Dzisiaj poczułam pieczenie i swędzenie w okolicach intymnych. Zobaczyłam że w okolicach cewki jest biały nieusuwalny nalot. Występuje to także przy ujściu pochwy. Dodatkowo mam gęste wg mnie upławy juz od dluuuugiego czasu ale lekarz mówi że to normalne , mimo że nawet tam nie spojrzał(chyba muszę zmienic lekarza). Przyjmuje od roku tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu brała anatybiotyk na grype. Oraz kilka razy byłam na basenie. Wcześniej mnie nic nie piekło ani nie swedzialo jest to nowy objaw. To grzybica? Jakaś inna infekcja. Pomóżcie Kobiety. W poniedziałek dzwonie do lekarza to na pewno
idź do takiego ginekologa, który Cię zbada porządnie.
Jakaś infekcja na pewno. Szybko do lekarza.
To bardzo częsty objaw u kobiet po stosowaniu antybiotyków, które osłabiają naturalną florę fizjologiczną i mogą być przyczyną grzybicy pochwy.
Antybiotyki zmniejszają ilość pałeczek kwasu mlekowego i prowadzą do zmiany pH w pochwie, a to ułatwia rozwój grzybicy pochwy. Aby tego uniknąć, w trakcie i po antybiotyku powinnaś przyjmować probiotyki.
Stosowanie dopochwowych leków przeciwgrzybiczych w postaci kremu lub tabletek – nystatyny lub klotrimazolu - powinno pomóc. Leki są na receptę, więc należy udać się do lekarza.
Zapisz sie do gina, ale do tego czasu pocierp i nie stosuj na własną rękę zadnych środków z apteki ani ziół. Niech ci zrobi wymaz z pochwy i nie daj sie zbyc ze noe trzeba i leczyc "na oko"
Updated: od poniedziałku używam maść clotrimazolum. W teraz patrzę (środa) tego nalotu już nie ma. Polecam tę maść
7 2018-03-21 18:04:55 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2018-03-21 18:05:09)
Updated: od poniedziałku używam maść clotrimazolum. W teraz patrzę (środa) tego nalotu już nie ma. Polecam tę maść
Jak przestaniesz używać tej maści, problem wróci. Najlepiej pomoże lekarz.
A do czasu zamiast maści bez recepty, polecam ocet jabłkowy z wodą (w proporcjach 1:1). Najlepiej poczytaj dokładnie w necie co i jak ...