Szukanie miłosc -przed 30 rokiem życia a presja społeczeństwa. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Szukanie miłosc -przed 30 rokiem życia a presja społeczeństwa.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Szukanie miłosc -przed 30 rokiem życia a presja społeczeństwa.

Witam Serdecznie.

Postanowiłam założyć wątek ponieważ ciekawi mnie wasze zdanie w pewnej nurtującej dla mnie kwestii . Otóż mam obecnie 27 lat ,nie jestem w żadnym stałym związku .Przez całe swoje  życie miałam kilku facetów ,były to zwykle jakieś przelotne znajomość ,może z dwa poważniejsze związku i to na tyle. Obecnie zaczęłam drugi kierunek studiów -mam dobrą ,stałą  pracę . Staram się skupić przede wszystkim na karierze zawodowej i rozwijaniu swoich zainteresowań.  Chciałabym w przyszłość również  założyć rodzinę i poznać odpowiedniego człowieka z którym będę mogła iść przez życie ,nie jest to dla mnie priorytet w  życiu jednak wiem że fajnie by było poznać kogoś ,zakochać się.

Od jakiegoś czasu zauważyłam ze w moim otoczeniu coraz to więcej  młodszych nawet ode mnie kobiet decyduje się na macierzyństwo, wychodzi za mąż .Zwłaszcza na portalach społecznościowych można dostrzec tego typu zjawisko. Również w mojej rodzinie coraz to więcej kobiet znajduje swoje drugie połówki -a ja niestety jestem tą czarną owcą w rodzinie która mimo  swojego wieku wciąż jest sama. Zaczynają mnie lekko irytować komentarze najbliższych co do tego ,wypytywanie kiedy w końcu znajdę sobie jakiegoś kawalera czy docinki doczytacie mojego wieku spotykają mnie coraz to częściej . Staram się to jednak ignorować i udawać że kompletnie się tym nie przejmuje no ale przez te gadki zaczęłam się też  martwic o swoją przyszłość. 

I teraz mam pytania do Was . Czy są tutaj kobiety w moim wieku bądź tez starsze które zmagają się z podobnym problemem ? Jak Sobie z tym radzicie? Czy odczuwacie jakąś presje ze strony społeczeństwa? Czy wychodzicie z założenia że lepiej jest czekać aż odpowiedni kandydat sam się trafi czy może też jesteście za tym aby samemu wziąć się za poszukiwania? Czy miłość można znaleźć w każdym weku ? Czy może istnieje jakaś górna granica wieku w której człowiek może Sobie powiedzieć (a na mnie to już chyba za późno )? wink

Zapraszam do dyskusji.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szukanie miłosc -przed 30 rokiem życia a presja społeczeństwa.

mi stuknęło w tym roku 29 lat i jestem sama. Byłam w kilku związkach, później zrobiłam sobie przerwę na samorozwój i żeby trochę odpocząć i zrozumieć własne potrzeby, która się niekontrolowanie przedłużyła przez co od prawie 3 lat jestem sama. przyzwyczaiłam się trochę do tego stanu, ma on swoje plusy, zwłaszcza, że i tak otaczają mnie faceci, po prostu żaden jakoś mnie nie potrafi do siebie przekonać. rodzinka raczej się z tego faktu nabija ale tak sympatycznie, wiedzą, że się realizuję w innych dziedzinach. moje koleżanki jedna po drugiej rodzą dzieci i raczej im tego nie zazdroszczę. wychodzę z założenia, że nic na siłę, liczę trochę na to, że ktoregoś dnia los ześle mi jakiegoś fajnego faceta (oczywiście spośród tych, których poznaje - nie jestem bierna, raczej aktywnie poszukuje nowych znajomosci).

3

jak Cie ciotki beda wypytywac o date ślubu to Ty je zapytaj o date ich pogrzebu - gwarantuję, ze przestaną

4

Nie jestem w Twoim wieku, ale mnie rodzina traktuje podobnie(mam bardzo liczną, katolicką rodzinę, nastawioną na rodzinne wartości, u nas  to standard, że wszyscy zaczynają przychodzić z 2gimi połówkami na rodzinne uroczystości i w okolicach końca studiów się żenią, większość kobiet to tzn kury domowe, nie aktywne zawodowo), więc ja, jako że nawet jeśli rzadko bo rzadko ale kogoś mam to nie przyprowadzam go na święta/urodziny/imieniny/wesela etc budze kontrowersje.
Mi pomaga myślenie że często ludzie projektują swój system wartości na kogoś, żeby się lepiej poczuć(niekoniecznie świadomie). Np jeśli Twoja ciocia w wieku 25 lat miała 2kę dzieci i męża, to pytając czemu jesteś sama mając 27 lat, tak naprawdę pyta: "ale jak to, to można żyć inaczej niż ja?". Co mniej wybredne docinki też mogą wynikać z zazdrości, albo tego że ktoś ma bardzo hermetyczne poglądy i wszystko co inne budzi lęk i niepokój. Dlatego jeśli ktoś sprawia ci przykrość swoimi pytaniami, zastanów się najpierw, co ta osoba sobą reprezentuje, i czy obrażając Ciebie nie próbuje utwierdzić się tylko w słuszności swoich życiowych wyborów. Ty mówisz "Chciałabym w przyszłość również  założyć rodzinę i poznać odpowiedniego człowieka z którym będę mogła iść przez życie ,nie jest to dla mnie priorytet w  życiu". I masz swoją odpowiedz osoby dla których to było swojego czasu priorytetem nie są w stanie zrozumieć że możesz chcieć realizować inne swoje potrzeby.
Miłość można znaleźć w każdym wieku, oczywiście będąc 70latkiem mieszkającym w małej wsi, masz mniejsze szanse niż atrakcyjny mężczyzna w kwiecie wieku w dużym mieście, ale nigdy nie jest tak że szanse są zerowe.
Inna sprawa że nie zawsze jesteś w stanie założyć rodzinę. Im później przechodzisz pierwszą ciążę, tym Twój organizm to gorzej znosi. Prawdopodobieństwo zajścia w ciążę też z wiekiem maleje, a szanse na wady płodu rosną. Oczywiście medycyna cały czas się rozwija i nic nie jest niemożliwe smile

"Czy wychodzicie z założenia że lepiej jest czekać aż odpowiedni kandydat sam się trafi czy może też jesteście za tym aby samemu wziąć się za poszukiwania?". A coś pośrodku? Uważam że dbając o siebie, ubierając się kobieco, wychodząc do ludzi, poszerzając krąg znajomych, zwiększa się swoje szanse na poznanie kogoś. Jeśli chce się kogoś poznać warto aktywnie zwiększać swoje szanse, jeśli jednak jest tak mówisz i nie jest to Twoim priorytetem, to takie nic nierobienie w tym kierunku jest absolutnie ok.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Szukanie miłosc -przed 30 rokiem życia a presja społeczeństwa.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024