadnych tragedii, wszyscy szczęśliwi. Tylko ja siebie tak dobijam.
Siostra powiedziała mi, ze nie każda kobieta ma instynkt i powinna być matką. Zabolało mnie to okrutnie, i co raz bardziej uświadamiam sobie, że czas mi ucieka (mam 29 lat) a ten lęk mnie gnębi.
Nie stronie od zbliżeń ale zawsze z zabezpieczeniem.
Czytałam o lęku przed ciążą, ale tam chodzi bardziej o lęk przed samym porodem i bólem. A lęk przed chorym dzieckiem? Ja widzę tylko cierpienie i ból ..

P.S. Proszę nie pisać o aborcjach itp, ja jestem za życiem, tylko lęk blokuje mnie przed otwarciem się na nie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Strach przed ciążą

Wybierz się do psychologa, jeżeli nie jesteś w stanie sama pozbyć się irracjonalnych lęków.

Abstrachując od siebie dodam, że jestem osobą niepełnosprawną w skutek wypadku (miałam 3 lata), chodziłam do szkoły integracyjnej i powiem szczerze, że życie takich osób wcale nie jest pasmem bólu i cierpienia. Wielu jest zaradnych i robi co tylko może, żeby być w jak największym stopniu samodzielnym. Wszystko zależy od rodziców i od ich pracy (której jest trochę więcej niż w przypadku dzieciaków zdrowych.) nad dzieckiem, rechabilitacją oraz wychowaniem. To zdrowi ludzie jedynie widzą w ich życiu jedynie ból i cierpienie, bo to oni najczęściej lubią się nad sobą użalać.

3

Wiele kobiet ma takie irracjonalne lęki. Tak jak wyżej - rozmowa z psychologiem + zwyczajne badanie, czy wszystko jest u Ciebie w porządku. Do ciąży można się przygotować, jak i podczas samej ciąży dbać o wszystkie aspekty. Ważny jest też lekarz prowadzący ciążę i szpital, w którym odbędzie się poród. Nie martw się. O to wszystko można zadbać wcześniej.

4

Nie jestem w stanie opanować tych lęków. Nie potrafię mysleć om szczęściu z tym dzieckiem. Tylko wmawiam sobie same katastrofy. Codziennie modlę sie i zmianę myślenia ale ten strach mnie paraliżuje..

czolgistka napisał/a:

Nie jestem w stanie opanować tych lęków. Nie potrafię mysleć om szczęściu z tym dzieckiem. Tylko wmawiam sobie same katastrofy. Codziennie modlę sie i zmianę myślenia ale ten strach mnie paraliżuje..

A więc nie tylko się módl, tylko skorzystaj z pomocy specjalisty. Wymodliłaś sobie, że na tym forum dostaniesz taką radę, skorzystaj smile
Nie psuj sobie życia, każda kobieta w ciąży (tak mi się wydaje, że raczej każda) ma pewnego rodzaju lęki, czy nie jest coś nie tak z dzieckiem. Ale jeśli tylko to powstrzymuje Cię przed zajściem w ciążę, to po prostu daj sobie pomóc smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Strach przed ciążą

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024