Od kilku lat moim marzeniem jest podróż do Portugalii. Niestety. Jestem samotna matka i nawet jesli uda mi się odlozyć trochę pieniędzy to coś się dzieje, wypada i znów podrożuje palcem po mapie. Może macie jakieś rady dla mnie ?
Może macie jakieś rady dla mnie ?
Ale w jakiej kwestii te rady? Konkretnie - Portugalii, czy jak tanio podróżować?
Jak tanio podróżowac
Co do samej podróży, to zależy ile masz czasu i cierpliwości.
Wiadomo, że najszybszą formą jest samolot. Jeżeli masz czas, to poszukujesz tanich lotów (można znaleźć już za kilkadziesiąt złotych w Europie), ale z reguły trzeba się dość szybko zdecydować, lub przez dłuższy czas polować na okazje. Można też polować na okazje na lotnisku (ale to raczej nie w Polsce).
Można poszukać w sieci ogłoszeń do podróży w konkretne miejsce (kilka osób zrzuca się na koszty transportu), ale to może być ryzykowne gdyż nie znasz ludzi, z którymi przyjdzie podróżować.
Przy dużej ilości czasu i samozaparciu, a także braku wymagań co do wygody, można podróżować stopem, za naprawdę małe pieniądze.
Co do noclegu, to dobrą formą jest couchsurfing. Nocujesz za darmo, a jak masz szczęście, to gospodarz jeszcze pokaże Ci miasto.
Musisz jednak być gotowa na przyjęcie u siebie kogoś z tego serwisu.
Niedawno w ten sposób gościłam Portugalczyków, a syn oprowadzał ich po mieście (jak znam życie - głównie po pubach ).
To tak na gorąco. Jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy, to napiszę.
Dziękuję bardzo. Muszę poszukać informacji o couchserfingu. Ide grzebac. Dziękuje
Spełniłam marzenie życia w tym roku. Pojechałam do Portugalii ,objechałam prawie całą .Będę tam wracać. Dla mnie bajka. Czasami niemożliwe staje się możliwe ,może i Tobie uda się tam kiedyś pojechać.
Rewelacja! Uwielbiam czytam o spełnionych marzeniach podróżniczych Najtrudniej się odważyć. Bo czas i pieniądze zawsze się znajdą, tylko odwagi niekiedy brak
Wszystko tak jak pisała Luc - poszukać tanich lotów. Jeśli nie zależy Ci na konkretnym terminie, to szukaj po prostu najtańszych. Jak już kupisz bilet, to będziesz musiała zacząć odkładać pieniądze na sam wyjazd, będzie łatwiej niż całość wyłożyć od razu. Powodzenia!!!
"Trzeba przecież kochać coś, by żyć. Mieć gdzieś jakiś własny ląd choćby o te dziesięć godzin stąd"