Hej Mam 21 lat i ostatnio przeżyłam swój pierwszy raz, wcześniej strasznie obawiałam się konsekwencji, ale postanowiłam raz w życiu wyluzować i niczego nie planować. Tak więc stało się, byliśmy po imprezie, teoretycznie obliczyłam na szybko, że owulacje miałam planowo 29./28. (ostatnio mam cykle 28 dni, wcześniej 30/31), a był 1.. Zastosowaliśmy prezerwatywę i stosunek przerywany. Ja oczywiście nie byłabym sobą gdybym rano nie sprawdziła czy aby kondom nie pękł (nalałam wody, nie przeciekał, czyli z gumką wszystko ok). Następnego dnia, oczywiście nic nie mówiłam chłopakowi, po 10 h postanowiłam jednak zażyć tabletkę po (Escapelle). Niby wiem, że to paranoja, ale moje myślenie jest takie, może coś się zsunęło z tym kondomem? Może mój partner coś źle założył albo jakimś cudem było pęknięcie, a my trochę pijani. Wiem, że tabletki po są skuteczne, ale naczytałam się tyle o ciążach po nich. Ponoć po owulacji i w jej dniu nie doprowadzają do implantacji, ale czytałam na forach że to kłamstwo...Czytam i czytam i się stresuje
2 2017-10-03 09:12:37 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2017-10-03 09:13:32)
Moim zdaniem nie dojrzałaś jeszcze do uprawiania seksu, lub masz silną obsesję i powinnaś ją leczyć u specjalisty.
Wzięłaś Escapelle zupełnie niepotrzebnie. To potężna dawka hormonów, która wpłynie na funkcjonowanie Twojego organizmu, może go nawet kompletnie rozregulować.
To NIE SĄ cukierki.
Nie ma szans, byś była w ciąży, skoro gumka była cała, a stosunek do tego przerywany. Plus jeszcze pigułka PO.
Przemyśl sobie dobrze to wszystko, może warto wybrać się do psychiatry w celu odkrycia, skąd ten paniczny lęk w Tobie.
I dobrze by było udać się do ginekologa po jakąś pewniejszą formę antykoncepcji.
Cyngli, tabletka po nie rozreguluje kompletnie jej organizmu. Nie strasz jej.
Cyngli, tabletka po nie rozreguluje kompletnie jej organizmu. Nie strasz jej.
Może rozregulować, taka jest prawda i nie jest to straszenie.
Lek ma silne działanie ale jedna tabletka nie rozreguluje organizmu. Może gdyby brała je często, w małych odstępach to wtedy tak.
6 2017-10-03 17:10:52 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2017-10-03 17:11:03)
Lek ma silne działanie ale jedna tabletka nie rozreguluje organizmu. Może gdyby brała je często, w małych odstępach to wtedy tak.
Och, błagam...
Mało to przypadków, gdzie po zażyciu pigułki PO występują wymioty, biegunka, ogólne rozdrażnienie, totalne rozregulowanie cyklu miesiączkowego, a nawet całkowity zanik miesiączki na jakiś czas. Mogą występować też krwawienia międzymiesiączkowe. To jest nic?
Ja nikomu nie zabraniam przyjmować pigułki PO, sama mam ją zawsze w szufladzie na wszelki wypadek, ale na Boga, brać ją bezsensownie, gdy nawet nie doszło do wytrysku w pochwie, a seks był uprawiany w prezerwatywie? Bądźmy poważni.
Autorce wątku zadałabym pytanie - czy jest jakaś forma antykoncepcji, której umiałabym/mogłabym zaufać ? Jeśli nie...tzn, że nie dojrzałaś do tego, by uprawiać seks.
Trzeba było jeszcze nie tracić dziewictwa i więcej czytać głupot na forach. Masz 21 lat wiec już powinnas wiedzieć podstawowe rzeczy o seksie.
Ja mysle ze jezeli czlowiek dojrzal do seksu to on w nim tyle strachu nie wzbudza. To powinno byc piekne, a przynajmniej mile przezycie z osoba ktorej sie ufa. Nie tak byle jak bo juz czas czy bo juz wszyscy...
Jestem zdziwiona ze tak bardzo sie boisz i chyba jednak to nie byl ten moment...