Gwałt, molestowanie i rozmowa z menadżerem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Gwałt, molestowanie i rozmowa z menadżerem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Classic88 (2018-08-25 14:54:05)

Temat: Gwałt, molestowanie i rozmowa z menadżerem

Ostatnio zmagam się z trudną sytuacją z pracy. Chciałabym Wam o tym opowiedzieć i poprosić Was o pomoc, wsparcie, słowa otuchy, cokolwiek, z góry dziękuję za każdą formę pomocy.

Ostatnio w pracy zatrudnili młodego mężczyznę. Z początku wydawał się być miłym i pracowitym chłopakiem. Jednak później zaczął się wobec mnie dziwnie zachowywać. Najpierw próbował mnie podrywać, szukał ze mną kontaktu, jednak ja to ignorowałam i później zaczął kierować w moją stronę niestosowne seksualne żarty. Bardzo angażuję się w swoją pracę, on to widział i mówił np. że potrzebuję penisa aby się zrelaksować lub brakuje mi bara bara i tak zachowywał się przez kilka dni. Te żarty są dla mnie szczególnie obrzydliwe jako że w w wieku 7 lat byłam molestowana seksualnie przez sąsiada, w wieku 19 lat byłam molestowana przez ginekologa, który mnie tak dotykał, że mnie rozdziewiczył, pół roku później zostałam zgwałcona przez chłopaka który jak myślałam był moim przyjacielem przez kilka lat, a w wieku 23 lat zostałam zgwałcona przez nieznanego mi chłopaka na imprezie, prawdopodobnie wypiłam piwo do którego dodano tabletkę gwałtu, bo straciłam przytomność, gdy się ocknęłam byłam otumaniona, a on robił ze mną co chciał przez kilka godzin.

Nikt w pracy nie zna mojej przeszłości. Ogólnie w pracy byłam przygnębiona i bardzo smutna. Wreszcie jeden z moich kolegów zapytał mnie co się stało i powiedziałam że tamten gnojek żartuje ze mnie. Mój kolega od razu wezwał teamlidera i menadżera, ja opowiedziałam o wszystkim. Niestety efekt jest taki, że mój kolega stracił pracę a ja musiałam zmagać się dalej z tamtym gnojkiem, który już nie kierował do mnie seksualnych żartów, ale innego typu. Za każdym razem zgłaszałam sprawę do menadżera i teamlidera o zachowaniu tamtego osobnika, jednakże oni tylko upominali go i lekceważyli mój problem z tym gnojkiem.

Pewnego dnia nie wytrzymałam i sprawę zgłosiłam do głównego menadżera i głównej menadżer. Niestety nie miałam dowodów ani wystarczającej ilości świadków, aby można było zrobić cokolwiek z gnojkiem, a chłopaki zeznawali zupełnie coś innego niż ja, więc ostatecznie nie podjęto żadnych konkretnych kroków, robiono wszystko by sprawa ucichła.

Jednak zdarzył się cud i gnojek tydzień później sam zwolnił się z pracy. Postanowiłam więc poprosić o rozmowę z teamliderem i menadżerem by opowiedzieć im o mojej przeszłości, by następnym razem bardziej rozumieli mój problem gdyby pojawiła się podobna sytuacja. Oni nie wiedzą, czego rozmowa będzie dotyczyć, wyjaśniłam im tylko że chcę porozmawiać o czymś ważnym i wyjaśnić pewne kwestie. Ogólnie zgodzili się na rozmowę, jednak wciąż coś jest nie tak....

Nasza rozmowa miała odbyć się wczoraj, jednak nie odbyła się, ponieważ jeden z nich (teamlider) ciągle gdzieś uciekał, coś załatwiał... Postanowiłam z menadżerem że rozmowę przeprowadzimy na spokojnie po moim urlopie (czyli za 3 tygodnie).

Wiem, że oni nie wiedzą nic o mojej przeszłości, ale boli mnie to jak ludzie lekceważąco podchodzą do pewnych spraw.

Jeśli macie jakieś pomysły, jak zachęcić ich do rozmowy gdyby znowu wymigywali się od niej, jak poradzić sobie w tej sytuacji, co robić, co mówić, może jacyś mężczyźni chcieliby się wypowiedzieć w tej kwestii? Wy patrzycie inaczej na różne sprawy... Ogólnie jeśli ktoś chciałby mi cokolwiek napisać, dodać otuchy, pomóc, będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Gwałt, molestowanie i rozmowa z menadżerem

To nie jest ich sprawa, a z takiej rozmowy nic pozytywnego nie wyniknie.

3 Ostatnio edytowany przez troll (2018-08-25 15:06:13)

Zrobisz co będziesz chciała, ale jak mogę coś doradzić, nie wyciągaj swoich prywatnych brudów w pracy. Menadżer, teamleader, czyli pracujesz w korporacji. Korporacja potrzebuje robotów, nie ludzi. Jak trybik nie pasuje, to się go usuwa i zastępuje pasującym. Choć generalnie praca to nie miejsce na leczenie kłopotów osobistych. Pamiętaj że twoi szefowie mają swoje życie, targety, innych pracowników. Tak naprawdę, każdy taki przypadek jak twój, to po prostu kolejny problem do rozwiązania.
Na przyszłość- na molestowanie są paragrafy. Z twoją przeszłością, kupiłbym sobie dyktafon. Jak jakiś dupek będzie notorycznie robił tak jednoznaczne uwagi, wystarczy je nagrać i przekazać organom ścigania.
A twoje traumy leczylbym z dobrą przyjaciółką (ale nie po prostu koleżanką, a prawdziwą przyjaciółką) albo psychologiem. Poszukaj jakiejś terapii grupowej, grupy wsparcia, miejsca poza pracą, gdzie będziesz mogła się otworzyć i przerobić swoje traumy.

4

Witajcie moi Drodzy, dziękuję za Wasze komentarze. Zdecydowałam się powiedzieć o wszystkim, gdyż sprawa jest bardziej skomplikowana. O mały włos sama nie straciłam pracy przez tę sytuację, gdyż ostatecznie jak stwierdzono wszystko wygląda tak, że to ja mam problemy z ludźmi i nie panuję nad emocjami. Poza tym znam sytuację dziewczyny, która była w podobnej sytuacji i niestety ona straciła pracę, była poraniona i zgwałcona w dzieciństwie i wyrzucono ją z pracy gdyż uznano ją za zbyt emocjonalną... Dlatego chciałabym wyjaśnić moim dowodzącym skąd we mnie te emocje. Poza tym gdyby nie sympatia mojego głównego menadżera do mnie i gdyby nie moje zaangażowanie w pracy (po urlopie czeka mnie awans), wyrzucono by mnie na bank tak jak tamtą dziewczynę... Dodatkowo w naszym departamencie pracuje niewiele osób i tylko kilkoro z nas ma umowę o pracę na stałe, reszta pracowników jest tylko z nami sezonowo. W związku z tym mam bliskie stosunki z menadżerem i teamliderem (ogólnie bliższe niż jak to bywa w innych firmach), znamy ogólnie swoje problemy i słabości, jedynie nie mówiłam o tej mojej seksualnej przeszłości, do tej pory nie widziałam takiej potrzeby. Ogólnie ten gnojek przyszedł i wiele popsuł, oczernił mnie bardzo, broniłam się  przed nim a on się mścił i robił ze mnie wariatkę, na szczęście odszedł i chcę powiedzieć o tym, co mnie spotkało, byśmy znowu trzymali się razem blisko jako zgrana ekipa, jak to było przed pojawieniem się tego gnojka... hmm to niesamowite jak jeden człowiek potrafi wiele popsuć. Jeśli ktoś chciałby coś dodać, zapraszam do dyskusji

5

Praca to praca - nie przynoś tam swoich problemów i traum z dzieciństwa. Zachowuj się profesjonalnie. Praca to nie miejsce ani czas, a współpracownicy czy szefostwo to nie ludzie na takie rozmowy. JA sobie nie wyobrażam opowiadać przełożonemu o molestowaniu czy innych traumach. Co ich to, na dobrą sprawę, obchodzi?

Jak chcesz o tym z kimś pogadać to idź do terapeuty. śmiem też wątpić w Twoją wielką komitywę z managerem i wielką przyjaźń, bo jednak nie zribili za wiele by pomóc Ci w pracy, gdy byłaś molestowana.

Nie mów za dużo bo rozniesie się to po biurze i będą z tego tylko kłopoty, plotki i głupie żarty.
Wytłumacz jedynie swoje zachowanie faktem, że w przeszłości byłaś molestowana seksualnie (żadnych szczegółów) i na podobne zachowania reagujesz alergicznie. Zaproponuj by wzorem innych firm zrobili przy okazji szkolenie na temat molestowania w pracy.
A na drugi raz nagrywaj podobne zachowania (kamera, dyktafon) to ważny argument dla szefa a nawet dla sądu (można pozwać firmę, że to toleruje).

7

Ale dluga ta bajka

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Gwałt, molestowanie i rozmowa z menadżerem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024