negatywne emocje - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » negatywne emocje

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-06-20 00:53:27)

Temat: negatywne emocje

Jedna z moich znajomych wydziera się w samochodzie, by wyładować złość, gniew, irytacji, a potem jedzie do domu i wszystko jest ok.
Ja tak nie umiem, nawet jak nakrzyczałam na M. w samochodzie, to nie było takiego efektu, już bardziej zdarza mi się wypłakać w wannie.

Macie swoje sposoby na "bezpieczne" rozładowanie złych emocji?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez brenne (2017-06-20 08:06:35)

Odp: negatywne emocje

Czasami czuję że muszę się oczyścić przez wypłakanie się, zwykle kiedy wszyscy śpią albo medytacja.  Medytowanie pomogło mi wielokrotnie uspokoić nerwy i spojrzeć na sprawy pod innym ķątem
Zwykle medytuje przy tej muzyce
m.youtube.com/watch?v=FIdiS5j0av4

3

Ja postępuję tak jak uczył Jezus. Jak ciebie ktoś uderzy w jeden policzek nadstaw mu drugi. Jeśli ludzie mnie źle traktują to pomaga mi pomaganie innym ludziom na forum, a tamtych, którzy krzywdzą, olewam.

4

Averyl napisał/a:

Macie swoje sposoby na "bezpieczne" rozładowanie złych emocji?

Tak, płaczę.

5 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-06-20 21:08:18)

najczęściej rzucam ku*wami, jak nikt nie słyszy smile To świetnie rozladowuje napięcie. Dodatkowo rzucam przedmiotami, ktore się nie tłuką. Nawet w złości myślę praktycznie wink
Płaczę zazwyczaj z nadmiaru dobrych emocji a nie złych.

6

Płaczę.

7

Dla mnie najskuteczniejszy okazał się klub fittness. Dzięki temu naprawdę odpręża się i ciało i umysł.

8

Do ludzi mówię - "wkurza mnie, jak...", "nie lubię, gdy...", "jest mi smutno, jak...", "strasznie mnie to złości!", "przestań, spadaj, zamknij się" też. Potem opowiadam przyjaciółce.

W samotności wyklinam wszystko i wszystkich. Wyżywam się na czymś fizycznie, np. walę poduszkami w kanapę (brzmi głupio, ale działa, jak mam ochotę komuś przywalić). Gram na gitarze i drę się, znaczy, śpiewam.

9

smile dwa sposoby :
- wygadać się do kogoś
- wyspacerować się

10

Płaczę, zwykle w samotności, albo wyżywam się fizycznie - oj, jak mi się wtedy lekko ćwiczy, sprząta czy robi cokolwiek innego, czego w innych okolicznościach robić nie lubię.

Czasem też napięcie czy złość muszę po prostu wykrzyczeć, wtedy jest mi wszystko jedno czy ktoś słyszy, czy jestem sama i ile pada niecenzuralnych "wzmocnień" wink. Mimo wszystko panuję nad sobą na tyle, że wiem na co w danej chwili mogę sobie pozwolić, pewnych granic nigdy nie przekraczam.

adiaphora napisał/a:

Dodatkowo rzucam przedmiotami, ktore się nie tłuką. Nawet w złości myślę praktycznie wink

Haha, mam tak samo big_smile. Złość przecież w końcu przejdzie, a wazonu czy donicy z kwiatkiem byłoby szkoda.

11

Olinka napisał/a:

Złość przecież w końcu przejdzie, a wazonu czy donicy z kwiatkiem byłoby szkoda.

...kwiatka to trochę bym żałowała, ale samej doniczki - nie tongue

Nie zupełnie "przejdzie", w czasie stresu wytwarzają się "zabójcze" hormony (kortyzol, adrenalina), które utrzymują się w organizmie przez długi czas.
W przypadku częstego stresu (stres chroniczny) ich stały, wysoki poziom powoduje powolne spustoszenie w organizmie - gdzieś czytałam, że mogą uszkadzać mózg, czy inne narządy (każdy inaczej odczuwa stres - u jednych będą to zaburzenia jedzenia, u innych tak silne napięcie mięśniowe, że nie będą w stanie bezboleśnie poruszać się).

Sport jest dobry, bo zmusza organizm do szybszego usunięcia tych "złych" hormonów, a ponadto w czasie aktywności fizycznej pojawiają się te "dobre" hormony.
Każdy sposób jest dobry - jeśli prowadzi do oczyszczenia ze złych emocji i nie odbija się na bliskich. smile

12

Averyl napisał/a:

Nie zupełnie "przejdzie", w czasie stresu wytwarzają się "zabójcze" hormony (kortyzol, adrenalina), które utrzymują się w organizmie przez długi czas.
W przypadku częstego stresu (stres chroniczny) ich stały, wysoki poziom powoduje powolne spustoszenie w organizmie - gdzieś czytałam, że mogą uszkadzać mózg, czy inne narządy (każdy inaczej odczuwa stres - u jednych będą to zaburzenia jedzenia, u innych tak silne napięcie mięśniowe, że nie będą w stanie bezboleśnie poruszać się).

Zgadza się. Długotrwały stres niszczy połączenia nerwowe mózgu, ale też zaburza prawidłowy przepływ neuronów, tym samym w przyszłości stajemy się jeszcze bardzej podatni zrówno na samo pojawienie się, jak i skutki każdego kolejnego napięcia. Jednym słowem nie radząc sobie ze stresem, czyli nie dławiąc go w zarodku, narażamy się na coś, co można nazwać wpadaniem w błędne koło.

13 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-06-21 13:43:31)

Olinka napisał/a:

.

adiaphora napisał/a:

Dodatkowo rzucam przedmiotami, ktore się nie tłuką. Nawet w złości myślę praktycznie wink

Haha, mam tak samo big_smile. Złość przecież w końcu przejdzie, a wazonu czy donicy z kwiatkiem byłoby szkoda.

dokladnie, nie dosc, ze sie roztrzaska, potem żałuje  to jeszcze trzeba posprzatac.  Za dużo kosztów tongue

14

Tak jak na co dzień nie lubię biegać, to akurat złość lubię sobie "wybiegać" ze słuchawkami w uszach, aż do całkowitego padnięcia.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » negatywne emocje

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024