Siostra i mama czytające moje wiadomości, szpiegujace , wyzywajace. . - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Siostra i mama czytające moje wiadomości, szpiegujace , wyzywajace. .

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Siostra i mama czytające moje wiadomości, szpiegujace , wyzywajace. .

Witam.. tyle tego ze nie wiem od czego zacząć. ..

Mam 29 lat, mieszkam z rodzicami i 6 lat młodszym bratem. Codziennie przyjeżdża do nas siostra z 4 letnim dzieckiem - moim siostrzencem.  Od 5 lat jestem z facetem z którym w lipcu biorę ślub.  Moja mama od początku go nie znosi  (twierdzi ze przez niego nie podchodziłam do matury siódmy raz by polepszyć wynik - miała na mnie plan juz od małego ). Dzięki mojemu facetowi skończyłam inne studia - mimo sprzeciwu mojej mamy namówił mnie na inny kierunek i udało się.  Pracowałam i zaocznie studiowałam.  Nie mogłam liczyc na swoją rodzinę,  nie wspierali mnie, mama i siostra wysmiewaly to ze studiuje zaocznie.  Ze kazdy jak zapłaci za studia to je skończy itd. Mimo wszystko udało się. Od półtorej roku planujemy ślub i wesele. Od początku nie podobał się ten pomysł mojej mamie - nie liczę na wsparcie finansowe i nawet gdyby mi coś dali to i tak bym nie przyjęła ponieważ wiem ze nie byłoby to szczere tylko po to by naopowiadac rodzinie ile  to ich nie kosztowało moje wesele. Moi rodzice  a zwłaszcza moja mama zazyczyla sobie abym dokładala się miesięcznie do domu 1000 złotych.  Kiedy powiedziałam ze najzwyczajniej w świecie nie stać mnie na to (zarabiam 1900 - szkoła i dojazdy 600 zł no i jeszcze odkładanie na wesele i życie ). W domu jem tylko to co sobie kupię - bo moja rodzina nie lubi zdrowo jeść a u mnie na okrągło warzywa, makarony , owoce itp. Chciałam dokładać się w ten sposób ze np będę robić zakupy. Kupowałam ale moja mama jak to określiła ma wyższy standard życia i nawet jak kupiłam masło z biedronki to powiedziała żebym sama je jadła bo ona nie je rzeczy z biedronki i szkoda mi 2 zł do masła dołożyć.  Tak bylo z wieloma rzeczami. Co do dokładania się do życia pwooedIalam ze mogę dokładać się 350 zł miesięcznie bo na tyle mnie stać to mnie wysmiala.  Trzy razy dałam po około 800 zł aż do momentu jak szwagier powiedział ze moja mama i siostra czytają moje smsy, maile od dłuższego czasu. Także od tamtej pory przestałam im dawać kasę.  Znaleźli na to sposób i raz na miesiąc dostaje recepty ojca ktore wychodzą ok 300 zł i której musze wykupić jako ze pracuje w aptece. ..
Nie odmawiam bo jak... leków ojcu nie kupię? 
Rok temu kiedy dowiedziałam się że czytają mi wiadomości dostałam możliwość dorobienia sobie jeszcze. Miałam wybór albo wybor albo wyprowadzić się z tego patologicznego domu albo iść do innej pracy na zakładkę z moja . Po rozmowie z narzeczonym uznałam ze lepsza będzie druga opcja bo nie dość ze nie będzie mnie w domu to sobie dorobie . Oczywiście w domu nigdzie nie wiedzieli gdzie jezdże i co robię i to im nie dawało spokoju. 
Moja siostra nie pracuje odkąd była w ciąży.  Nie robi dosłownie nic poza szpiegowaniem mnie i mojego narzeczonego.  Brat wg mojej mamy nie może pracować bo sir do tego nie nadaje i od rana do nocy siedzi i gra na komputerze. 
Ostatnimi czasy u rodziców w knajpie rozchorowala się pracownica i moja mama nie zapyta się mnie czy mam jakieś plany przed czy po pracy tylko oświadcza mi ze mam przyjść po swojej pracy bo ona nie będzie zapierdalac po 15 godzin.  Na pytanie czego moja siostra nie pójdzie wydarla się ze ona ma dziecko i nie da rady a ja mam gówno do roboty. Mówię że też chciałabym coś ogarnąć w związku ze ślubem  (ślub w lipcu a nawet zaproszeń nie mamy) wydarla się ze ILE to można do ślubu ogarniać.  Ze gdyby każdy tak robił to przygotowania latami by trwały.  Myślę ok . Pójdę.  Poszłam we wtorek na 9 i poprosiłam żeby ktoś przyszedł mnie zmienić ok 13 bo chciałabym się przebrać przed swoją pracą  (miałam na 14) . W tym pubie pala papierochy bo to bardziej taki pub wiec to logiczne ze nie pójdę do pracy przesiąknięta dymem. Gdy o 22 przyszłam do domu powiedziałam ze przyjdę w środę po 8 ... na co moja mama odpowiedziała ze juz nie musze chodzić.  Pytam czego.  A ona przy tacie specjalnie ze powiedziałam ze mi nie pasuje chodzić bo tam śmierdzi i ze oni (matka z ojcem ) śmierdzą . Ja pytam jej czego tak mówi? Co w tym złego ze idąc do pracy chce się ogarnąć i nie być przesiąknięta papierochami?

Nie przegada ....

Dziewczyny powiedzcie co robię źle i co mogę zmienić

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Leśny_owoc (2018-03-23 20:51:25)

Odp: Siostra i mama czytające moje wiadomości, szpiegujace , wyzywajace. .
zalamana30pomocy napisał/a:

Dziewczyny powiedzcie co robię źle i co mogę zmienić

Masz możliwość porozmawiać z narzeczonym, abyś się do Niego przeprowadziła i poszukała pracy blisko Niego? Twoja matka to niestety trudny typ - jeden z gorszych smile. Dopóki dzieci skaczą jak Ona chce to pozwala na wszystko, jak idą własną drogą to nagle ból 4 liter. Twoje rodzeństwo kompletnie nie radzi sobie w życiu, jest mało przedsiębiorcze i rodzice uczą bycia obibokiem. Wyśmiewanie się, że skończyłaś studia to zwykła zazdrość - chodź z podniesioną głową i bądź z Siebie dumna smile.

Nie wiem dlaczego Twoja siostra przyjeżdża do Was jeśli ma własny dom? Niepełnosprawna jest? Może za dużo czasu wolnego = potrzebuje zajęcia w formie pracy? Do tego przygotuj się, że będzie Twoja mama próbowała zwalić zajmowanie się Ich sprawami na Ciebie i pod żadnym pozorem nie daj się. Tak se odchowała to niech dalej skacze.

Dlaczego Ty nie mieszkasz z narzeczonym? Gdzie będziesz mieszkała po ślubie?

4

Jak czytam takie rzeczy, o się zastanawiam... Dziewczyno, masz 29 lat, całe życie mieszkałaś z taką rodzinką, czemu jeszcze sie nie wyprowadziłaś? Już dawno powinnaś to zrobić. Wiele osób studiuje, pracuje i utrzymuje się.

Co robisz źle? Dalej tam mieszkasz.

Co możesz zmienić? Wyprowadzić się jak najszybciej.

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! !! Będziemy mieszkać juz od lipca. Moja mama szantazuje mnie ze odwali mi cyrk na weselu tak żebym ja popamietala. .. czy tak zachowuje się matka?  Straszy mnie ze powie moim teściom same najgorsze rzeczy na mnie i ich syna ( mojego narzeczonego ).

Tragedia

Oczywiście zamieszkamy u niego mimo iż moi rodzice lata temu wybudowali dom na conajmniej trzy rodziny

Oczywiście zamieszkamy u niego mimo iż moi rodzice lata temu wybudowali dom na conajmniej trzy rodziny

8 Ostatnio edytowany przez Leśny_owoc (2018-03-23 22:34:46)

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! !! Będziemy mieszkać juz od lipca.

Dlaczego od lipca, nie może być szybciej? Porozmawiajcie, przedstaw Jemu problem.

Moja mama szantazuje mnie ze odwali mi cyrk na weselu tak żebym ja popamietala. .. czy tak zachowuje się matka?  Straszy mnie ze powie moim teściom same najgorsze rzeczy na mnie i ich syna ( mojego narzeczonego ).

To nie zapraszaj Jej na wesele - wiem bolesne, ale jeśli jasno Jej nie pokażesz, że nie pozwolisz Sobie na takie zachowanie tylko będziesz to tolerować "bo jest matką" to tak będziesz się z Nią męczyć do końca życia. Postaw granice - jesteś dorosłą kobietą nie dzieckiem. Co więcej nie wiadomo, czy Twoje małżeństwo to przetrwa. Z doświadczenia wiem, że lepiej uciąć toksyczne relacje choćby była to najbliższa rodzina.
Do tego radzę Ci, o ile wcześniej tego nie zrobiłaś, nakreślić "plany" (nie wiadomo czy tak zrobi, ale kto wie?) mamy względem Waszego ślubu narzeczonemu. Dobrze gdyby On porozmawiał z własnymi rodzicami, aby później zachowania matki nie wpłynęły na Ich zdanie o Tobie. Musisz myśleć sercem i rozumem. Twoja matka nie ma skrupułów, ani szacunku do Twojej prywatności zatem nie wiedzę powodu, aby traktować Ją poważnie - najlepiej zobojętnieć i zamiast przejmować się matką oraz Jej słowami, skoncentruj się na ślubie wink.

Ta kobieta jest skrajną egoistką, która chce własne dzieci mieć na wyłączność - ma poważne braki emocjonalne, nie wiem czy przypadkiem nie spowodowane małżeństwem z rozsądku, bądź wrednym charakterem. Kobieto wiej i naprawdę nie ma "że rodzina". Nikt nie ma prawa szantażować emocjonalnie drugiej osoby.

Dlaczego od lipca? Eh... nie chcieliśmy mojej mamy w tak złym świetle przedstawiać jego rodzicom.  Tak ustaliliśmy juz kiedyś bo myślałam że niestety takie jej zachowanie jest chwilowe, np. Nie może pogodzić się z sytuacją ze wychodzę za mąż i moj mąż będzie  dla mnie na pierwszym miejscu.  On już jest dla mnie na pierwszym miejscu. Nie obgaduje Jego,  zawsze chocby nie wiem co, jestem po Jego stronie.  Moja siostra natomiast cały czas  Nasmiewa się ze swojego "chłopaka"? Nawet nie wiem jak nazwać ich związek bo to jest ojciec jej dziecka .. formalnie nie są w żadnym związku.  Mojej mamie to odpowiada bo sama go wyśmiewa.  Mojego wyzywa.... Smieje sie z tego gdzie pracuje i ze skoro pracuje w banku to on niech zarobi na cale wesele. A odnośnie wesela to najlepszy tekst byl taki ze nie musimy odkladac bo dostaniemy koperty to sie wszystko zaplaci.. (?.. brak slow)

10

np. Nie może pogodzić się z sytuacją ze wychodzę za mąż i moj mąż będzie  dla mnie na pierwszym miejscu.  On już jest dla mnie na pierwszym miejscu.

Nie może pogodzić się, że wychodzisz za mąż? yikes to samo to o niej świadczy... Normalna matka cieszy się, gdy córka za mąż wychodzi, a nie, że ona chce być najważniejsza... Toksyk jak się patrzy.

Bardzo dobrze, że jesteś po stronie narzeczonego. Macie szanse na udany związek. Nie pozwól matce tego zepsuć.

Na wesele nie musisz jej zapraszać.

11 Ostatnio edytowany przez Leśny_owoc (2018-03-27 18:29:07)

Dlaczego od lipca? Eh... nie chcieliśmy mojej mamy w tak złym świetle przedstawiać jego rodzicom.  Tak ustaliliśmy juz kiedyś bo myślałam że niestety takie jej zachowanie jest chwilowe, np. Nie może pogodzić się z sytuacją ze wychodzę za mąż i moj mąż będzie  dla mnie na pierwszym miejscu.  On już jest dla mnie na pierwszym miejscu. Nie obgaduje Jego,  zawsze chocby nie wiem co, jestem po Jego stronie.  Moja siostra natomiast cały czas  Nasmiewa się ze swojego "chłopaka"? Nawet nie wiem jak nazwać ich związek bo to jest ojciec jej dziecka .. formalnie nie są w żadnym związku.  Mojej mamie to odpowiada bo sama go wyśmiewa.  Mojego wyzywa.... Smieje sie z tego gdzie pracuje i ze skoro pracuje w banku to on niech zarobi na cale wesele. A odnośnie wesela to najlepszy tekst byl taki ze nie musimy odkladac bo dostaniemy koperty to sie wszystko zaplaci.. (?.. brak slow)

Przepraszam, że tak ostro - ale w takim wypadku dziewczyno gdzie masz głowę? Zamierzasz tak całe życie dawać pomiatać Sobą matce? Z jakiej racji?
Jeśli masz możliwość wyprowadź się i to już. Natomiast jeśli nie powiecie Jego rodzicom jaką ciężką osobowością jest Twoja matka to po Jej "genialnych pomysłach", "chamskich odzywkach" itp. wyciągną wnioski o TOBIE.
Matka Tobą pomiata, bo jako dorosła kobieta Jej na to pozwalasz. Nie wytworzyła się między Wami zdrowa relacja: dorosła córka - matka.

12

Moim zdaniem powinnas się wyprowadzić jak najszybciej. Nie daj sobie wejść na głowę i nie dawaj sobą pomiatać. mój facet miał taką samą sytuację a nawet gorsza, próbowała nim rządzić nawet jak już się od niej wyprowadzil teraz mama działa na niego jak pltachta na byka, ma zszargana psychikę i nie potrafią że sobą rozmawiać bo jego mama wiecznie chce nim rządzić ale w końcu się postawil a ona nadal sądzi że wszystko jej się należy.. i że wszyscy mają jej uslugiwac

13

Przeprowadzka to chyba faktycznie jedyna szansa... co za toksyczna relacja, masakra. Nawet nie możesz po pracy, kiedy jesteś zmęczona, się w domu poczuć dobrze...

14

Na Twoim miejscu wyprowadziłabym się.

I nie Ty przedstawiasz swoją matkę w złym świetle. Ona sama to robi.
Nie daj sobą pomiatać. Powiedz siostrze i matce, że jak się nie uspokoją, to nie chcesz ich widzieć na swoim ślubie i weselu.

15

Pora się usamodzielnić smile w sensie mentalnym. Wyznacz swoje granice jasno. To że jesteście rodziną, nie zmienia fakty że jesteś odrębną jednostką. Mama powinna się z tym pogodzić. Czasem trzeba powiedzieć nie..

16

Beznadziejna sytuacja
Ja na Twoim miejscu bym się przeprowadziła (ale to już chyba zrobiłaś jeśli dobrze zrozumiałam). Po przeprowadzce ograniczasz kontakty do minimum. Jak ktoś ci mówi, że masz po swojej pracy przyjść do pracy za matkę grzecznie odmawiasz i mówisz, że ty już pracę masz i kodeks pracy tego zabrania, ale siostrze i bratu nic nie stoi na przeszkodzie. Możesz też wymyślić historyjkę, że lekarz ci nie pozwolił, bo jesteś przemęczona.
Studia zaoczne nie są gorsze- dużo lepsze niż siedzenie w domu i udawanie, ze się dziecko wychowuje (bo tak właśnie robi twoja siostra)
A tak z ciekawości- co studiujesz? Bo piszesz, że pracujesz w aptece, ale studiujesz zaocznie, więc nie jesteś mgr, bo mgr farmacji nie studiuje zaocznie, jest tylko opcja dzienna. Nie chcesz nie odpowiadaj, pytam z czystej ciekawości
Musisz się odciąć od rodziny. Ja bym ograniczyła spotkania do minimum czyli w święta choć też nie zawsze, bo to nie jest normalna rodzina

17

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! !! Będziemy mieszkać juz od lipca. Moja mama szantazuje mnie ze odwali mi cyrk na weselu tak żebym ja popamietala. .. czy tak zachowuje się matka?  Straszy mnie ze powie moim teściom same najgorsze rzeczy na mnie i ich syna ( mojego narzeczonego ).

Tragedia

Nie zapraszaj tej wariatki na ślub i nawet nie powiedz, gdzie i kiedy jest ceremonia, bo jak teraz się odgraża to na prawdę może coś się stać

18 Ostatnio edytowany przez zalamana30pomocy (2018-04-06 19:10:15)

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wszystkie sugestie.  Nie odpisywałam wcześniej bo od dwóch tygodni jestem w szpitalu - badania .

Ktoras z Was pytała co studiowałam.  Finanse i rachunkowość - nie jestem mgr farmacji.  Być może i teraz bym była gdybym tyle razy nie robiła tego co mama kazała .

Właśnie myślę że przetrzymymam jeszcze te kilka miesięcy ale ... może nie powinnam tak pisać. ... przyjdzie czas kiedy podziękuję.

Właśnie przypomniało mi sie jak parę lat temu moja mama zadzwoniła do mojego domu roboty i zagroziła mu ... ze jak będzie się ze mną spotykał to postara się by go zwolnili. ..

Boże. .

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Siostra i mama czytające moje wiadomości, szpiegujace , wyzywajace. .

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024