Irytujące zachowanie współlokatorki. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Irytujące zachowanie współlokatorki.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Irytujące zachowanie współlokatorki.

Dziewczyny!

Piszę do Was bo może to ja jestem jakaś nadwrażliwa, ale strasznie irytuje mnie jak ktoś trzaska drzwiami. Mam przechodni pokój, przez który przechodzi dziewczyna z pokoju obok. Za każdym razem niemiłosiernie głośno trzaska drzwiami kiedy wchodzi do pokoju. Nieważne czy jest to dzień, środek nocy czy też 5 rano.
Mało tego, potrafi przechodzić przez mój pokój kilkadziesiąt razy w ciągu dnia. Bywa tak, że chodzi tam i z powrotem i ciągle głośno zamyka te drzwi. Nie chciałabym wywoływać jakichś konfliktów i dziwnej atmosfery w mieszkaniu, ale czuję, że jestem co raz bliżej wybuchu...

Co mi poradzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Irytujące zachowanie współlokatorki.

Zwróć jej delikatnie uwagę.

3

Dodam jeszcze, że jak już będziesz jej o tym mówiła, to nie tylko powiedz to na spokojnie, ale dobrze jakbyś dodała małe wyjaśnienie/uzasadnienie, bo zwykle wtedy prośba jest skuteczniejsza, bo ktoś trochę lepiej rozumie dlaczego jest powiedziana (a nie mysli, że np. czepiasz sie dla zlośliwości). Powiedz coś w stylu na przykład, czy mogłaby ona postarać się zamykać drzwi cicho, ponieważ bardzo cię takie głośne dźwięki wytrącają ze skupienia i spokoju, i potem ciężko ci jest wrocić do nauki. Że jesteś wrażliwa na głośne dźwięki. Albo jakoś tam inaczej wyraź to, że źle się czujesz z tym. Tak żeby ona wiedziała, że to trzaskanie jest dla ciebie nieprzyjemne, rozprasza cię, przeszkadza w funkcjonowaniu.
Poza tym, czy ona w ogóle musi te drzwi zawsze zamykać? Jak idzie noca do kibelka, to może niech wtedy ich nie zamyka?
Jeszcze wpadło mi do głowy, że z samymi drzwiami też może daloby się coś pokombinować. Są takie uszczelki-gąbki na kleju, takie jak do okien sie stosuje, nie jest to drogie, a taka gąbka może zamortyzować uderzenie zamykanych drzwi. Przy tym gąbka sie zgina, wiadomo, jest elastyczna, tak że nie powinna blokowac zamykania. Może to tez byłby jakiś pomysł?

4

gabi5242 napisał/a:

Dziewczyny!Co mi poradzicie?

Zapytać ją czy może nie trzaskać?

5

Najlepsze rozwiązania to te najmniej skomplikowane...
Zwrócić uwagę w sposób kulturalny - to powinno załatwić sprawę.

Zawsze można też zagrozić, że jak jeszcze raz trzaśnie drzwiami, to Ty trzaśniesz nią o ścianę, albo trzaskać tak, jak ona ;-P

6

gabi5242, moja wypowiedź będzie trochę nie na temat. Twoja współlokatorka musi być kompletną ignorantką, jeśli nie zdaje sobie sprawy z niewłaściwego zachowania.
Oczywiście, zwróć jej grzecznie uwgę, jednak nie unikniesz jej wędrówek przez swój pokój. Zmierzam do tego, że wybrałaś fatalną opcję. Mieszkając w przechodnim pokoju, to tak, jakbyś mieszkała w korytarzu. Nigdy nie będziesz miała spokoju, ani komfortu psychicznego. Jeśli Twoja współlokatorka zaprosi do siebie jakieś towarzystwo, to wszyscy będą wędrować przez Twój pokój. Nie masz żadnej intymności, pomijam już fakt, że Twoje osobiste rzeczy są ogólnie dostępne.
Nie masz możliwości znalezienia innego lokum?

7

powiedz jej, a jesli bedzie zapominać to kartka na drzwi "proszę nie trzaskać drzwiami":)

Rozwiązanie kosztowe - samozamykacz
Rozwiązanie bezkosztowe - też pieprznij parę razy drzwiami jak będzie spała

9

pogadaj z nią.
Taki magiczny sposób wink
od tego trzeba zacząć.

10

Ja teraz też mieszkam w przechodnim pokoju, akurat drzwi nie są problemem, ale trochę trudno jest mieszkać w pokoju, przez który ktoś może przejść w dowolnej chwili. Więc ja z moją przyjaciółką ustaliłyśmy zasady wspólnego życia przez ten czas wink da się zrobić tak, żeby było maksymalnie komfortowo, może nie idealnie, bo sama sytuacja nie jest idealna, ale jest OK. Jeśli twoja współlokatorka nie jest maksymalnie złośliwą osobą, to zrozumie, że nie jest ci z tym dobrze, że ona chodzi przez twój pokój co chwila i że jeszcze do tego trzaska drzwiami. Warto pogadać

11 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2018-02-06 23:34:12)

gabi5242 napisał/a:

Co mi poradzicie?

Jesteś aż tak nieporadna życiowo, że pytasz o takie rzeczy na forum internetowym? Normalny człowiek, takie rzeczy rozwiązuje przez rozmowę.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Irytujące zachowanie współlokatorki.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024