Po rozstaniu - co zrobiliście z obrączkami, pierścionkami, zdjęciami? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Po rozstaniu - co zrobiliście z obrączkami, pierścionkami, zdjęciami?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1

Temat: Po rozstaniu - co zrobiliście z obrączkami, pierścionkami, zdjęciami?

W życiu niektórych z nas pojawia się to straszne słowo na literę "r"- rozstanie, rozwód. Całe morze postów w tym dziale na ten temat.

Interesuje mnie, co robicie z wymienionymi w tytule przedmiotami, które symbolizują związek i... przypominają o zakończonej relacji.

Wyrzucacie, sprzedajecie czy może przechowujecie gdzieś na dnie szuflady jako "pamiątkę"? I dlaczego właśnie tak?

Pytanie kieruję do wszystkich, którzy mają za sobą rozstanie. Każdy coś tam ma, jakieś wspólne zdjęcie chociażby. wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Po rozstaniu - co zrobiliście z obrączkami, pierścionkami, zdjęciami?

zdjęcia zostawiam, bo ja trzymam wszystkie zdjęcia.

po narzeczonym sprzedalam pierscionek zaręczynowy i inne rzeczy, ktorych nie zdazyl mi odebrać.

po psycholu... jemu oddalam wszystko, co bylo w moim mieszkaniu - i to co on mi dal i wszystkie prezenty ktore ja mu dalam. posilkowalam sie rada, ze trzeba pozbyć sie wszystkiego, co psychola przypomina. dzis wiem,ze to głupota, bo jak sie człowiek wyleczy, to żaden przedmiot nie jest straszny. część moglabym sprzedać, a reszte zostawić sobie.

ogólnie nie mam sentymentów do przedmiotow zwiazanych z byłymi.

3

Po rozstaniu chciałam oddać mu pierścionek, ale ponieważ go nie chciał to go sprzedałam a pieniądze wydalam na zakupy smile i ani chwili nie zalowalam smile

Mi po rozwodzie została tylko obrączka i pierścionek. A ściślej mówiąc tylko to , co akurat miałam przy sobie gdy uciekałam z domu, z dzieckiem.

Nie mam nic. Nie mam zdjęć ( nawet zdjęć córki, od testu ciążowego, po zdjęcia w ciąży i pierwsze 5 lat jej życia) - nie chce mi ich oddać.
Biżuteria leży na dnie szuflady. Nie czuję sentymentu, ale nie mam chęci i potrzeby się jej pozbywać. Może kiedyś?

Sprzedalam pierscionek i obraczke. Zdjecia zachowalam dla corki.

6

Po rozstaniu pamiątki do kosza. Zdjęcia są gdzieś w komputerze, ale kompletnie ich nie oglądam. Numer tel. wykasowany.

7

Ja po swoim pierwszym poważnym rozstaniu wszystko wyrzuciłam ( obrączek nie było, ale sporo zdjęć, a nawet listy, rożne pierdółki, prezenty itd.)  ale już po kolejnym zatrzymałam wiele drobiazgów. Wydaje mi się, ze to dzięki temu, ze  nie podeszłam do tego już tak bardzo emocjonalnie i w sumie z tym facetem po dziś dzień potrafię  zamienić parę słów.

8

Ja po rozstaniu ze swoim toksykiem, wyrzuciłam wszystkie jego rzeczy, które u mnie zostawił. Nic od niego nigdy nie dostałam, ale jego książki, plecak i inne pierdoły wykurzyłam, zdjęcia, maile pokasowałam. Zauważyłam u siebie, że nie mam ochoty na sentymenty w stosunku do jakiegokolwiek faceta w moim życiu - palę mosty. Tylko tak osiągam spokój.

Obraczka sie juz dawno zgubila. Zdjecia trzymam dla dzieci na strychu choc nie wiem czy beda chcieli ogladac. Moze jak dorosna. A reszte sprzetu i mebli dopiero teraz sprzedaje na maksa ale to w zwiazku z przeprowadzką no i w koncu moge kupic to co lubie i nikt nie bedzie krecil nosem.

10

Ja numery telefonów wykasowałam, zdjęcia z FB usunęłam, wykasowałam z komputera, biżuterii żadnej wartościowej nie dostałam, a tą mniej wartościową oddałam do charity shopu. Zatrzymałam sobie po jednym byłym zegarek, bo fajny, do tej pory chodzi smile

11

Nie rozstawałam się, ale rozstawała się moja przyjaciółka i wszystkie rzeczy po byłym mężu wyniosła na śmietnik, łącznie ze zdjęciami, prezentami i wieżą Technics, która w tamtym czasie była naprawdę sporo warta, bo trzeba przyznać, że wybrali sprzęt z górnej półki - oczywiście zniknęła w minutę wink.

Z kolei kuzynka wszystko oddała, pozostawiając tylko te rzeczy, które należały do niej od zawsze.

12

Ja obrączkę i zdjęcia ze ślubu mam schowane w szafie. Jakieś pamiątki większe to nie kojarzę. No i zdjęcia na kompie, co niestety czasem (choć rzadko ostatnio) zdarza się przeglądnąć, a minął już dość długi czas od rozwodu,bo 3 lata.
Jak się chce całkowicie zapomnieć to najlepiej wyrzucić i pokasować wszystko, z drugiej strony to część naszego życia, nawet jeśli nie do końca udana i nie da się tego tak po prostu wymazać.

13

Obrączkę, pierścionki i inne wartościowe pierdoły spakowałam i oddałam mu jakieś pół roku zanim się wyprowadził, bo miałam go już dość i oznajmiłam że nie jest już moim mężem. Po wyprowadzce zabrał wszystkie swoje rzeczy, zostawiając w domu tylko  jakieś stare lub popsute graty, które ładnie spakowałam razem z jego roślinką w worek i zawiozłam mu do pracy, gdzie zostawiłam pod drzwiami samochodu. Potem żałowałam złota i biżuterii, bo przecież zawsze mogłabym sprzedać jakby co, ale jakiś rok po rozwodzie oddał mi wszystko przez syna, przekazując że to przecież jest moje i on nie może tego trzymać. Obrączkę i pierścionki zostawiłam, resztę powyrzucałam. Lezą w woreczku, mam zamiar przerobić to na obrączki dla syna czy jakiś pierścionek dla córki.

ivy71 napisał/a:

Obrączkę i pierścionki zostawiłam, resztę powyrzucałam. Lezą w woreczku, mam zamiar przerobić to na obrączki dla syna czy jakiś pierścionek dla córki.

Ja też myślałam, żeby może pierścionek zostawić dla córki, a obrączkę przetopić, ale te dwie rzeczy kojarzą mi się z moim nieszczęściem. Nie wiem czy nawet symbolicznie , nie miałabym wrażenia że przekazuje to jej. Nie wiem ile są warte takie rzeczy, pewnie niewiele, więc nawet nic ciekawego za to nie kupię. Leżą w szufladzie.

15

Hmmm... emaile pokasowałam, większość zdjęć też (potem żałowałam bo on użył zdjęć mojego autorstwa do swoich prezentacji ) łańcuszki sprzedałam, inne pierdoły oddałam lub wyrzuciłam, maskotkę dostał pies... Został mi tylko pierścionek. Któregoś dnia go sprzedam.

16

Pierścionek zaręczynowy i jego obrączkę mu oddałam. Swoja obrączkę przerobiłam na kolczyki. Zdjęcia leżą w albumach, w końcu może kiedyś dzieci będą chciały je obejrzeć.

17

Obrączkę mam nadal. Jest wyjątkowa. Zostawiłam, bo może kiedyś na coś przerobię ( mój bm. swoją zapomniał kiedyś w toalecie w centrum handlowym i nigdy jej już nie odzyskał) Zdjęć prawie nie mam, bo są u bm. na dyskach i w zepsutym laptopie. Może kiedyś będę chciała je mieć,  jest tam mnóstwo zdjęć moich dzieci. Reszty praktycznie się pozbyłam,  zmieniam powoli wystrój wnętrza domu. Jest jeszcze kilka jego śmieci w piwnicy, ale tam nie zaglądam.

18 Ostatnio edytowany przez aurora borealis (2017-08-26 01:03:37)

I_see_beyond napisał/a:

Interesuje mnie, co robicie z wymienionymi w tytule przedmiotami, które symbolizują związek i... przypominają o zakończonej relacji.

Wyrzucacie, sprzedajecie czy może przechowujecie gdzieś na dnie szuflady jako "pamiątkę"? I dlaczego właśnie tak?

Pytanie kieruję do wszystkich, którzy mają za sobą rozstanie. Każdy coś tam ma, jakieś wspólne zdjęcie chociażby. wink

A czemu o to pytasz ISB? ; - )))

Czy ogień może strawić wszystkie wspomnienia, a kurz ze strychu pokryć to, co jeszcze niedawno było współistnieniem? Czy nawet najbardziej przepastna szuflada potrafi ukryć w swym wnętrzu to, co nazywaliśmy miłością? Czy da się wywlec na śmienik uczucie?

19

Pytam z ciekawości. smile wink Bardzo ciekawie postawione pytania, BTW.

A co ja zrobiłam?... Obrączki i pierścionek zaręczynowy... wrzuciłam do rzeki. Tuż obok miejsca, gdzie się poznaliśmy. Oddałam żywiołowi symbole "miłości, wierności itp. aż po grób". Koło się zamknęło. I taka rozrzutna jestem. wink

Stare zdjęcia mam schowane w pudełku. Nie zaglądam do nich od 2,5 roku. Mam też zgrane fotosy na dysku zewnętrznym, ale ich nie oglądam. Może będąc siwowłosą staruszką obejrzę je sobie pewnego wieczoru wspominając bliskie mi osoby- uwiecznieni są tam również inni.

Numer telefonu wykasuję niezwłocznie po zamknięciu spraw formalnych.

20

Ja biżuterie przetopie i będe miała na następny ślub big_smile zdjęcia trzymam dla córki.

21

Cześć I_see

Chyba już o tym pisałam w innym miejscu, ale tu tak ładnie wszystko zebrane.

Obrączki, podobnie jak u Piotra dawno się zgubiły- przy jeszcze wspólnym remoncie domu.
Wspólne zdjęcia natomiast mam u siebie, w kartonach pod łóżkiem. Nie oglądam, ale to jakaś tam moja przeszłość, która nie zawsze była zła.

22 Ostatnio edytowany przez aurora borealis (2017-08-29 02:23:43)

I_see_beyond napisał/a:

Pytam z ciekawości. smile wink Bardzo ciekawie postawione pytania, BTW.

A co ja zrobiłam?... Obrączki i pierścionek zaręczynowy... wrzuciłam do rzeki. Tuż obok miejsca, gdzie się poznaliśmy. Oddałam żywiołowi symbole "miłości, wierności itp. aż po grób". Koło się zamknęło. I taka rozrzutna jestem. wink

Stare zdjęcia mam schowane w pudełku. Nie zaglądam do nich od 2,5 roku. Mam też zgrane fotosy na dysku zewnętrznym, ale ich nie oglądam. Może będąc siwowłosą staruszką obejrzę je sobie pewnego wieczoru wspominając bliskie mi osoby- uwiecznieni są tam również inni.

Numer telefonu wykasuję niezwłocznie po zamknięciu spraw formalnych.

Czyli ważną częścią rozstania i pożegnania z tym, co było, jest rytuał, jakieś symboliczne zamknięcie. Bardzo ciekawe jest to oddawanie żywiołom, choćby najdrobniejszych cząstek materii, które przynależały do relacji dwojga ludzi. Zaczęłam się zastanawiać, co z tymi "amuletami" miłości, robi ta strona, która zdecydowała o zakończeniu związku? ;-)

Pozdrawiam Cię, ISB. Głowa do góry!
Dziękuję Ci również za inspirację - dzięki Tobie zagłębiłam się w historię i symbolikę obrączek w różnych kręgach kulturowych : -)))

23

Auroro , mnie takie symboliczne zamknięcie relacji było potrzebne. Od rytuału się zaczęło, na moim prywatnym i kameralnym rytuale zakończyło. Te złote "drobiazgi" miały konkretne znaczenie, które zostało zupełnie zagubione w mojej sytuacji.

Kiedy mój wkrótce były mąż zaczął się emocjonalnie wycofywać z relacji, zdjął obrączkę. To był wyraźny sygnał. Obrączka została w domu. Ja po bardzo trudnej dla mnie emocjonalnie sytuacji, gdzie bardziej nie można było już zakpić z "miłości, wierności i nieopuszczenia póki śmierć nas nie rozłączy", wzięłam cały "komplet" i pozbyłam się go w opisany przeze mnie sposób. Zadecydowałam za prawie byłego męża, ale nie sądzę, żeby on z sentymentem pielęgnował tę pamiątkę.

Są ludzie, którzy wierzą w "moc" zaklętą w przedmiotach. Nie odmawiam im tego prawa. Dla mnie jednak mój mały rytuał miał znaczenie bardziej "psychologiczne". Pozbyłam się więzi, odcięłam się.

Auroro , cieszę się, że mój temat okazał się być inspirujący dla Ciebie.  No właśnie, ciekawe, jak to wygląda w innych kulturach.

Również pozdrawiam! I dziękuję. To "nowe życie po" nie jest złe. :)

24 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-08-30 12:25:18)

I_see_beyond napisał/a:

W życiu niektórych z nas pojawia się to straszne słowo na literę "r"- rozstanie, rozwód. Całe morze postów w tym dziale na ten temat.

Moja obrączka przewraca się na dnie jakiegoś słoika z jakimiś innymi dyrdymałkami, których na co dzień nie używam, nawet do nich nie zaglądam, ale wyrzucić szkoda.
Związek zamknęłam z wielka ulgą, lecz przecież to ważna część mojego życia, nawet jeśli nie najlepsza. W ogóle jestem człowiek sentymentalny i nie wyrzucam starych listów, zdjęć itd.
Każde zdarzenie, które mnie spotyka, jest ważne, buduje mnie i lubię mieć namacalne ślady przeszłości, dowody, że to wszystko mi się nie śniło.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Po rozstaniu - co zrobiliście z obrączkami, pierścionkami, zdjęciami?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024