manipulacja w związku pomóżcie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » manipulacja w związku pomóżcie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: manipulacja w związku pomóżcie

witam siostra rozwiodła się 2 lata temu a od prawie roku ma nowego partnera który wydawał się być dobrym dla niej  ale coś mi nie dawało spokoju bo siostra musi dzwonic do niego jak skończy pracę,gdzy gdzieś jedzie to dzwoni i pyta gdzie jest,za ile bedzie itd,nawet jak siostra ma wolne a on rano w pracy do ona nawet będąc u rodziny czy gdziekolwiek musi o godz.12.30 w południe jechać do domu nawet gdyby ktoś  umierał zrobić mu obiad.ostatnio nawet chciała zmienić auto ale:te za drogie,te za stare,to jest gówno nie auto.Wszystko na nie a ona go słucha jak boga,gdy ja znalazłem auto takie jak chciała to po pójściu do jej pracy i pokazaniu jej stwierdziła że fajne,za ile,i kiedy jedziemy zobaczyć,a na drugi dzień dzwoniłem do niej i słysze że jednak nie bo się jej nie podoba a w tle słuszę że to fiat i to gówno warte,lepiej kupić skodę.na następny dzień zrobiłem liste aut,adresy żeby pojechali pooglądać i potem okazało się ze to co proponowałem to jest do niczego ale oglądali to co on uważał za stosowne.

przepraszam za pisownie ale nie mieszkam z nimi i pisze tyle co zauważyłem ostatni czas i mam wrażenie manipulacji z jego strony bo nawet gdyby ona chciała a on powie nie to ona się podporządkowuje mu.

chciałem pomóc siostrze bo akurat w motoryzacji siedze po uszy i chciałem doradzić i pomóc a wyszło że nie rozmawiamy ze sobą od paru dni,chciałbym jej pomóc jeśli potrafiebo po to się ma rodzine ale jeśli ktoś jest manipulowany a brat nie ma wpływu na to to człowieka dobija.Chce jej pomóc i zawsze może liczyć na mnie anie raz tak było że o każdej porze dnia i nocy z żoną zawsze chętnie.serce mnie już boli i nie mogę patrzeć na jaj zmienne zdanie zależne od jej partnera.

jeśli coś wiecie jak jej pomóc lub miał ktoś podobnie chętnie proszę o pomoc bo moje słowa nie docierają do niej

pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: manipulacja w związku pomóżcie

To Twoja siostra, a nie córka.
Nie ma obowiązku słuchać się Ciebie, jest dorosła i może mieć swoje zdanie i kierować się tym - co według niej jest dla niej lepsze.
Niestety, nie ma złotego środka na to, żeby do niej dotrzeć w takim sensie w jakim Ty byś chciał.

Jeśli ona nie widzi żadnego problemu w swoim związku - to w żaden sposób nie jesteś w stanie jej tego pokazać i zmusić jej do rozstania z jej partnerem.
To musi być jej świadomość i jej decyzja.

3

Możesz dać jej znać, że zauważyłeś pewne niepokojące Cię zachowania, ale zrób to delikatnie, niekonfrontacyjnie. Daj jej znać, że może na Ciebie liczyć i na Twoje wsparcie. To tyle. Tak jak pisze IsaBella ona jest dorosła, to jej decyzje, jej wybory.

4

nie musi mnie słuchać ani nie musi się z nim rozstawać tylko niech trzezwo pomyśli że coś jes nie tak,tylko dziwi mnie ze skacze koło niego jak on zagra i co on powie to święte i nie może mu się sprzeciwić bo zaraz obraza majestatu

5

nie chce aby wpakowała się znowy w toksyczny związek tylko tyle,przyglądam się mu ciągle i coraz więcej żeczy mnie zastanawia

6

adamkowalski87 napisał/a:

nie musi mnie słuchać ani nie musi się z nim rozstawać tylko niech trzezwo pomyśli że coś jes nie tak,tylko dziwi mnie ze skacze koło niego jak on zagra i co on powie to święte i nie może mu się sprzeciwić bo zaraz obraza majestatu

Jeśli na takie tory sprowadzisz rozmowę z nią to skutek będzie odwrotny od zamierzonego. Nie otworzy się przed Tobą ani teraz, ani być może później. Być może w takim modelu związku ona się odnajduje, a być może jest to związek toksyczny, z którego być może w przyszłości będzie chciała wyjść. Jednak jeśli teraz będziesz z nią rozmawiał w taki sposób, to nie zwróci się raczej do Ciebie w razie wu...

7

spokojnie dałem delikatne wskazówki co mnie nie pokoi a co ona zrobi to jej sprawa,nie bede naciskał,zostawię w spokoju a z własnego doświadczenia wiem że po czasie jak sie obudzi to przypomnią jej sie moje słowa

8

z własnego doświadczenia wiem że po czasie jak sie obudzi to przypomnią jej sie moje słowa

I o to chodzi. Niech się przypomną. Jednakże nie w sensie: „a nie mówiłem”, bo oprócz połechtania Twojego ego niczego to nie wniesie. Chodzi o to, żeby zdawała sobie sprawę, że nie jest sama, że niczego sobie sama nie wymyśliła, że nie wydziwia itp wymówki, które stosują ludzie, którzy uciekają przed rzeczywistością w jakiej żyją, bądź jakie są im wmawiane. Kiedyś być może przyda jej się to w zobaczeniu swojej rzeczywistości.
Być może zaś nie przyda się to nigdy. Na taką ewentualność też się przygotuj. Pamiętaj: jest dorosła i wybiera.

9

spokojnie dałem delikatne wskazówki co mnie nie pokoi a co ona zrobi to jej sprawa,nie bede naciskał,zostawię w spokoju a z własnego doświadczenia wiem że po czasie jak sie obudzi to przypomnią jej sie moje słowa

Bardzo dobrze, i to w zasadzie jedyna rzecz jaką możesz zrobić.
Dać siostrze do zrozumienia, że zawsze może na Ciebie liczyć i że zawsze może się do Ciebie zwrócić bez względu na kłopoty czy okoliczności.
Ona na pewno to zapamięta i jeśli znajdzie się w trudnej sytuacji - taka świadomość, że ją wesprzesz - będzie dla niej bardzo krzepiąca.

10

Skąd ja to znam. Siostra wiecznie wchodząca w toksyczne związki hmm
Nam pani psycholog radziła nie wtrącać się. Zrozumieć, że to jej życie i sama musi sobie radzić z konsekwencjami własnych wyborów.
Do tego czasu był schemat, że jak był problem to siostrunia, mamusia, braciszek lecieli jej pomóc. Bo przecież rodzina i nie można jej tak zostawić. Biedna K znowu pokrzywdzony przez faceta.
Mi to już tak siadło na psyche w którymś momencie, że się wybrałam do psychologa i usłyszałam poradę j.w. To jedyny sposób na to żeby miała szansę kiedykolwiek wejść w normalny związek.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » manipulacja w związku pomóżcie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024