Biały nalot na dzbanku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Biały nalot na dzbanku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Biały nalot na dzbanku

Ratunku mordunku, jakem stara, tak czegoś takiego jeszcze nie widziałam.

Kupiłam przezroczysty dzbanek i zrobiłam w nim wodę z plasterkami cytrusów, miętą i lodem. No i już po pierwszym użyciu na dzbanku powstał dziwny biały osad, który nie chce się dać zmyć sad

WTF? Badziewny dzbanek czy coś źle zrobiłam? Da się ten dzbanek jeszcze uratować? Już kij z wyglądem, ale czym jest ten osad, nie potruję rodziny podając wodę w tym dzbanku?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-03 14:32:55)

Odp: Biały nalot na dzbanku

A ten dzbanek jest z czego? Szkla? Tworzywa sztucznego?

Jak ze szkla to po prostu umyj go octem. Ten bialy nalot to po prostu moze byc kamien z wody.

Jezeli to tworzywo sztuczne to uzyj odrobiny octu, albo soku z cytryny i jezeli przebarwienie sie powiekszy, to wyrzuc dzbanek, bo to oznacza, ze plastik reaguje z kwasem, co w akcesoriach majacych kontakt z zywnoscia nie powinno się zdarzać, ale sie zdarza. Jezeli natomiast osad zniknie to patrz punkt pierwszy wink kamien z wody.

3

Iceni, kamień z wody po pierwszym użyciu? I w dodatku przy obecności cytryny?

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-03 21:37:06)

No moze to byla jakas woda ze studni? ;P

Nie wiem, tak strzelam, obstawiam bardziej kiepskiej jakosci plastik - albo mogł zareagowac na kwas, albo na zimno, jezeli woda byla z lodem.

5

To osad z wody. Ocet załatwi sprawę.

6

Dzięki, Dziewczyny smile

Woda jest ze studni, owszem. Ale wydaje mi się, że toto białe pokazało się jeszcze przed myciem dzbanka.

Dzbanek jest z tworzywa sztucznego, chciałam uniknąć szkła, żeby się szybko nie zbił hmm Zatem wychodzi na to, że dzbanek do wyp... rzucenia.

7 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-08-03 22:35:38)

to nie jest żaden osad od wody. Nie ma takiej możliwości aby po jednym razie powstał taki osad, w dodatku gdy woda zawiera sok z cytryny.  Cytryna rozpuszcza takie osady, oczywiście nie rozcieńczona.
Prawdopodobnie jakieś badziewne tworzywo sztuczne reagujące z kwasami, jak wspomniała Iceni. Ja nigdy nie kupuję plastików. Szkło to szkło, najzdrowsze i nie wchodzące w żadne reakcje chemiczne z pożywieniem. A że cięzkie i zbić się może... Coś za coś. Uważam, że zdrowie jest najważniejsze.

8

Jeszcze jedno pytanie - czy ten dzbanek stał na pełnym sloncu?

Slonce moglo go zalatwic - ale tez dziwne by bylo, ze po jednym razie

9

dobre pytanie, temperatura moze powodowac takie zmiany; kiedyś umyłam w zmywarce plastikowy przezroczysty pojemnik to zrobił mi się taki mętny z mlecznym nalotem.

10

Dzbanek zawierał wodę mineralną z mnóstwem plastrów cytryny, limonki, pomarańczy i grapefruitów.

Stał na stole w domu, jakieś tam słońce przez okna wpadało, ale ogólnie w tym pomieszczeniu mamy dość mroczno z powodu bardzo ciemnych ścian.

A na stronie sklepu doczytałam, że dzbanek jest/był z akrylu.

11

a używałas zmywarki?

12

Nie, ręcznie myłam.

13

Faktycznie, osad nie ma szans tak szybko powstać. Coś musiał być trefnej jakości... bałabym się go używać szczerze mówiąc. Drogi był?

14

No właśnie więcej go nie użyłam, bo się boję. Miał służyć rodzinie do, o ironio, zdrowych napojów hmm Kosztował około 80 zł hmm Za porządny dzbanek to by nie był majątek, ale za naczynie jednorazowego użytku... hmm

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Biały nalot na dzbanku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024