Widze po postach, ze nie ja jedna mieskam poza bylym krajem/PiSlamem. Sa tu jakies emigrantki poza mna, Riana, i Catlady?
Gdzie jestescie, jak Was nowy kraj wzbogacil/ zmienil?
2 2017-09-08 21:44:56 Ostatnio edytowany przez CatLady (2017-09-08 21:47:53)
Wyjazd do UK chyba dodał mi pewności siebie - zwłaszcza pierwszy,gdy przyjechałam podczas wakacji, na m-ce. To był całkowicie inny świat! Ludzie z innych krajów, kultur, inne podejście, poznałam bardzo fajne osoby. Do czasów studiów jakoś nie umiałam się odnaleźć wśród ludzi, a jak przyjechałam do UK, znalazłam pracę, poznałam i polubiłam ludzi z innych krajów i oni mnie polubili, to dostałam spory zastrzyk pewności siebie. Wróciłam do Pl odmieniona. Spodobało mi się na tyle, że ostatecznie wylądowałam tu na stałe - co z kolei okazało się trudniejsze niż założyłam. Co innego na m-ce, gdy przyjeżdża się tylko zarobić i wrócić, a co innego budowanie życia od zera, od początku. Nie myślałam, że będzie mi tak trudno, że będę tęsknić za rodziną, za przyjaciółmi, że niełatwo będzie znaleźć nowych...
Na początku - euforia, entuzjazm, potem spadek formy, że tak powiem, teraz od jakiegoś czasu wychodzę na prostą, mam w końcu konkretne plany, podejmuję świadome decyzję, jak chce by moje życie wyglądało. Ale z drugiej strony przestałam wykluczać możliwość powrotu do Polski. Jeszcze niedawno, gdyby mnie ktoś zapytał o to, to powiedziałabym że za chiny ludowe nie chce wracać. Dziś - nie wykluczam tej opcji. Nie mówię też, że chce, ale nie jestem już tak bardzo na nie. Tęsknię za rodziną. /akurat tak się dziwnie stało, że jak wcześniej był marny kontakt z kuzynkami/ciotkami, tak jakis czas temu się odnowił i jest ok. A ja myślę, że mnie tam nie ma...
PS. Dodam, że zaczęłam sobie budować taką jakby małą Polskę - zatęskniłam za kontaktem z jezykiem, zaczęłam umawiać się na spotkania przez stronę internetową z Polakami, którzy też tu mieszkają, tak, by kogoś poznać, pobyć z fajnymi ludźmi, pogadać po polsku... Dzisiaj sobie na youtube słuchałam listy przebojów Trójki, tak by sprawdzić, co jest popularne w Pl...