Może ktoś podpowie.
Złożyłam wniosek o rozwód obecnie mieszkamy z jeszcze mężem w domu moich rodziców gdzie i ja imaż jesteśmy zameldowani. Wiem że po rozwodzie pakuje go i żegnamy sie.
Na chwilę obecną mąż pomieszkuje w domu ale znika nieraz na 3-4a bywało że 8 dni jak to udowodnić żeby przyspieszyło i ułatwiło pozbycie się go brzydko mówiąc.
Jeszcze raz nadmieniam że właścicielami domu są moi rodzice
1 2018-01-02 10:29:54 Ostatnio edytowany przez aicha (2018-01-02 10:32:36)
Nie można tak po prostu wyrzucić kogoś, jeśli jest zameldowany i mieszka w danym miejscu.
Nie można tak po prostu wyrzucić kogoś, jeśli jest zameldowany i mieszka w danym miejscu.
Nie mieszka a pomieszkuje chce to zapłaci jakiś rachunek nie chce nie płaci
Te informacje to z jakiegoś prawnego źródła czy zdanie prywatne?
4 2018-01-02 12:39:55 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-01-02 12:44:10)
Tu są odpowiedzi na Pani pytania:
https://www.eporady24.pl/wniosek_o_wyme … ,2625.html
Polecam zwłaszcza następujący fragment:
"Celem ustalenia, czy rzeczywiście były mąż nie zamieszkuje w przedmiotowym domu, organ administracji przeprowadzi postępowanie dowodowe. Polegać ono będzie na przesłuchaniu świadków, dokonaniu oględzin. Dopiero jeśli wynik postępowania dowodowego potwierdzi Pani twierdzenia, organ administracji dokona wymeldowania w drodze decyzji administracyjnej."
Cyngli napisał/a:Nie można tak po prostu wyrzucić kogoś, jeśli jest zameldowany i mieszka w danym miejscu.
Nie mieszka a pomieszkuje chce to zapłaci jakiś rachunek nie chce nie płaci
Te informacje to z jakiegoś prawnego źródła czy zdanie prywatne?
Takie jest prawo. Po rozwodzie możesz go poprosić, żeby się wyprowadził, ale nie masz prawa go wyrzucić.
Jeśli dobrowolnie nie wyniesie się, to możesz załatwić mu eksmisję, ale to potrwa, taka biurokracja.
Mam podobną sytuację w najbliższym otoczeniu, tylko, ze to ex żona się nie chce wyprowadzić.
6 2018-01-02 13:06:36 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-01-02 13:10:40)
...
7 2018-01-02 13:11:56 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-01-02 13:13:20)
Dopóki jestescie małżenstwem ma prawo mieszkać tam, gdzie żona. Reguluje to KRiO.
Po rozwodzie juz nie. Sprawa meldunku nie ma zadnego znaczenia. Jesli po rozwodzie poprosisz o to męża, będzie musiał się wyprowadzić. Jesli tego nie zrobi - bedziesz mogła podjąc kroki prawne zmierzające do eksmisji (np. do noclegowni).
Nie mozesz natomiast samodzielnie spakowac jego rzeczy i go wyrzucic (jak sąd orzeknie eksmisję, zrobi to komornik) - jesli byś tak zrobiła, to on ma prawo domagać się w sądzie przywrócenia posiadania.
źródło: forum prawne