Planowana ciąża podczas ślubu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Planowana ciąża podczas ślubu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Planowana ciąża podczas ślubu?

Hej, mam dylemat. Na sierpień zaplanowaliśmy ślub kościelny (cywilny prawdopodobnie będzie szybciej). Mój narzeczony ma w maju 30. urodziny.
Co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego? Otóż jesteśmy ze sobą już 3,5 roku i jakoś dwa lata temu tak po raz pierwszy sobie powiedzieliśmy, że będziemy mieć dziecko na jego 30. urodziny. To było niezobowiązujące, bo jeszcze nie mieliśmy pewności bycia ze sobą, wiele rzeczy było niejasnych, ale było to takie pierwsze 'fajnie by było'. W miarę jak się wszystko rozwijało, dopowiedziałam do tego, że dopiero po przeprowadzce do innego miasta oraz, że najpierw chcę mieć ślub. Przeprowadziliśmy się, zaręczyliśmy się. Dla niego nie ma różnicy odnośnie ślubu, są to tylko formalności. Jakieś pół roku spytał, czy możemy zacząć przed weselem próbować, na jego urodziny, tak jak kiedyś powiedzieliśmy. Zgodziłam się.
Teraz jednak mnie dopadają wątpliwości, tzn. czy to dobry pomysł zaczynać z ciążą na 3 miesiące przed ślubem. Niby to nie jest zaawansowana ciąża, ale to zazwyczaj w 1. trymestrze kobiety się źle czują, są mdłości itd. Nie kombinujemy za bardzo z weselem, raczej robimy tak prosto jak się da, ale zawsze jakiś stres przy tym jest, zwłaszcza, że tylko ja będę mogła załatwiać rzeczy związane z weselem i ślubem kościelnym (wesele w Polsce, on jest Niemcem).
Rozmawiałam z nim i jego to naprawdę zabolało, że przesuwam coś, co obiecałam. Mówi, że będę chciała tak cały czas przesuwać, bo zawsze się znajdzie jakaś wymówka.

Jeśli chodzi o samo podejście bycia w ciąży podczas ślubu (typu co ciotki powiedzą), to nie mam z tym żadnego problemu, ani ja ani moja czy jego rodzina.
Raczej tez nie będę mieć problemu z niepiciem.

Czy ja przesadzam? Nie wiem, czy nie panikuję zanadto, bo dużo kobiet w sumie bierze ślub w ciąży i nie ma z tym problemu. Ja po prostu nie wiem, jak mój organizm to znosi. Ale czy może być jakoś bardzo źle? Głupio mi, że się wtedy tak na to zgodziłam, a teraz się wykręcam. Przedtem się w ogóle zastanawialiśmy, czy może najpierw dziecko, potem ślub. Mówi, że to tak, jakby on teraz nagle zmienił zdanie i chciał ślub na potem odkładać...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Planowana ciąża podczas ślubu?

Jeśli już tak blisko jest do ślubu, to poczekałabym z tą ciążą aż wezmę ślub. Z prostej przyczyny: nigdy nie wiadomo jak zniesiesz ciążę i czy nie będzie zagrożona. Wolałabym w pełnym komforcie, dobrze się czują móc cieszyć się tym wyjątkowym dniem , który będzie raz w życiu. Powiem Ci, że ja byłam świadkową na ślubie w 12-14 tyg jakoś tak, i wylądowałam w szpitalu z krwawieniem, przemęczyłam się,pomimo tego że byłam tylko świadkiem i wcześniej wyszłam z wesela. Nic się groźnego na szczęście nie stało, ale ile ja się opłakałam i stresu zjadłam to moje. Pierwszy trymestr obfitował w mdłości, wymioty, ospanie , wzdęcia.. nie nie nie chciałabym wtedy musieć siedzieć całą noc na swoim weselu. Decyzja należy do Ciebie.

3

Nawet jak będziecie się starać mało prawdopodobne jest, ze od razu zajdziesz w ciążę. Wątpię też, żeby Twój facet wiedział kiedy masz dni płodne, nie namawiam do oszukiwania, ale to jest na chwilę tak błaha sprawa, o ile na serio po ślubie będziesz chciała sie starać o dziecko, ze te 2-3 miesiące nie powinny robić mu różnicy. Współżyjcie w dni niepłodne i już. On sie nawet nie zorientuje. No chyba, że jest jak mój facet, który zna lepiej mój cykl, niż ja sama.

4

Kurczę... Czy to jest takie częste z tymi dolegliwościami? Bo ja jestem normalnie zdrowa, 26 lat, pierwszy raz od 4 lat mam lekką grypę,  cykl jak w zegarku nawet jak wyjeżdżam gdzieś. Szczegolnie wrażliwa też nie  jestem. Czy jakieś indykatory, po których można przypuszczać jak przebiegać będzie pierwszy trymestr? Dużo kobiet w ogóle się na początku nie orientuje...
Mój facet też dobrze zna mój cykl i jakieś niedopowiedzenia w ogóle nie wchodzą w grę.

5

A nie możesz mu po prostu normalnie wprost powiedzieć, że chcesz się dobrze czuć na własnym weselu?
Normalny facet powinien to zrozumieć.

6

melonka napisał/a:

Kurczę... Czy to jest takie częste z tymi dolegliwościami? Bo ja jestem normalnie zdrowa, 26 lat, pierwszy raz od 4 lat mam lekką grypę,  cykl jak w zegarku nawet jak wyjeżdżam gdzieś. Szczegolnie wrażliwa też nie  jestem. Czy jakieś indykatory, po których można przypuszczać jak przebiegać będzie pierwszy trymestr? Dużo kobiet w ogóle się na początku nie orientuje...
Mój facet też dobrze zna mój cykl i jakieś niedopowiedzenia w ogóle nie wchodzą w grę.

ok rozumiem. Jeżeli chodzi o dolegliwości, to to jest jak w kalejdoskopie, niekótre kobiety nawet miesiączkują, przykładowo moja mama dopiero w 4 miesiącu ciązy przestała miesiączkować, a wcześniej jedynym dziwnym objawem było to, ze było jej niedobrze, jak gotowała ziemniaki.
A mnie już 2 tygodnie po poczęciu było dziwnie, zmieniły mi sie smaki i miałam zgagę pierwszy raz w życiu. Przez cały pierwszy trymestr leciałam na nabiale, bo nie mogłam nawet patrzeć na mięso, a co dopiero czuć, jak sie smaży/ gotuje/ piecze. nie wymiotowałam, ale cały czas się czułam, jak na niezłym kacu, że zaraz polecę zwracać, chociaż nawet nie miałam co, kanapki jadłam tylko z serami najpierw biąłym potem żółtym, bez masła, na masło do tej pory nie moge patrzeć, a jak czuję jak sie roztapia, to umieram. Nie wiesz też jak będzie przebiegać ciąża, u mnie w miesiąc po poczęciu miałam plamienia- trwały tylko 4 dni, ale możliwe, że dlatego, że od razu Pani doktor przepisała mi luteinę na której lecę do teraz (6 miesiąc), poza tym zaordynowała kanapowy tryb życia, więc siedzę i piszę "głupoty" na netkobietach.

Nie wiesz jak to będzie w ciąży, moze być (czego Ci z całego serca życzę) tak, ze w ogóle nie będziesz się czuła w ciąży, a może być tak, ze będziesz się czuła jak na wiecznym kacu, a każde dziwne strzyknięcie w brzuchu będzie Cię stresowało (mnie stresuje)

7

Lady Loka napisał/a:

A nie możesz mu po prostu normalnie wprost powiedzieć, że chcesz się dobrze czuć na własnym weselu?
Normalny facet powinien to zrozumieć.

Argument na to, że to możemy wesele na później przełożyć.
Kwestia tego, że obiecałam i on bierze obietnice serio.
Jak wspomniałam, wcześniej zastanawialiśmy się nad zaczęciem po przeprowadzce (była we wrześniu), potem dodałam, że po cywilnym (przed majem będzie na pewno). A teraz, że po weselu. Więc z jego strony cały czas przekładam, więc rozumiem, o co mu chodzi. Wesele traktujemy jako rytuał i chęć przedstawienia sobie rodzin, nie ma tu jednak żadnych presji ze strony rodziny.
No będę dalej rozmawiać.

8

Dla mnie takie obietnice są bez sensu. Facet powinien zrozumieć to, jak kobieta czuje się w ciąży. Chcecie, to przekładajcie to wesele, skoro tak bardzo zależy Ci na tym, żeby jemu było dobrze.
Ja bym się zastanawiała nad sensem ślubu, gdyby ktoś i takimi tekstami rzucał.

9

Melonka nikt ani nic nie jest w stanie teraz przewidzieć jak się Twój organizm zachowa w ciąży. Wszystkie moje koleżanki miały różne zawirowania i samopoczucia w I trym. nie znam takiej co by nic nie miała, ale na pewno takie kobiety są smile dbaj o siebie, planujcie wesele a nawet na drugi dzień zacznijcie już seks bez zabezpieczenia smile porozmawiaj szczerze z narzeczonym, na pewno Cię zrozumie.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Planowana ciąża podczas ślubu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024