Cześć. W mieszkaniu w którym wynajmuje pokój jest kuchnia indukcyjna. Nie mam kogo spytać o doświadczenia z tym związane więc chce o to was spytać.
- Czymś się różni gotowanie na kuchni indukcyjnej od kuchni gazowej ?. Wiem tylko, że muszą być odpowiednie garnki do takiej kuchenki i tylko tyle wiem.
Kuchenka która jest tutaj z tego co zauważyłam ma pokrętła stopnia grzania i widziałam, że podobnie jak w gazowej kuchence w zależności który palnik włączę to ta część płyty się podgrzewa. I tyle co wiem podobno szybciej się gotują dania przygotowane na kuchni indukcyjnej.
Musisz mieć garnki do płyty indukcyjnej (z odpowiedniej stali), bo inaczej płyta nie zadziała.
Co do działania - nie ma wielkiej różnicy. Płyta indukcyjna (w przeciwieństwie do zwykłej grzewczej) reaguje natychmiast (tak jak kuchenka z gazem), nie ma inercji, nie musisz czekać, aż się nagrzeje, aż wystygnie.
3 2017-08-19 21:04:17 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-19 21:05:51)
No na poczatku prędkość gotowania moze zaskakiwac mnie sie zdarzylo pare razy wode wygotowac z garnka
Przy okazji - nadają się wszystkie garnki (i wyłącznie takie), ktorych spody łapią magnes - wiec idac na zakupy wystarczy wrzucic do torebki taki magnesik z lodowki i sprawdzic. Nie trzeba wtedy przepłacać za markowe garnk, a zwlaszcza patelnie.