Mój eks jest obecnie w szpitalu w bardzo poważnym stanie,jego konkubina (są ze sobą 4 lata) chce jak najszybciej,poniekąd zmusić go do ślubu,żeby otrzymać w razie czego rentę po nim.
Jak to wygląda prawnie,czy musi mieć jakiś staż małżeński,czy wystarczy wziąć ślub i już wszystko się jej należy?
Żona to żona. Nie ważne czy 10 minut czy 25 lat.
3 2018-06-24 22:05:53 Ostatnio edytowany przez evada (2018-06-24 22:08:22)
Mój eks jest obecnie w szpitalu w bardzo poważnym stanie,jego konkubina (są ze sobą 4 lata) chce jak najszybciej,poniekąd zmusić go do ślubu,żeby otrzymać w razie czego rentę po nim.
Jak to wygląda prawnie,czy musi mieć jakiś staż małżeński,czy wystarczy wziąć ślub i już wszystko się jej należy?
Staż małżeński chyba nie ma znaczenia, ale ma znaczenie ile wdowa ma lat, ma znaczenie czy są dzieci małoletnie zmarłego (również te z poprzednich związków), szczegółowe info. u źródła czyli w zus-ie.
świadczenie o którym Pani pisze to renta rodzinna, warunki jej otrzymania są dość jasne proszę sprawdzić. Staż małżeński nie ma znaczenia
Renta przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub gdy nie ma pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania dzieci. Staż małżeński nie ma znaczenia.
Na rentę po mężu byłam za młoda,całość renty otrzymał mój uczący się syn.