Wyjaśnijcie mi na czym polega miłość, jak rozpoznać ze to "Ten" ... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wyjaśnijcie mi na czym polega miłość, jak rozpoznać ze to "Ten" ...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Wyjaśnijcie mi na czym polega miłość, jak rozpoznać ze to "Ten" ...

Witajcie, mam juz 24 lata,a tak na serio nigdy nie byłam w żadnym związku. Owszem spotykałam sie ostatnio przez 2 miesiące z chłopakiem,byliśmy " prawie" ja para ale cieżko nazwać to związkiem. Nie było między nami bliskości, nawet zwykłego całowania. Generalnie było tak, że do czasów 3 roku studiów nie miałam większego powodzena u mezczyzn, było dwoch ktorzy sie mna interesowali lecz mimo ze nie byli w moim typie dawalam im szanse, abysmy sie poznali ale z biegiem czasu, rozmow, czasami spotkan, dochodzilam do wniosku ze to nie to. Tylko że akurat to były winy facetow ze nie wyszlo, byli zwyklymi babiarzami, wiec takim nie warto sobie glowy zawracac.
To nie jest tak ze jestem jakas wybredna, nie szukam idealu tylk ozwyczajnego faceta z ktorym moge pogadac o zyciu, ogolnie tak normalnie porozmawiac, a ciagle trafiam na facetow ktorzy maja w glowie siano, okazuja sie babiarzami, badz z poczatku wykazuja zainteresowanie a potem widze ze wcale im nie zalezy, ze nie obchodzi ich moja osoba.. Nie byłam w związku z żadnym  z tych chłopaków, poprostu nawet nie chciałąm zaczynac  bo ja juz widziałam ze nie nadajemy na tych samych falach to po co to ciagnac dalej z czasem byloby coraz gorzej wiec lepiej uciac sprawie łeb na samym poczatku, jak to mówia. Szczerze powie mze jestem zalamana, poniewaz nie mam jakis wygorowanych wymagan , a mimo to nie moge tyle lat trafic na tego odpowiedniego. I boje sie ze nie spotkam tego odpowiedniego, że skoncze w jakims zwiazku z rozsadku, a nie z milosci. U mnie tez wystepuje problem tego typu ze nigdy nie mialam odpowiedniego wzorca mezczyzny. Moj ojceic cale zycie mnie nie szanowal a takze mojej mamy, nigdy nie okazywal mi zadnych gestów czułości czy miłości, gardzi mna traktuje jak zero. I to nie jest tak że ja porównuje chlopakow ktorzy pojawiaja sie w moim zyciu do Niego. Generalnie boje sie mezczyzn naszych czasow, ktorzy przewaznie zdradzaja  i sa alkoholikami. Ja wiem, że nie kazdy taki jest, nie wrzucam wszystkich do jednego wora, nie zrozumcie mnie źle. Boje sie ze juz w tym wieku w jakim jestem nie spotkam juz nikogo wartosciowego, ze kazdy wartosciowy jest juz dawno zajety.

Myśle , że też nie wiem czym się " objawia " milosc. Zaznalam do tej pory jedynie milosci matczynej, innej nie .  Skąd mam wiedziec  jak wyglada moment zakochania, i wcaler nie chodzi mi o te slynne motylki w brzuchu. kompletniej jestem zielona w powyzszych tematach, ktore poruszylam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wyjaśnijcie mi na czym polega miłość, jak rozpoznać ze to "Ten" ...

Ciekawy problem poruszyłaś. Też mnie to zawsze zastanawiało :-)
Zazwyczaj słyszę, że "to sie czuje, to się wie" i tak dalej. Tylko są osoby (jak ja), które nadmiernie wszystko analizują i doszukują się drugiego dna. Myślę, że nie ma "tego jedynego" na całym świecie dla każdej z nas. Z wieloma osobami możemy być szczęśliwe, pod warunkiem trafienia na osobę, która nam odpowiada.
Jak rozpoznać zakochanie? Kiedy na samym poczatku widywałam mojego chłopaka to buzia mi się sama śmiała, chciałam lecieć do niego i wtulić się w ramiona. Wystarczyło mi, że jesteśmy obok siebie i miałam wrażenie, jakbym mogła latać ze szczęścia kilka metrów nad ziemią :-) ale też to uczucie z czasem maleje w ramach stażu związku, przynajmniej u mnie tak było.
Cóż, masz 24 lata, ja też. Miałam 4 facetów, moja przyjaciółka w tym samym wieku od zawsze jest sama. Nigdy nie była w związku, choć wyjeżdża na ciekawe wypady i poznaje mnóstwo ludzi. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Obiektywnie mówiąc niczego jej nie brakuje- jest ładna, zgrabna, interesująca, wrażliwa, po prostu super dziewczyna, tylko nie ma szczęścia w miłości. Choć z drugiej strony to nie jest jeszcze taki wiek, żeby panikować. Na pewno trafisz na kogoś fajnego! Tylko nic na siłę, sam się znajdzie:-)

3

Fajnie Karola, że już wiesz czego od mężczyzn nie chcesz. To jest całkiem wystarczające, żeby nie wpakować się w kupę po uszy, niestety to trochę mało do tego, żeby odnaleźć odpowiedniego partnera. Żeby się takowy "sam" znalazł, trzeba najpierw znaleźć się w odpowiednim miejscu i czasie... a to się tak znowuż samo nie dzieje. Moja rada, przemyśl czego od mężczyzny oczekujesz w kategoriach superlatyw, czyli na przykład miły, zaradny, poukładany, zorganizowany, itp, potem się zastanów gdzie mogą przebywać takie osoby i się tam zacznij pojawiać.

4

Nie ma czegoś takiego jak "Ten". W zależności od momentu życiowego ludzie inaczej patrzą na pewne cechy, zachowania itp. Czasami "Ten" po latach okazuje się nim nie być, bo priorytety życiowe się zmieniają.

5

Nie ma czegoś takiego jak "ten jedyny", czy "druga połówka". Z ludźmi jesteśmy w relacjach.

Jeśli jednak ktoś jest częścią Ciebie, a Ty częścią jego, to uważam coś takiego za miłość. Innymi słowy jeśli stracisz tę osobę, to w duszy pozostanie dziura, coś czego nigdy nie zapomnisz, niezapełniona pustka. Miłość jest wtedy, gdy szczęście drugiej osoby jest twoim szczęściem. Miłość jest jeśli nieszczęście drugiej osoby boli Ciebie. Miłość to taka jedność duchowa.

6

Gary napisał/a:

Nie ma czegoś takiego jak "ten jedyny", czy "druga połówka". Z ludźmi jesteśmy w relacjach.

Jeśli jednak ktoś jest częścią Ciebie, a Ty częścią jego, to uważam coś takiego za miłość. Innymi słowy jeśli stracisz tę osobę, to w duszy pozostanie dziura, coś czego nigdy nie zapomnisz, niezapełniona pustka. Miłość jest wtedy, gdy szczęście drugiej osoby jest twoim szczęściem. Miłość jest jeśli nieszczęście drugiej osoby boli Ciebie. Miłość to taka jedność duchowa.

Gary, przeczysz sam sobie smile

Wniosek: Miłość to "głupota" wink

7

Mysle, ze faktycznie moze nie ma tego jedynego, ze tylko z jedna osoba mozemy byc szczesliwi. Jednak jest wedlug mnie ten, ktory do nas bardzo dobrze pasuje na ten moment albo nawet na cale zycie jesli sie uda, czasem sie udaje. Jest wtedy najwspanialszy dla nas i inni nas wtedy tym bardziej nie interesuja. Przy nim bedziesz czula sie swobodnie, mozesz sie czuc jakbys znala go od lat (ja tak mialam i jestesmy razem juz 8 lat). Bardzo dobrze sie wtedy rozumiecie, macie ochote jak najwiecej ze soba przebywac. Moze wiele Was laczyc, a nawet jesli nie to wazne, by podejscie do rodziny, dzieci bylo podobne, a o tym warto szybko rozmawiac, bo to wazne i mozna zwyczajnie o tym porozmawiac, by wiedziec czy jest tutaj podobne podejscie, bo tutaj raczej kompromisy sa malo mozliwe. Zgadzam sie tez z Garym, ze gdy kochamy boli nas, gdy cos zlego dzieje sie ukochanej osobie, chcemy dla tej osoby jak najlepiej, dbamy o te osobe, kochamy i akceptujemy w pelni.

8 Ostatnio edytowany przez Gary (2016-12-04 01:12:58)

To nie jest sprzeczne... można kochać wiele osób. Każdą inaczej, każda gdzie indziej jest w sercu, z każdą mamy wspólny świat. Miłość może być z przeszłości, albo obecna, realna lub wirtualna. To czuć w sercu, w duszy, gdy część należy do drugiej osoby, jakby część nas była częścią tej drugiej osoby, i ta druga osoba ma tak samo.

9

Gary, na czym polega miłość wirtualna?...

10

Będziesz wiedziała, że to jest ten, gdy po jakimś tam czasie będziesz w stanie stwierdzić, że chcesz z nim być już zawsze. Powiem Ci jak to jest u mnie: Bardziej martwię się o niego niż o siebie, żadne pieniądze nie byłyby w stanie zrekompensować mi jego straty (on niestety nie podziela mojego podejścia- za 10 mln by mnie rzucił), zmieniłam w sobie moją najcięższą cechę- skąpstwo, masz taką wewnętrzną pewność i stabilizację, gdy on Ci mówi, że wróci o 3 w nocy, bo idzie na piwo z kolegami to wiesz, że wróci i wiesz, ze faktycznie idzie na piwo, a nie na prostytutki. Tu już nie ma analizowania i zastanawiania się dlaczego nie odpisał, co jest nie tak, dlaczego mnie olał. On Cię nie olewa i to nie dlatego, ze zastosowałaś jakąś gierkę, tylko tak po prostu. Nie olewa Cię, bo Cię szanuje.
Patrzycie w tę samą stronę- macie podobne poglądy na rodzicielstwo, małżeństwo, przyszłość, wspólne zainteresowania, podobne usposobienie (jak Ty jesteś ekstrawertyczna to z introwertykiem związku raczej dobrego nie stworzysz)

11

pingwinea1012 napisał/a:

Będziesz wiedziała, że to jest ten, gdy po jakimś tam czasie będziesz w stanie stwierdzić, że chcesz z nim być już zawsze. Powiem Ci jak to jest u mnie: Bardziej martwię się o niego niż o siebie, żadne pieniądze nie byłyby w stanie zrekompensować mi jego straty (on niestety nie podziela mojego podejścia- za 10 mln by mnie rzucił), zmieniłam w sobie moją najcięższą cechę- skąpstwo, masz taką wewnętrzną pewność i stabilizację, gdy on Ci mówi, że wróci o 3 w nocy, bo idzie na piwo z kolegami to wiesz, że wróci i wiesz, ze faktycznie idzie na piwo, a nie na prostytutki. Tu już nie ma analizowania i zastanawiania się dlaczego nie odpisał, co jest nie tak, dlaczego mnie olał. On Cię nie olewa i to nie dlatego, ze zastosowałaś jakąś gierkę, tylko tak po prostu. Nie olewa Cię, bo Cię szanuje.
Patrzycie w tę samą stronę- macie podobne poglądy na rodzicielstwo, małżeństwo, przyszłość, wspólne zainteresowania, podobne usposobienie (jak Ty jesteś ekstrawertyczna to z introwertykiem związku raczej dobrego nie stworzysz)

Z końcówką się nie zgodzę. Jest bardzo wiele par ekstrawertyk-introwertyk, które świetnie sobie radzą. Nie mówiąc o tym, że ten podział jest dosyć mocno umowny. Z zainteresowaniami też różnie bywa.

12

pingwinea1012 napisał/a:

Bardziej martwię się o niego niż o siebie, żadne pieniądze nie byłyby w stanie zrekompensować mi jego straty (on niestety nie podziela mojego podejścia- za 10 mln by mnie rzucił)

yy, tego... Dobrze Ci z takim podejściem? Serio podajesz to jako pierwszą informację odnośnie pytania "skąd wiesz, ze to TEN"?...

13 Ostatnio edytowany przez pingwinea1012 (2016-12-04 18:58:10)

Jacenty89 napisał/a:
pingwinea1012 napisał/a:

Z końcówką się nie zgodzę. Jest bardzo wiele par ekstrawertyk-introwertyk, które świetnie sobie radzą. Nie mówiąc o tym, że ten podział jest dosyć mocno umowny. Z zainteresowaniami też różnie bywa.

Wiedziałam, że się ktoś do tego przypierdzieli. Przeczytaj jeszcze raz tamto zdanie, a możesz dostrzeżesz słowo "raczej". smile

14

Husky napisał/a:
pingwinea1012 napisał/a:

Bardziej martwię się o niego niż o siebie, żadne pieniądze nie byłyby w stanie zrekompensować mi jego straty (on niestety nie podziela mojego podejścia- za 10 mln by mnie rzucił)

yy, tego... Dobrze Ci z takim podejściem? Serio podajesz to jako pierwszą informację odnośnie pytania "skąd wiesz, ze to TEN"?...

Tak. Nie pisałam tych wszystkich rzeczy w kolejności od najważniejszego itd., tylko losowo.

15

A może jest po prostu tak, że podświadomie, powtarzam: podświadomie, boisz się mężczyzn? Może, jak sama piszesz, brak pozytywnego wzorca męskiego w okresie dorastania spowodował, że jesteś nieufna i bardziej skupiasz się na wadach niż zaletach potencjalnych partnerów?

Jeśli zaś chodzi o stan zakochania, o miłość to zwyczajnie nie da się tego przeoczyć. Oczywiście może to działać tylko w jedną stronę, ale kiedy to poczujesz, na pewno będziesz wiedzieć, że to jest właśnie to.

I zgodzę się z tym, że nie ma czegoś takiego jak jeden/jedna jedyna, druga połówka, wędrówka dusz czy co tam jeszcze. Jest tylko chemia (na początku), euforia, pożądanie, dopasowanie, szereg kompromisów, a potem mozolne budowanie wspólnej przyszłości i walka z prozą życia. To wszystko możemy nazwać miłością.

Pozdrawiam
A.A

16

Dobra wskazówka że jest szansa na powodzenie jest taka, gdy rozmowa idzie normalnie, jest ciekawa i

nie wyczuwa się żadnego napięcia po żadnej ze stron.

To oznacza że kontakt ma charakter przyjacielski i że może być podstawą do przyjaźni.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wyjaśnijcie mi na czym polega miłość, jak rozpoznać ze to "Ten" ...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024