Stres w nowej pracy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Stres w nowej pracy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Stres w nowej pracy

Hej,

Piszę post, ponieważ jestem bardzo zagubiona w nowej sytuacji, a może ktoś z Was miał podobne doświadczenie albo po prostu podzieli się opinią co by zrobił na moim miejscu.

Miesiąc temu zaczęłam pracę w kompletnie nowej branży. Szczerze mówiąc trafienie do niej było moim marzeniem, które zawsze wydawało mi się niemożliwe do zrealizowania. Udało się to jednak ze względu na znajomość języka, akurat nie można było znaleźć nikogo z wykształceniem kierunkowym/doświadczeniem, kto go zna i tak, jak mi się wtedy wydawało, złapałam Boga za nogi.

Niestety, ale rzeczywistość zaczęła mnie przerastać. Stresuję się pracą non stop, nawet mając dzień wolny, myślę sobie za ile godzin idę do pracy. Znajomi już nie mogą mnie słuchać, bo umotywowanie mojego stresu jest jakieś takie błahe... Boję się, bo nie umiem, bo non stop muszę się pytać, bo mi nie wychodzi... Pierwszy raz jestem gdzieś tak zagubiona i nie wiem ile jeszcze potrwa taki stan rzeczy, czy w ogóle kiedyś się skończy, a w tej pracy ważne są szybkie reakcje.

Ludzie, z którymi pracuje są w większości bardzo mili, pomocni i w sumie tylko raz spotkała mnie nieprzyjemna uwaga. Dodatkowo, zarobki są naprawdę niezłe.

Wydaje mi się więc, że problem nie leży w tej pracy, a we mnie, w tym że wymagam od siebie za dużo. Nie umiem tego jednak zmienić. Próbuję różnych technik walki ze stresem, ale działają tylko na chwilę. Nie wiem co się ze mną stało, boję się, że wpadam w jakąś nerwicę. Pracowałam już w wielu miejscach i nigdy nie reagowałam w taki sposób. Nie wiem co zrobić, czy porzucić pracę i jednocześnie prawdopodobnie jedyną szansę wejścia do upragnionej branży, czy dać sobie jeszcze trochę czasu? Jeśli to drugie, macie może jakieś rady jak to zrobić? Chodzi mi głównie o walkę ze stresem w tej konkretnej sytuacji, w firmie, bo takich ogólnych sposobów na nerwy próbowałam już duuużo.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Stres w nowej pracy
Loli napisał/a:

Hej,

Ludzie, z którymi pracuje są w większości bardzo mili, pomocni i w sumie tylko raz spotkała mnie nieprzyjemna uwaga.

Może skoro ludzie z którymi pracujesz są mili, to zaproś ich na jakieś piwo po pracy w ramach "wkupiania" się do grupy. I tam w luźnej, barowej atmosferze możesz im powiedzieć o swoich stresach i zapytać się czy masz się tak naprawdę czym stresować. Bo zapewne sobie spokojnie radzisz z obowiązkami, tylko to dążenie do doskonałości (wszak to Twoja wymarzona praca, więc zrozumiałe, że chciałabyś wypaść jak najlepiej) nie pozwala Ci na zauważenie tego. A jak ludzie z pracy potwierdzą w takiej luźnej rozmowie, że widzą w Tobie dobrego pracownika powoli stres powinien odchodzić.
Ewentualnie zaaplikuj sobie jakiś ziołowy środek uspokajający na krótki czas (oczywiście jeżeli nie będzie powodował jakiś dokuczliwych skutków ubocznych jak np. nadmierna senność).
Rezygnowanie po miesiącu z wymarzonej pracy jest według mnie niemądrym posunięciem. I na pewno byś tego mocno żałowała.
Ten stres na pewno minie. I to zapewne nawet szybciej niż myślisz. Trzymaj się!

3

Zgadzam sie ze za szybko się poddajesz, spróbj jeszcze popracować tam trochę, sama tak miałam, traffilam do wymarzonej pracy, mijały miesiące a ja nie  mogłam się odnaleźć, jak tylko była okazja ucieczki to się ewakuowałam, teraz zastanawiam się czy się za wcześnie nie poddałam,, ale wtedy tak byłam zestresowana ze nie widziałam innego wyjścia, doraźnie możesz sobie kupić. np nervomix, jest ziołowy z meliską.

4 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2018-04-19 20:34:09)

Loli napisał/a:

Chodzi mi głównie o walkę ze stresem w tej konkretnej sytuacji, w firmie, bo takich ogólnych sposobów na nerwy próbowałam już duuużo.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi smile

A masz zamiar stosować bez przerwy?

5

Polecam zmienić prace.

6

Loli chyba opuściła wątek.

7

Naprawdę, zmień prace.

8

Tez niedawno to przechodziłam i mam kilka sposów,jak sobie  z tym radzić. Przede wszystkim nie okładam wszystkiego na ostatnia chwile i staram sie przygotowywac do pracy najlepiej jak umiem, zaczełam też chodzić na długie spacery po pracy i trochę mnie to wycisza i ostatnia rzecz to sięgnięcie po nervomix, ziołowe tabletki, które bardzo fajnie koją nerwy, ale w ogoe nie przymulają, nawet jak biorę je przed pracą

9

Jako, że mam nerwicę. U mnie to jest klasyka. Boję się zmian i mimo że racjonalnie rozumiem co się dzieje to moja potrzeba perfekcjonizmu mocno destabilizuje. Prawda jest taka, że czas zrobi swoje. W końcu przywykniesz i przestanie Cię to przerażać. To na co masz wpływ to małe działania: powtarzanie sobie, że każdy na początku się uczy, że niedługo będziesz w stanie robić wszystko bez stresu i że masz prawo popełniać błędy.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Stres w nowej pracy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024