Witam.
Niedawno w pracy miałem wypadek.
Moje pytanie dotyczy odszkodowania.
Z pracy nic nie dostane, bo wypadek był z mojej winy, ale czy z ZUS-u też mi się nie należy.
Czy będą dochodzić, czy z mojej winy, czy biorą pod uwagę, że doznałem uszczerbku na zdrowiu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dzień dobry. Jeśli chodzi o ZUS to w przypadku jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy można liczyć, według ustawy, gdy doznało się stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Na takie odszkodowanie mogą również liczyć członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty. Najlepiej jednak przeczytać ustawę: ustawa z dnia 30.10.2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U.2009.167.1322 ze zm.). To czy jednorazowe odszkodowanie zostanie przyznane, czy nie, następuje w wyniku decyzji ZUS.
Z tego co przeczytałem, gdy wypadek jest z winy pracownika to odszkodowanie się nie należy.
Witajcie kobitki, jestem na tym forum nowa. Może na wstępie powiem Wam, że zajmuje sie profesjonalną pomocą osobom poszkodowanym w wypadkach takich jak :wypadki komunikacyjne,wypadki przy pracy, wypadki na gospodarstwie rolnym,błędy medyczne,potknięć,poślizgnięć.
Mogę wystąpić o odszkodowanie nawet do 20 lat wstecz. Jeśli będziecie chciały uzyskać jakiejś pomocy służę pomocą Warto pytać bo może Was coś w zyciu przytrafiło i należą Wam się dodatkowe pieniązki, a nie wiecie o tym ... Czekam na pytania . Jestem otwarta
Fachowa obsługa prawna, pomoc , dyskrecja
Napisz jeśli potrzebujesz pomocy !