Obraz kobiety i mężczyzny w filmie biograficznym. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Obraz kobiety i mężczyzny w filmie biograficznym.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

1

Temat: Obraz kobiety i mężczyzny w filmie biograficznym.

Oglądnęłam dziś film Maria Skłodowska - Curie. Niedawno oglądałam "Sztukę kochania" o Michalinie Wisłockiej. I tak porównując te filmy z filmami biograficznymi o mężczyznach np. "Bogowie" o doktorze Relidze czy "Skazany na bluesa" o Ryszardzie Ridlu zauważyłam jak różnią się ich scenariusze pokazujące różnie bohaterów filmów ze względu na płeć. Głównym wątkiem filmu biograficznego o mężczyźnie jest jego praca, pasja, życie zawodowe, rozterki związane z problemami zawodowymi. Życie uczuciowe, kobiety są wątkami pobocznymi, tłem. Natomiast w filmie o kobiecie - naukowcu, podwójnej laureatce nagrody Nobla oraz kobiecie - również naukowcu, lekarzu głównym wątkiem są romanse, miłość, seks a cała istotna przecież reszta ich życia jest traktowana po macoszemu, jakby od niechcenia żeby wypełnić czas w filmie...
Wydaje mi się, że mimo tych kilkudziesięciu lat walki o równouprawnienie kobiet nadal jesteśmy postrzegane bardziej jako te, dla których mężczyzna jest najważniejszym celem i sensem życia a nasza praca i osiągnięcia zawodowe, naukowe itp. są tylko tłem...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Obraz kobiety i mężczyzny w filmie biograficznym.
bbasia napisał/a:

Wydaje mi się, że mimo tych kilkudziesięciu lat walki o równouprawnienie kobiet nadal jesteśmy postrzegane bardziej jako te, dla których mężczyzna jest najważniejszym celem i sensem życia a nasza praca i osiągnięcia zawodowe, naukowe itp. są tylko tłem...

Albo inaczej:
1. mężczyzna miał bujne życie erotyczne - who gives a shit wink tongue ; odkrył coś, zrobił coś znaczącego - a to bystrzak!
2. ale kobieta miała bujne życie erotyczne - ale historia! Skandalistka! No k...a jedna wink tongue ; odkryła coś, zrobiła coś znaczącego - who gives a shit, a tak w ogóle wychyla się i pewnie feminazistka. Bleh! Coś takiego się nie spodoba szerszej publiczności wink
Wszystko zasadza się na przyzwoleniu społecznym, bądź jego braku.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Obraz kobiety i mężczyzny w filmie biograficznym.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024